Μέσα στην εισαγόμενη ενεργειακή πανδημία που έχει ενσκήψει και στη χώρα μας και πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί όλα τα όπλα που έχει στη φαρέτρα της για να στηρίξει τους χειμαζόμενους καταναλωτές αλλά και τις επιχειρήσεις που δοκιμάζονται σκληρά.

Με εισήγηση του ΥΠΕΝ η κυβέρνηση χρησιμοποιεί  πλέον τα έσοδα και από τα δικαιώματα ρύπων για να μειώσει τις τιμές ρεύματος και να στηρίξει τους καταναλωτές.

Πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί νέα επέκταση  της κρατικής επιδότησης στους οικιακούς και επαγγελματικούς λογαριασμούς ρεύματος χαμηλής τάσης παράλληλα με την αρωγή προς τους καταναλωτές φυσικού αερίου, αν και παρά την γενναία ενίσχυση και πάλι χιλιάδες καταναλωτές θα μείνουν εκτός.

Στην ενίσχυση των νοικοκυριών για το ρεύμα όλο το κονδύλι από τις ΑΠΕ

Επιχειρήσεις με μέση τάση 

Σε ότι αφορά στις επιχειρήσεις που είναι υψηλοί καταναλωτές στη μέση τάση όπως η βιοτεχνία, το εμπόριο, οι αλυσίδες λιανικής και τα σούπερ μάρκετ, η λύση που προκρίνεται είναι να σπάσουν σε πολλές δόσεις οι ρυθμιζόμενες (όχι οι αυστηρά καταναλωτικές) χρεώσεις των λογαριασμών όπως τα τέλη δικτύων μεταφοράς και διανομής και το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ (Ε.Λ.ΑΠΕ).

Αλώστε η αύξηση του επιδόματος στη χαμηλή τάση, που θα ανακοινωθεί πολύ σύντομα από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΕΝ  θα προέλθει κατά βάση από το πλεόνασμα αυτού του λογαριασμού, του ΕΛΑΠΕ. Το πλεόνασμα έφτασε τα 158 εκατομμύρια τον Αύγουστο και προκύπτει από τα κονδύλια των πλειστηριασμών  ρύπων.

«Αυτό θα το κατευθύνουμε με …μαεστρία στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ αν δεν φτάσουν τα χρήματα για τη νέα ενίσχυση θα πάμε και στον κρατικό προϋπολογισμό αν και δεν το θέλουμε αυτό όμως τα συνολικά έσοδα από τις δημοπρασίες των ρύπων φέτος θα φτάσουν μετά βίας το 1 δισ. ευρώ, καθώς οι τιμές δύσκολα θα πέσουν πολύ κάτω από τα 60 ευρώ ο τόνος, άρα θέλουμε και από αλλού χρήματα» μας λέει κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ προσθέτοντας πως «και ο υπουργός κ. Κ. Σκρέκας, είπε σε συνέντευξη πως προς  το παρόν   αυτό που εξετάζεται είναι η περαιτέρω μείωση στο πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ».

Αλλά και υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ που ασχολείται με τα έσοδα μας λέει: «οι συσκέψεις έδιναν και έπαιρναν όλο το Σαββατοκύριακο ενώ άμεσα θα οριστικοποιηθεί από εμάς και το ΥΠΕΝ, το  πόσο παραπάνω από τα 60 ευρώ η μεγαβατώρα θα φτάσει η οριζόντια κρατική επιδότηση, η οποία μεταφράζεται σε 18 ευρώ το μήνα για ένα μέσο νοικοκυριό με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες».

«Δυστυχώς βλέπουμε κι εμείς πως με τη μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα να κλείνει στα 198 ευρώ τον Οκτώβριο και με τις τιμές το Νοέμβριο να κινούνται καθημερινά πάνω από τα 200 ευρώ, η χώρα μας αναδεικνύεται σε πρωταθλητή ακρίβειας στην ΕΕ με 219 ευρώ άρα το τίμημα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι πολύ βαρύ» μας λέει αναλυτής της ΤτΕ που παρατηρεί επίσης πως «τα 60 ευρώ που ισχύουν σήμερα ως επιδότηση, καλύπτουν μόνο το 31% της συνολικής επιβάρυνσης και αυτό μόνο για καταναλώσεις έως τις 300 κιλοβατώρες, άρα μένουν χιλιάδες καταναλωτές εκτός ενίσχυσης και θα πληρώσουν άσχημα το μάρμαρο, αφού ήδη από τον Οκτώβριο η ρήτρα αναπροσαρμογής, συνεπάγεται επιβαρύνσεις πάνω από τα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η κυβέρνηση πρέπει να …σπριντάρει!» συμβουλεύει.

Αλλά και το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΕΝ παρατηρεί πως «και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις  που στηρίζουν την οικονομία έχουν τεράστιο θέμα αφού  στη λεγόμενη μεσαία τάση ηλεκτρικού ρεύματος και στις μικρές επιχειρήσεις της χαμηλής τάσης, εκεί όπου οι καταναλώσεις είναι μεγάλες είναι φανερό ότι  η επιδότηση ή δεν τους περιλαμβάνει καθόλου ή δεν τους είναι αρκετή».

Στην ενίσχυση των νοικοκυριών για το ρεύμα όλο το κονδύλι από τις ΑΠΕ

Επανενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής

Είναι πλέον ξεκάθαρο στην αγορά πως η επανενεργοποίηση της ρήτρας χονδρεμπορικής θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους επόμενους λογαριασμούς που θα λάβουν από το Νοέμβριο οι καταναλωτές για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου.

Για παράδειγμα ένα σπίτι είχε κόστος στο τιμολόγιο ρεύματος από 6,5 – 11,5 λεπτά ανά Κιλοβατώρα ανάλογα και με την εταιρία στην οποία ανήκε. Σήμερα ήδη το ρεύμα στην χονδρική ανέβηκε στα 20  λεπτά ανά Κιλοβατώρα κάτι που σημαίνει ότι το ίδιο αυτό σπίτι με την ίδια ακριβώς κατανάλωση θα πληρώσει 30 λεπτά ανά Κιλοβατώρα, δηλαδή αύξηση περίπου 200%!

Από το περίπου ένα δισεκατομμύριο που είναι τα δικαιώματα ρύπων, σχεδόν 480 εκατομμύρια θα πάνε στο, Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης για να μοιραστεί ως επιδότηση στους λογαριασμούς.

«Αυτό το ποσοστό θα το ανεβάσουμε στο 56-60% και άμεσα με ταχύτατη Υπουργική Απόφαση» μας λέει το ανώτατο στέλεχος του ΥΠΕΝ «ώστε το Ταμείο να διαχειριστεί μέχρι 600 εκατομμύρια από τον ΕΛΑΠΕ οπότε τα 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα της επιδότησης (δηλαδή  18 ευρώ για ένα μέσο καταναλωτή με κατανάλωση 300 κιλοβατώρες το μήνα), θα ανέβουν στα 100 ευρώ κάτι που θα ήταν ανακουφιστικό για χιλιάδες νοικοκυριά και είναι κάτι που περιμένουμε να το κάνουμε σύντομα».

Τα χιλιάδες νοικοκυριά που υποφέρουν το περιμένουν ακόμη περισσότερο να προσθέσουμε εμείς.