Στο επόμενο δίμηνο θα ‘τρέξει’ ο διαγωνισμός για τα φωτοβολταϊκά της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που μπαίνει πλησίστια στην αγορά των ηλιακών πάνελ.

Ο διαγωνισμός θα αφορά στο σχεδιασμό, την προμήθεια και την κατασκευή των πρώτων «πράσινων» MW της ΔΕΠΑ Εμπορίας εγκαινιάζοντας έτσι την είσοδό της στην αγορά των ΑΠΕ.

Τα έργα ΑΠΕ της ΔΕΠΑ Εμπορίας, πλησιάζουν σε ισχύ τα 500 MW εκ των οποίων τα 400 MW αφορούν σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Κοζάνη και σχεδόν 100 MW σε φωτοβολταϊκά πάρκα στη Βοιωτία.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει προχωρήσει από το 2022 στην εξαγορά της «NEW SPESCONCEPT» με χαρτοφυλάκιο έργων 222 MW και της «NORTH SOLAR» με χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ 500 MW, διαμορφώνοντας έτσι μια πρώτη μαγιά για την είσοδό της στην ηλεκτροπαραγωγή από ΑΠΕ.

Ήδη η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει δημιουργήσει ειδικό τμήμα και δραστηριοποιείται στο trading φυσικού αερίου και ρεύματος στις διεθνείς αγορές.

Όπως έχει πει πρόσφατα ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, η εταιρεία προωθεί δυναμικά την συμμετοχή της στην διαδικασία της ηλεκτροπαραγωγής τόσο μέσω ενός pipeline έργων που σήμερα αριθμεί περί τα 730 MW σε φωτοβολταϊκά, όσο και μέσω της συμμετοχής της στην νέα μονάδα φυσικού αερίου συνδυασμένου κύκλου, που κατασκευάζεται στη Κομοτηνή, σε σύμπραξη με τις εταιρείες ΔΕΗ και Κοπελούζος, συνολικής ισχύος 840 MW.

Παράλληλα η εταιρεία κάνει και ανοίγματα της χονδρεμπορικής της δραστηριότητας στις αγορές του εξωτερικού, ήδη από το 2021: η ΔΕΠΑ Εμπορίας δραστηριοποιείται στις αγορές της Αυστρίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας, τη Ιταλίας, ενώ έχει συνάψει συμφωνίες για προμήθεια αερίου σε Μολδαβία και Αλβανία, ενώ είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία φυσικού αερίου που έγινε μέλος του Χρηματιστηρίου Ενέργειας της Ουγγαρίας (CEEGEX).

«Κατακλυσμός» από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την τρέχουσα τριετία

Δραστηριοποίηση και στο trading αέριου και ρεύματος στα βαλκάνια

Η επέκταση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα Βαλκάνια συνεχίζεται.

Στο Βελιγράδι προ μηνός, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Serbijagas, που είναι η κρατική εταιρεία εμπορίας φυσικού αερίου της Σερβίας, συνυπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας (MOU) στην εμπορία φυσικού αερίου, με στόχο την αναβάθμιση της ενεργειακής ασφαλείας των δύο χωρών.

Οι δύο εταιρείες θα εργαστούν από κοινού στην ανάπτυξη καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας, στους τομείς της βελτιστοποίησης προμηθειών και αποθήκευσης φυσικού αερίου.

Παράλληλα, η ΔΕΠΑ και η Serbijagas συμφώνησαν να εξετάσουν την από κοινού προμήθεια ΥΦΑ, στο πλαίσιο της ανάδειξης της Ελλάδας σε νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) για την ευρύτερη αγορά της Ν.Α Ευρώπης, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη νέων υποδομών φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή (ICGB & FSRU Αλεξανδρούπολης, Interoconector Bulgaria-Serbia, Αποθήκη φ.α Banatski Dvor).

Ο κ. Ξιφαράς, είχε δηλώσει μετά την υπογραφή του μνημονίου:

Η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας με τη Serbijagas θα θωρακίσει την ενεργειακή ασφάλεια των δύο χωρών.. Ταυτόχρονα, σηματοδοτεί την είσοδο της ΔΕΠΑ Εμπορίας σε μια ακόμη ευρωπαϊκή αγορά, μετά από αυτές της Βουλγαρίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας. Η εταιρεία μας έχει, τα τελευταία χρόνια, διπλασιάσει τις ποσότητες που εξάγει, αξιοποιώντας το διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο προμήθειας φυσικού αερίου που διαθέτει, το οποίο συνδυάζει μακροχρόνια συμβόλαια και στοχευμένες αγορές spot φορτίων LNG. Με στρατηγικές κινήσεις και συνεργασίες, η ΔΕΠΑ Εμπορίας ενισχύει διαρκώς την επιχειρησιακή της εξωστρέφεια, επενδύοντας παράλληλα στην ανάπτυξη νέων υποδομών και στην βέλτιστη αξιοποίηση των υφιστάμενων, συμβάλλοντας στην ασφάλεια εφοδιασμού των αγορών της Ν. Α Ευρώπης.

Επίσης την ίδια εποχή, έγινε η επέκταση στη Μολδαβία: η μολδαβική SA ENERGOCOM διεξήγαγε με επιτυχία νέο διαγωνισμό προμήθειας φυσικού αερίου, ο οποίος προβλέπεται να αυξήσει σημαντικά την ασφάλεια εφοδιασμού της Δημοκρατίας της Μολδαβίας κατά τη διάρκεια του χειμώνα και μέχρι το Μάιο του 2024.

Η ΔΕΠΑ Εμπορίας αναδείχθηκε νικητής της νέας δημοπρασίας, υποβάλλοντας την πιο ανταγωνιστική προσφορά μεταξύ των λοιπών συμμετεχόντων.

Η δημοπρασία αφορούσε την προμήθεια όγκου φυσικού αερίου άνω των 100mcm / 1 TWh με σκοπό την αποθήκευσή του, καλύπτοντας σημαντικό μέρος του εφοδιασμού της αγοράς φυσικού αερίου της Μολδαβίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Το κόστος της προμήθειας θα καλυφθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) με την οποία η κυβέρνηση της Μολδαβίας υπέγραψε σχετική δανειακή σύμβαση.

Τέλος η αγορά της Ουγγαρίας αποτελεί σημαντικό κόμβο διαπραγμάτευσης φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, αποτελώντας επίσης το βόρειο άκρο του «Κάθετου Διαδρόμου», δηλαδή της φυσικής όδευσης καυσίμου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και την Ουγγαρία, ο οποίος θα δημιουργηθεί με τη διασύνδεση των συστημάτων μεταφοράς των τεσσάρων χωρών, ώστε να επιτρέπεται η αμφίδρομη μεταφορά καυσίμου μεταξύ Νότου και Βορρά.

 

Τι γίνεται με την ιδιωτικοποίηση

Σε ότι αφορά στην πορεία ιδιωτικοποίησης, θα χρειαστεί τελικά χρόνος να ωριμάσει με πιθανότερο σενάριο την είσοδο στο ΧΑΑ. Η δικαστική διαμάχη ΔΕΠΑ Εμπορίας και ELFE, θα συνεχιστεί αφού για τυπικούς λόγους ο Άρειος Πάγος ανέπεμψε εκ νέου την υπόθεση στο Εφετείο Αθηνών, ώστε να εκδικαστεί και πάλι από την αρχή.

Στον Άρειο Πάγο είχε προσφύγει η βιομηχανία λιπασμάτων τον Φεβρουάριο του 2022, κατά της απόφασης που είχε εκδώσει τότε το Εφετείο Αθηνών και η οποία δικαίωνε την ΔΕΠΑ Εμπορίας απολύτως για τα χρέη της ELFE, ύψους 120 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, η βιομηχανία θα μπορεί να προσφύγει εκ νέου στον Άρειο Πάγο, στην περίπτωση που η καινούρια ετυμηγορία του Εφετείου είναι και πάλι υπέρ της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Η εξέλιξη αυτή πηγαίνει πίσω την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, μέσω της εισόδου στο Χρηματιστήριο.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο πως παρατείνεται η εκκρεμότητα για ένα σημαντικό ποσό που έχει λαμβάνειν η ΔΕΠΑ Εμπορίας, αλλά ότι στο έστω και ελάχιστα πιθανό σενάριο που δικαιωθεί η ELFE, ανοίγει ο δρόμος να εγερθούν ανάλογες διεκδικήσεις και από άλλους πελάτες της εταιρείας εμπορίας αερίου.

Το βασικό σενάριο στις διαβουλεύσεις ήταν οι δύο μέτοχοι της ΔΕΠΑ, δηλαδή το ΤΑΙΠΕΔ (65%) και η Helleniq Energy (35%) να διαθέσουν από κοινού ποσοστά προκειμένου η εταιρεία να εισέλθει στο χρηματιστήριο.

Μία εναλλακτική λύση που εξεταζόταν, η οποία ωστόσο έχει πλέον φύγει από το τραπέζι, ήταν σε πρώτο στάδιο να πωληθεί το μερίδιο της Helleniq Energy στο Δημόσιο, προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διάθεση μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο χρηματιστήριο.

Η διένεξη με την ELFE καθυστερεί τα σενάρια, πριν η υπόθεση τελεσιδικήσει.

Είναι σαφώς δύσκολο να υπάρξει επενδυτικό ενδιαφέρον για μετοχική είσοδο στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, όσο υπάρχει ανοικτό το δικαστικό μέτωπο με την πρώην ΒΦΛ.

Παλαιότερα, η ίδια δικαστική εκκρεμότητα με την ELFE είχε αναστείλει και τον διαγωνισμό πώλησης του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με option διάθεσης και του 35% της Helleniq Energy στην περίπτωση που ο ενεργειακός Όμιλος δεν πλειοδοτούσε για το μετοχικό μερίδιο του Δημοσίου.

Στην πορεία προστέθηκε και η ενεργειακή κρίση, όπου ο ρόλος που κλήθηκε να παίξει η ΔΕΠΑ Εμπορίας, με τη δραστική ανάσχεση των ανατιμήσεων στο αέριο και για τη διασφάλιση της επάρκειας τροφοδοσίας με καύσιμο, επισφράγισε την αναβολή των διαδικασιών αποκρατικοποίησης.

Διαβάστε ακόμη: