Στην επέκταση του προγράμματος «παγώματος» των επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια, που είχε τεθεί σε ισχύ τον περασμένο Μάιο και λήγει φέτος τον αντίστοιχο μήνα, προχωρούν οι τράπεζες, διατηρώντας το επίπεδο προστασίας για έναν ακόμη χρόνο.

Την αρχή έκανε η Eurobank ανακοινώνοντας τη συνέχιση της υποστήριξης και ανταμοιβής των συνεπών πελατών της, με τους ίδιους όρους που ίσχυαν και πέρυσι, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται και οι ανακοινώσεις από τις υπόλοιπες τράπεζες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη Eurobank, τα στεγαστικά δάνεια που τιμολογούνται με βάση:

• Το euribor 1 μήνα, παραμένουν «παγωμένα» στο 2,70% (το τελικό επιτόκιο προσαυξάνεται με το περιθώριο της τράπεζας).

• Το euribor 3 μηνών, παραμένουν «παγωμένα» στο 2,85% (προσαυξημένο με το περιθώριο της τράπεζας).

• Το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ, «παγώνουν» στο 3,30% (προσαυξημένο με το περιθώριο της τράπεζας).

• Το επιτόκιο SARON (Swiss Average Rate Overnight) με το οποίο τιμολογούνται τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο, «παγώνουν» στο 1,20% (προσαυξημένο με το περιθώριο της τράπεζας).

Τα «παγωμένα» επιτόκια στο επίπεδο του 2,70%-2,80% (+το spread που εφαρμόζει η τράπεζα) διευκόλυναν στη συγκράτηση του κόστους εξυπηρέτησης των δόσεων για περίπου 450.000 στεγαστικά συνολικής αξίας 19,5 δισ. ευρώ και η παράταση του προγράμματος για έναν ακόμη χρόνο θα διατηρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα ισχύοντα τις δόσεις των στεγαστικών δανείων, ανακουφίζοντας τα νοικοκυριά στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Το «πάγωμα» θα λειτουργήσει ανακουφιστικά ακόμη και αν η ΕΚΤ ξεκινήσει τη μείωση των επιτοκίων το β΄ τρίμηνο του 2024, όπως προβλέπεται με βάση τις τελευταίες εκτιμήσεις, καθώς με δεδομένο ότι οι μειώσεις θα είναι σταδιακές και ελεγχόμενες, ο χρόνος για την κάλυψη της διαφοράς θα συνεχίσει να μετράει προς όφελος των δανειοληπτών.

Ετσι, εάν το επιτόκιο της ΕΚΤ ή αντίστοιχα το euribor με βάση το οποίο τιμολογούνται τα περισσότερα στεγαστικά δάνεια οδηγηθεί στο 3,50% (από 4,50% ή 3,9% αντίστοιχα που είναι σήμερα), το όφελος για τους δανειολήπτες μεταφράζεται σε 110 ή 100 περίπου μονάδες βάσης και θα συντηρηθεί έως ότου η ΕΚΤ προσαρμόσει τα επιτόκια κοντά στο επίπεδο των μειωμένων επιτοκίων που έχουν εφαρμόσει οι ελληνικές τράπεζες, δηλαδή στο 2,80%. Ηδη πάντως η αγορά προεξοφλεί την πτώση και του euribor που σήμερα διαμορφώνεται κοντά στο 3,93%.

Το «πάγωμα» των επιτοκίων έχει αποτυπωθεί και στα στοιχεία της ΤΤΕ για την εξέλιξη του κόστους εξυπηρέτησης των υφιστάμενων στεγαστικών δανείων, που διαμορφώνεται στο 4,40% και το οποίο παραμένει σταθερό τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας του προγράμματος συνέπειας που εφαρμόζουν οι τράπεζες. Αντίθετα ανοδικά κινείται το κυμαινόμενο επιτόκιο για νέα στεγαστικά δάνεια που διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο 5,47% έναντι 5,08% τον Δεκέμβριο του 2023.

Ως ανάχωμα στα υψηλά επιτόκια λειτουργούν τα προγράμματα σταθερής διάρκειας για την αγορά κατοικίας που εφαρμόζουν οι τράπεζες, τα επιτόκια των οποίων ξεκινούν από 3% για τα τρία πρώτα χρόνια και φθάνουν έως και 4,90% για σταθερές διάρκειες 30 ετών.

Διαβάστε ακόμη: