Το Υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής αποκήρυξε ως «λυπηρές και κατακριτέες» τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδας, έπειτα από τις πρόσφατες τοποθετήσεις της Άγκυρας περί επαπειλούμενων τουρκικών πυραυλικών πληγμάτων, ακόμη και στην Αθήνα.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σχολιάζοντας τις πρόσφατες απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως θα πλήξει με πυραύλους την Αθήνα, ανέφερε ότι «σε μία περίοδο κατά την οποία η ενότητα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ μεταξύ των Συμμάχων μας, οι Ηνωμένες Πολιτείες εκφράζουν λύπη για την κλιμάκωση των προκλητικών δηλώσεων. Προτρέπουμε όλους τους Συμμάχους να αποφεύγουν απειλές και προκλητική ρητορική, που μονάχα θα κλιμακώσουν τις εντάσεις χωρίς να βοηθούν κανέναν».

«Όταν λες “Tayfun” (Τυφώνας), ο Έλληνας φοβάται. Στην Ελλάδα, ισχυρίζονται ότι ο πύραυλος θα χτυπήσει την Αθήνα. Φυσικά και θα χτυπήσει, αν δεν κάτσετε ήρεμα», είχε επισημάνει μία ημέρα νωρίτερα ο Πρόεδρος της Τουρκίας, από το βήμα εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Σαμψούντα.

«Είναι απαράδεκτο και καθολικά καταδικαστέο να διατυπώνονται απειλές για πυραυλική επίθεση εναντίον της Ελλάδας από σύμμαχο χώρα, μέλος του ΝΑΤΟ. Οι νοοτροπίες Βόρειας Κορέας δε μπορούν και δεν πρέπει να υπεισέλθουν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία», τόνισε νωρίτερα ο Νίκος Δένδιας, κατά την άφιξη στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απτόητη, ωστόσο, η τουρκική πλευρά επιμένει, με τον Υπουργό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, να προειδοποιεί την Ελλάδα «να απομακρυνθεί από τα λάθη του “χθες” και του “σήμερα”, εάν θέλει το μέλλον της να είναι καλό».

Διαβάστε ακόμη: