Με οριακά κέρδη έκλεισαν την Τετάρτη τα χρηματιστήρια, με τα εταιρικά αποτέλεσματα να διαμορφώνουν την τάση.

Wall Street, Ευρώπη και Ασία κατέγραψαν ήπιες διακυμάνσεις, ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο, ενώ στην κανονικότητα (τη χαμηλή μεταβλητότητα δηλαδή) επέστρεψε η αγορά μετάλλων μετά και το προχθεσινό +10% ξέσπασμα στο ασήμι και το ξεφούσκωμά του την αμέσως επόμενη ημέρα. Περισσότερα για τα άκρα ενδιαφέροντα που συμβαίνουν στο ασήμι διαβάστε στην εφημερίδα axia news του σ/κ.

Σταθεροποίηση στα χρηματιστήρια μετά το "ξεφούσκωμα" της GME

Μιλώντας για “ξεφούσκωμα”, η μετοχή της GameStop υποχωρεί σταδιακά στα $90 βάζοντας ίσως τέλος (;) στο εντυπωσιακό ράλι της περασμένης τρελής εβδομάδας, όπου η λεγόμενη Main Street έκανε την επανάσταση της ενάντια στην “καλοταϊσμένη” Wall Street.

Έτσι οι αγορές μοιάζουν να σταθεροποιούνται προς το παρόν (η νηνεμία πριν την καταιγίδα;)

Στο επίκεντρο βρέθηκαν οι Google, Amazon μετά τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα. Η μετοχή Alphabet (GOOGL) πραγματοποίησε ράλι 7,3%, ενώ αρνητικά γύρισε η Amazon μετά την αιφνίδια ανακοίνωση του ιδρυτή της Τζεφ Μπέζος, ο οποίος αποσύρεται από CEO και αναλαμβάνει χρέη εκτελεστικού προέδρου. Οι πωλήσεις της Amazon.com ξεπέρασαν για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας το επίπεδο των 100 δισ. δολ. σε ένα μόλις τρίμηνο.

Γενικά επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, σχετικά με το πακέτο στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, που πρότεινε ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, μετά τις ενέργειες της Γερουσίας που έχουν στόχο να επιτρέψουν στους Δημοκρατικούς να περάσουν το πακέτο του Biden χωρίς τη στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.

Σταθεροποίηση στα χρηματιστήρια μετά το "ξεφούσκωμα" της GME

H Yellen καλεί σε σύσκεψη τις ρυθμιστικές αρχές με αφορμή μετοχή της GameStop

Ευρεία σύσκεψη συγκάλεσε η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ρυθμιστικών αρχών για τη λειτουργία των αγορών, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αυστηρότερη ρύθμιση για τα hedge funds, τους μικροεπενδυτές και χρηματιστηριακές εταιρείες σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2021.

Στόχος της σύσκεψης είναι να τεθεί στο μικροσκόπιο η υψηλή μεταβλητότητα που έχει καταγραφεί στις αγορές λόγω της μαζικής διαπραγμάτευσης από μικροεπενδυτές των μετοχών της GameStop, του ασημιού και άλλων μετοχών οι διαπραγματεύσεις επί των οποίων τροφοδοτούνται από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, όπου έχουν αναπτυχθεί σχετικές πλατφόρμες.

ΗΠΑ: Δημιουργία 174 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο 2021

Μία έκπληξη για τους αναλυτές επεφύλαξαν τα στοιχεία της ADP για τις νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα τον Ιανουάριο. Η ADP ανακοίνωσε τη δημιουργία 174 χιλ. θέσεων εργασίας, μετά την καταστροφική πτώση του Δεκεμβρίου κατά 123 χιλ. Οι αναλυτές ανέμεναν μόλις 70 χιλ. θέσεις εργασίας.

«Η αγορά εργασίας συνεχίζει την αργή ανάκαμψή της εν μέσω της πανδημίας» δήλωσε ο Ahu Yildirmaz, αντιπρόεδρος και συν-επικεφαλής του Ινστιτούτου Ερευνών ADP.
«Αν και οι απώλειες θέσεων εργασίας είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βλέπουμε τώρα σημάδια της παρατεταμένης επίδρασης της πανδημίας και στις μεγάλες εταιρείες», εξήγησε.

Διατηρείται το θετικό κλίμα στις ευρωαγορές

Θετικό είναι το κλίμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με το Μιλάνο να υπεραποδίδει, καθώς ο πρόεδρος Matarrella ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνηση στον πρώην πρόεδρο της ΕΚΤ, Mario Draghi.
Οι προσδοκίες για την ανάκαμψη και τα θετικά εταιρικά αποτελέσματα στηρίζουν τις διεθνείς αγορές, παρά την ανησυχία για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού και την καθυστέρηση στους εμβολιασμούς.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Siemens καταγράφει άνοδο +1,8% καθώς η γερμανική εταιρία αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψή της για το 2021, αφού ανακοίνωσε καλύτερα των αναμενόμενων οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της χάρη στην ταχύτερη από την προβλεπόμενη ανάκαμψη από το πλήγμα της COVID-19 στην Κίνα και τη Γερμανία.

Σταθεροποίηση στα χρηματιστήρια μετά το "ξεφούσκωμα" της GME

Ανάκαμψη στο 0,9% για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης τον Ιανουάριο 2021

Στο 0,9% ενισχύθηκε τον Ιανουάριο του 2021 ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωζώνης, συγκριτικά με το -0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat. Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανέκαμψε έτσι τον πρώτο μήνα του 2021 περισσότερο από ό,τι αναμενόταν.

Ειδικότερα, η στήριξη ήρθε από το άλμα τιμών σε Γερμανία και Ολλανδία, παρά τις πιέσεις από την πιο φθηνή Ενέργεια. Σύμφωνα με το Reuters, η Eurostat εκτιμά ότι οι τιμές καταναλωτών στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκαν κατά 0,2% σε μηνιαία βάση τον Ιανουάριο ενώ ενισχύθηκαν κατά 0,9% σε ετήσια, ανακάμπτοντας από την ετήσια πτώση 0,3% του Δεκεμβρίου.

Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι η ετήσια άνοδος θα φτάσει στο 0,5%. Ο δομικός δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της Ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, υποχώρησε 0,3% μηνιαίως, αλλά αυξήθηκε 1,4% ετησίως.

Ευρωζώνη: Πτώση σε επιχειρηματική δραστηριότητα και υπηρεσίες τον Ιανουάριο

Επιβράδυνση κατέγραψαν η επιχειρηματική δραστηριότητα και ο κλάδος υπηρεσιών, σύμφωνα με την IHS Markit.O τελικός σύνθετος δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, από 49,1 μονάδες τον Δεκέμβριο.
Ο δείκτης PMI υπηρεσιών υποχώρησε στις 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, από 46,4 τον Δεκέμβριο.

H δραστηριότητα στον κλάδο υπηρεσιών συρρικνώθηκε για πέμπτο διαδοχικό μήνα και με πιο έντονο ρυθμό από ό, τι τον Δεκέμβριο. Η μεταποίηση παρέμεινε ένα φωτεινό σημείο, με την παραγωγή να αυξάνεται για έβδομο διαδοχικό μήνα, αν και με χαμηλότερο ρυθμό.

Σημειώνεται ότι μόνο η Γερμανία κατέγραψε αύξηση της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα τον Ιανουάριο, αν και η ανάπτυξη υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο για επτά μήνες. Στα υπόλοιποα μέλη της Ευρωζώνης καταγράφηκε συρρίκνωση στη δραστηριότητα.
Πτώση κατέγραψε η δραστηριότητα στη Γαλλία και την Ιταλία, ενώ ο καιρός στην Ισπανία επιδείνωσε τις επιπτώσεις των τοπικών περιορισμών που έχουν σχεδιαστεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και οδήγησαν σε αισθητή πτώση της δραστηριότητας.

Ζημιές για πρώτη φορά στην ιστορία της για την Santander – Στα 8,77 δισ. το 2020

Για πρώτη φορά στην ιστορία της έκλεισε έτος με ζημιές η Santander, η μεγαλύτερη λιανική τράπεζα της ευρωζώνης, αλλά η διοίκηση δήλωσε ότι ήταν αισιόδοξη για βελτίωση φέτος, εάν η πορεία του εμβολιασμού είναι επιτυχημένη.

Ειδικότερα, η Santander ανακοίνωσε ζημιές 8,77 δισ. ευρώ, έναντι εκτίμησης για ζημιές 8,5 δισ. ευρώ, λόγω των προβλέψεων δανείων που είχαν ανακοινωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Το τελικό αποτέλεσμα επιδεινώθηκε με την επιπλέον χρέωση 1,1 δισ. ευρώ που σχετίζεται με την προγραμματισμένη αναδιάρθρωση στις βρετανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις της το τέταρτο τρίμηνο.

Vodafone: Πτώση 4,7% στα έσοδα το γ’ 3μηνο χρήσης του 2021

Ο βρετανικός όμιλος τηλεπικοινωνιών Vodafone κατάφερε να έχει αύξηση των οργανικών εσόδων του στο τρίτο τρίμηνο χρήσης του 2021, αντιστρέφοντας την πτωτική τάση του προηγούμενου τριμήνου. Αναλυτικότερα, η εταιρία αύξησε τα συνολικά της έσοδα από υπηρεσίες κατά 0,4% σε οργανική βάση (-0,4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Τα συνολικά έσοδα ανήλθαν στα 11,201 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 4,7% σε ετήσια βάση.
Σύμφωνα με τη Vodafone, τα προσαρμοσμένα EBITDA για το σύνολο της χρήσης 2021, που ολοκληρώνεται τον Μάρτιο, αναμένονται μεταξύ 14,4 δισ. και 14,6 δισ. ευρώ, ενώ οι ελεύθερες ταμειακές ροές θα κυμαίνονται περί τα 5 δισ. ευρώ.