Η Μότορ Όιλ, που ανήκει στην οικογένεια Βαρδινογιάννη, είναι πλέον ένας πλήρως καθετοποιημένος Οργανισμός ενέργειας απλωμένος σε όλους τους τομείς που βλέπουμε στη χώρα μας ενώ από σήμερα ενδεχομένως να εμφανίζεται και σε δημόσια έργα-συμβάσεις παραχώρησης αν και δεν θα ασκεί διοίκηση στην «πάνω εταιρία» όπου κουμάντο θα εξακολουθήσει να κάνει ο κος Χόλτερμαν.

Η «ναυαρχίδα» του Ομίλου και της οικογένειας Βαρδινογιάννη Μότορ Όιλ, είναι φυσικά το σύγχρονο διυλιστήριο στους Αγίους Θεοδώρους.

Ανοιχτά στη θάλασσα από εκεί ο Όμιλος θα αποκτήσει και τη «δική του μικρή Ρεβυθούσα», μια σύγχρονη πλατφόρμα αεριοποίησης υγροποιημένου αερίου.

Η πρόσφατη συμφωνία περιλαμβάνει τη δημιουργία νέας εταιρείας στην οποία θα υπαχθεί το υπάρχον χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Η συμφωνία συμπεριλαμβάνει όσα έργα είναι ήδη σε λειτουργία, και όσα είναι υπό ανάπτυξη.

H συνολική αξία της νέας εταιρείας ξεπερνάει το 1 δισ. ευρώ, με τη Motor Oil να αποκτά το 75% του μετοχικού της κεφαλαίου, πληρώνοντας 750 εκατομμύρια.

Από αυτά τα χρήματα που θα εισπράξει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ θα προχωρήσει στην πλήρη εξόφληση του ομολόγου ύψους 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδοθεί το 2019, και το οποίο είχε συναφθεί με επιτόκιο 6,4% με ημερομηνία λήξης το 2024 και για το οποίο μπήκαν ως ενέχυρο η Ακτωρ Παραχωρήσεις, η μητρική Ελλάκτωρ (άρα ουσιαστικά ο Κλάδος των Αιολικών λόγω της απορρόφησης της ΕΛ.ΤΕΧ.ΑΝΕΜΟΣ) και η ΗΛΕΚΤΩΡ, δηλαδή η διαχείριση απορριμμάτων.

Η νέα εταιρία έχει αποτιμηθεί αρχικά σε 1 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη EBITDA του τομέα των ΑΠΕ ήταν 84,5 εκατομμύρια το 2021, άρα η Μότορ Όιλ αγοράζει με συντελεστή EBITDA 11,5-11,6.

Το 2022 όμως ο τομέας ΑΠΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ πάει για κέρδη 95 εκατομμυρίων ευρώ, άρα ο συντελεστής EBITDA πέφτει στο 10,4 στα λειτουργικά κέρδη.

Στις ΑΠΕ (αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, συστήματα αποθήκευσης ενέργειας) κατέχει πλέον 800MW δυναμικότητας σε εν λειτουργία έργα (493MW Ομίλου Ελλάκτωρ και 280 MW Ομίλου Motor Oil) και συνολικά 2,3 GW χαρτοφυλάκιο υπό κατασκευή και προς ανάπτυξη.

Η θυγατρική του ομίλου στην εμπορία ενέργειας (ηλεκτρισμός-φυσικό αέριο) η NRG ανέβηκε γρήγορα ψηλά στην ιεραρχία των αντίστοιχων εταιριών και πλασαρίστηκε στην πεντάδα.

Ο Ομιλος κατασκευάζει ακόμη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο στην Κομοτηνή συνεταιρικά με τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την ΗΡΩΝ.

Περιττό να υπενθυμίσουμε και τις μεγάλες αλυσίδες πρατηρίων πετρελαιοειδών που διαθέτει ο όμιλος.

ΑΠΕ και Ελλάκτωρ

Η ΕΛΛΑΚΤΩΡ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός ενέργειας μέσω ΑΠΕ στην Ελλάδα, έχοντας 493MW, 24 αιολικά πάρκα, 1 μικρό υδροηλεκτρικό και 1 φωτοβολταϊκό.

Εκτός από τα εγκατεστημένα έργα, έχουν προχωρήσει οι άδειες παραγωγής φωτοβολταϊκών πάρκων στην Ήπειρο και την Κεντρική Μακεδονία (137 MW), πιστοποιητικά παραγωγής για δύο συστήματα ενεργειακής αποθήκευσης (BESS) ισχύος 360 MW, υπάρχει διαδικασία έκδοσης άδειας λειτουργίας ως Φορέας Σωρευτικής Εκπροσώπησης ΑΠΕ και συμφωνία αγοράς αιολικού πάρκου (18,4 MW – ώριμη άδεια).

Οι στόχοι του ομίλου είναι να αυξήσει την εγκατεστημένη ισχύ στις ΑΠΕ κατά 730 MW μέχρι το 2025, με στόχο έργα σε λειτουργία συνολικής ισχύος 1,2 GW.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η Motor Oil αποκτά το ποσοστό των εφοπλιστών Καϋμενάκη και Μπάκου, ήτοι το 29,87% των μετοχών του Ομίλου Ελλάκτωρ, στην τιμή των 1,75 ευρώ/μετοχή (αντιπροσωπεύει premium 20% σε σχέση με την τελευταία τιμή κλεισίματος της μετοχής), με το συνολικό τίμημα να διαμορφώνεται στα 182 εκατ. ευρώ.

Η Reggeborgh διατηρεί το ποσοστό της στον Ομιλο με 106 εκατ. μετοχές, με τη Motor Oil να αποκτά 104 εκατ. μετοχές η οποία ωστόσο σημειώνεται πως δεν προτίθεται να αγοράσει περαιτέρω μετοχές σε τυχόν δημόσια προσφορά.

Παράλληλα διατηρεί δικαιώματα μειοψηφίας στον Όμιλο Ελλάκτωρ έχοντας δυνατότητες υποστήριξης του γενικού επιχειρησιακού πλάνου και του management.

Μετά το πέρας δύο ετών η Motor Oil έχει το δικαίωμα να μειώσει το μερίδιο των μετοχών της κατά 52 εκατ. μετοχές.

Όπως αναφέραμε στην αρχή προβλέπεται και η σύσταση της νέας εταιρείας.

Από τη στιγμή που έχουμε απόσχιση του κλάδου ΑΠΕ από το σημερινό εταιρικό σχήμα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ με σκοπό τη δημιουργία ανεξάρτητης εταιρείας ήταν απαραίτητη η υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης για την εξαγορά του συνόλου των μετοχών της εισηγμένης.

Έτσι η Reggeborg Invest BV ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης προς όλους τους μετόχους που κατέχουν κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου μετοχές της Ελλάκτωρ, έναντι 1,75 ευρώ ανά μετοχή σε μετρητά.

Σημειώνεται ότι επισήμως οι Ολλανδοί ελέγχουν περί το 31%, πλέον η Motor Oil είναι κοντά στο 30%, το Atlas Fund γύρω στο 10%, περί το 4% ελέγχει ο εφοπλιστής Διαμαντίδης και μικρότερα ποσοστά κατέχουν θεσμικά και ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες αλλά και ιδιώτες.

Και ο «Λευκός Δράκος»

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο ότι η Μότορ Όιλ έχει εμπλακεί επίσης στο υδρογόνο, που είναι το μεγάλο εθνικό ενεργειακό σχέδιο του μέλλοντος, με φορέα το White Dragon.

Για το “White Dragon” στις 5 Μαΐου, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ως συντονιστής του έργου, υπέβαλε προς την ελληνική κυβέρνηση και την Ε.Ε., την επενδυτική πρόταση, μαζί με τη Motor Oil, την Advent Technologies, την Damco Energy (Όμιλος Κοπελούζου), τη ΔΕΗ, το ΔΕΣΦΑ, την «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή», τα ΕΛΠΕ, τη «Σωληνουργεία Κορίνθου» και τον TAP.

Ο πυρήνας του έργου βασίζεται στη σταδιακή αντικατάσταση των λιγνιτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Δυτικής Μακεδονίας και τη μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας με τελικό στόχο την απανθρακοποίηση του ενεργειακού μείγματος της χώρας. Το έργο White Dragon θα χρησιμοποιήσει ανανεώσιμη ηλεκτρική ενέργεια σε μεγάλη κλίμακα (GW) για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου μέσω ηλεκτρόλυσης στη Δυτική Μακεδονία. Το υδρογόνο, στη συνέχεια, θα αποθηκεύεται άμεσα (βραχυπρόθεσμη αποθήκευση υδρογόνου) και έμμεσα (διοχέτευση στον αγωγό φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ) και, μέσω κυψελών καυσίμου υψηλής θερμοκρασίας, θα προσφέρει στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας ηλεκτρική ενέργεια ως μία σταθερή μονάδα βάσης συμπαραγωγής πράσινης ενέργειας και θερμότητας. Η παραγόμενη θερμότητα, ως παραπροϊόν της παραγωγής πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά στα δίκτυα τηλεθερμάνσεων της Δυτικής Μακεδονίας και μελλοντικά σε άλλες εφαρμογές που απαιτούν θερμότητα ή/και ψύξη (βιομηχανίες, data centers, θερμοκήπια).