Το γεγονός της χρονιάς, αν όχι της δεκαετίας… Το φαινόμενο GME: Πως ένα μάτσο «παιδαρέλια» ανατίναξαν επενδυτικά funds δισεκατομμυρίων βάζοντας φωτιά στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, και θέτοντας σε κίνηση γεγονότα-ντόμινο που θα καθορίσουν τη γενική τάση σε αγορές και παγκόσμια οικονομία.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης (από την εφημερίδα Axia news του σ/κ)

Την περασμένη εβδομάδα γράφτηκε ιστορία. Ο φτωχός «έκλεψε» από τον πλούσιο, οι εργάτες από το κεφάλαιο. Συνέβη ένα φαινομενικά ασήμαντο γεγονός, το οποίο όμως πυροδότησε καταστάσεις που από αθόρυβα κύματα θα σκάσουν σύντομα σαν τσουνάμι στο οικοδόμημα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, συνταράσσοντας τα ίδια του τα θεμέλια. Ο φετινός συναρπαστικός Ιανουάριος (και όπως όλα δείχνουν εξίσου ενδιαφέρον Φεβρουάριος) θα γίνει η αφορμή για να ξαναγραφτούν τα βιβλία χρηματοοικονομικής.

Ο σταρ της χρονιάς (κι ας είναι ακόμη Ιανουάριος), ένας λαϊκός ήρωας που θα στοιχειώνει τα trading desks των μεγάλων επενδυτικών funds και θα εξιστορείται ως μπαμπούλας σε παραμύθια της Wall Street, το r/wallstreetbets.

Ορδές διαδικτυακών «τρομοκρατών» την πέφτουν σε μετοχές

Το εν λόγω thread είναι ένα φόρουμ της διαβόητης πλέον κοινότητας του reddit. Στο φόρουμ αυτό οι σχεδόν δέκα εκατομμύρια πλέον (ήταν 2,2 εκατ. πριν το συμβάν GME)  «αυτιστικοί» (έτσι τους αρέσει να αυτοαποκαλούνται) χρήστες, συζητούν για μετοχές, επενδύσεις και ειδικότερα ψάχνουν το επόμενο «διαμαντάκι» για να βγάλουν κανά φράγκο τα παιδιά. Μιλώντας για παιδιά, η διάσημη πλέον μασκότ τους αναπαριστά έναν κουστουμαρισμένο έφηβο αλά Λύκο της Wall Street. Πρόκειται για αυτοσαρκασμό, αφού το reddit γενικότερα δε φημίζεται για το επίπεδο ωριμότητάς του (στα αχανή φόρα του θα βρεις εντελώς κουφές ιστορίες και σατιρικά memes). Σε ό,τι αφορά τις επενδυτικές ικανότητες των χρηστών του δε, δεν υπήρχε κανένας σεβασμός από τους «σοβαρούς» παίχτες της Wall Street. Μέχρι τώρα…

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Το διάσημο πλέον λογότυπο που έφτασε να φιγουράρει στα πρωτοσέλιδα των Bloomberg, FT κλπ… Έκτοτε η κοινότητα από 2 εκατ. έχει φτάσει σχεδόν τα 10!

Τα παιδαρέλια αυτά λοιπόν, ενίοτε συσπειρώνονται προκειμένου να την «πέσουν» μαζικά σε κάποια μετοχή, προκειμένου να πυροδοτήσουν άνοδο, και όλοι μαζί να κερδίσουν από αυτό. Κατά καιρούς έχουν μερικές επιτυχίες, αλλά τίποτα αξιόλογο που να τους «βάλει στο χάρτη», ώστε να κερδίσουν το σεβασμό στις πιάτσες των αγορών. Αυτό που συνέβη όμως την περασμένη εβδομάδα, ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Wall Street = 6 x Main Street

Έχετε ως δεδομένο ότι τα άτομα αυτά είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία άνθρωποι της διπλανής πόρτας. Κυρίως χαμηλόμισθοι, εργάτες που… μισούν το κεφάλαιο, αλλά ταυτόχρονα ψάχνουν διαρκώς τον τρόπο να κλέψουν λίγη από τον πλούτο του. Αυτό είναι άλλωστε και το νόημα της λεγόμενης Main Street (από την οποία έχει ονομαστεί και η στήλη μας!)

Στον χρηματοπιστωτικό κόσμο, ως Main Street αποκαλείται το σύνολο των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και επενδυτών (retail). Το φτωχό πλην τίμιο «κάτω στρώμα της οικονομίας», κατά κάποιο τρόπο το alter ego της «σκοτεινής» Wall Street. Οι retail μισούν, θαυμάζουν (ή και ζηλεύουν) τις μεγάλες φίρμες, οι οποίες… σνομπάρουν τους πρώτους. Στην πραγματικότητα και οι δύο έχουν ανάγκη ο ένας τον άλλον. Η Wall Street έχει ανάγκη τη Main Street, διότι αυτή χτίζει την οικονομία, πάνω στην οποία έρχονται μετά να κερδοσκοπήσουν οι χαρτογιακάδες της Silicon Valley.

Ταυτόχρονα όμως και η φτωχή «πλέμπα» έχει ανάγκη την ύπαρξη της φανταχτερής Wall Street. Μόνο αυτή προσφέρει αποδόσεις που μπορούν να της δώσουν ελπίδα σε ένα μέλλον πλουσιότερο από 800 ευρώ το μήνα… Φυσικά στην πράξη σπάνια γίνεται αυτό, ο πλούτος κυρίως μεταφέρεται από το κάτω στρώμα στο άνω. Αυτός είναι κι ο λόγος που πλέον η Wall Street αποτιμάται έξι φορές (!) το μέγεθος της Main Street. Μία ακόμη ένδειξη πως οι χρηματαγορές έχουν αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία…

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Η πλήρης αποσύνδεση της αγοράς από την οικονομία: Η Wall Street έχει φτάσει πλέον να αποτιμάται 6 φόρες το μέγεθος της Main Street. Όμως το short squeeze της GME κόστισε 50 δισ. στα funds

Αύξηση 10.000% της GameStop σε έξι μήνες

Πίσω στο r/wallstreetbets όμως, όπως είπαμε έχουμε να κάνουμε με ένα κατά βάση φτωχό τσούρμο. Δεν παύει όμως να είναι τσούρμο… Και ως οργανωμένος όχλος, έχει τη δύναμη να γκρεμίσει γίγαντες. Έτσι κι έγινε λοιπόν. Ο… 16χρόνος Λύκος της Wall Street έβαλε στο μάτι την GME, μια σχετικά άσημη μετοχή, στέλνοντας την από τα $10 έως και τα 500 μέσα σε τρεις μέρες! Συνολικά η μετοχή που άξιζε μόλις 4 δολάρια πριν κάτι μήνες, εκτοξεύθηκε πάνω από 10.000% μέσα σε ένα εξάμηνο! Πρόκειται για αστρονομική απόδοση που θα ζήλευε και το Bitcoin…

Και η ιστορία έχει ακόμη μέλλον καθώς, οι πεισματάρηδες κι αποφασισμένοι Robinhooders το έχουν πάρει πλέον «πατριωτικά». Αρνούνται να πουλήσουν ακόμη και εν μέσω ασφυκτικής πίεσης από SEC, που με βρώμικα κόλπα, όπως συνεχείς άρσεις διαπραγμάτευσης, περιορισμούς στα χαρτοφυλάκια και απαγόρευση… συναθροίσεων σε διαδικτυακά «pump» γρουπ, επιχειρεί να διαλύσει τον όχλο. Όμως τα μπαγάσικα δεν πτοούνται. Διότι δεν είχαν εξ αρχής πολλά να χάσουν. Πολλοί είναι τόσο απογοητευμένοι από τη διεφθαρμένη Wall Street που διαχρονικά «τους έκλεβε το βιος», που πλέον θέλουν περισσότερο να δουν hedge funds να καταρρέουν, παρά να βγάλουν ένα καλό μεροκάματο. Οποιοδήποτε κέρδος είναι μπόνους.

Στην πορεία προς τα πλούτη, ο ασταμάτητος όχλος ανατίναξε hedge funds δισεκατομμυρίων! Πιο συγκεκριμένα την Melvin Capital, ένα άλλοτε «αξιοσέβαστο» όνομα στη Wall Street, με αμέτρητες επιτυχίες στο ενεργητικό του και πολλά δις. assets under management. Η Melvin που ήταν short, δηλαδή πόνταρε σε πτώση της μετοχής, κυριολεκτικά ποδοπατήθηκε από τον όχλο.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Κάπως έτσι μοιάζει ένα επικό Short Squeeze…

Τι είναι Σορτ και Short Squeeze σε απλά ελληνικά

Σορτ σημαίνει ποντάρω πως μια μετοχή θα πέσει. Για να πραγματοποιηθεί το σορτ, «δανείζομαι» μετοχές προκειμένου να τις πουλήσω, προκειμένου μετά να τις επαναγοράσω φθηνότερα (εφόσον όντως πέσει η τιμή) για να τις επιστρέψω στην αρχική τιμή αγοράς, κρατώντας το κέρδος.

Το σορτάρισμα δουλεύει καλύτερα όταν υπάρχει επαρκές μεγάλο float (κυκλοφορούντες μετοχές), ώστε να μπορώ να δανειστώ εύκολα προκειμένου να πουλήσω. Ειδικά αν είμαι μεγάλο κεφάλαιο, και σκουραίνουν τα πράγματα, μπορώ να κάνω κάλυψη (short cover). Ωστόσο αν το Short Interest (SI) είναι κατά πολύ μεγαλύτερο του Float, τότε οι σορτάκηδες είναι εκτεθειμένοι και ευάλωτοι σε Short Squeeze, εφόσον βρεθεί κάποια αρκετά ισχυρή αγοραστική δύναμη να σπάσει τα τείχη των σορτ. Αν δεν υπάρχουν μετοχές να δανειστούν, είναι αναγκασμένοι να τα βρουν μεταξύ τους οι traders (short it out) με τις μετοχές που ήδη κρατάνε, κάτι που εφόσον πιέζουν οι αγοραστές, οδηγεί σε Short Squeeze, και ο σορτ αναγκάζεται να δεχθεί μεγάλες απώλειες.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Έως και 150% είχε φτάσει το SI (Short Interest) επί του Float

Πως την έπαθαν τα funds

Η Melvin ήταν heavily shorted στην GME, με SI 151% επί του float της εταιρείας Gamestop. Σε απλά ελληνικά, αυτό σημαίνει ότι η Melvin είχε χωθεί «με τα μπούνια» ποντάροντας σε κατάρρευση της GME. Ένα φυσιολογικό SI φτάνει συνήθως έως 50% επί των μετοχών. Οτιδήποτε παραπάνω από αυτό θεωρείται… παράλογο, διότι πρακτικά σημαίνει πως δεν υπάρχουν αρκετές μετοχές ώστε να δανειστεί ο short seller προκειμένου να τις πουλήσει μετά.

Όμως αν πιστεύεις πολύ σε μια πτώση, το πας στα άκρα, με το σκεπτικό ότι θα βρεθεί κάποιος να σου ανταλλάξει μετοχές. ΤΟΣΟ πολύ λοιπόν πίστευε σε πτώση η Melvin. Μάλιστα, στο προηγούμενο τρίμηνο αποτελεσμάτων, είχε δημοσιεύσει τη λίστα με τα σορτ της (κάτι που δε συνηθίζεται), η οποία και κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο μέχρι που έπεσε στα χέρια των αντιδραστικών τρολ redditors, οι οποίοι σκέφτηκαν «ό,τι παίζουν αυτοί, εμείς θα πάμε να παίξουμε τα ανάποδα». Ένα τόσο παράλογο, όσο και ιδιοφυές σχέδιο. Άλλωστε ένας κατά πολλούς άχαστος κανόνας του trading είναι «δες τι μισούν όλοι, και πήγαινε πόνταρε σε αυτό». Ή αντίστοιχα βρες τις πιο δημοφιλείς μετοχές, και σόρταρε τες. Κατά τραγική ειρωνεία, αν η Melvin δεν είχε δημοσιοποιήσει τις σορτ επιλογές της, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Τα υπόλοιπα πονταρίσματα της Melvin, για όποιον ενδιαφέρεται…!

Υπό διάλυση βρισκόταν η Gamestop!

Έχουμε λοιπόν από τη μία, την Melvin, ένα επενδυτικό fund δισεκατομμυρίων με πλάνο κι αυτοπεποίθηση, που είναι heavily shorted (ή σοβαρά εκτεθειμένο όπως το είδαν οι redditors) σε μια μετοχή. Και από την άλλη 2,2 εκατομμύρια διαδικτυακά τρολς. Η λογική λέει πως η Melvin βρίσκεται στη «σωστή μεριά της αγοράς». Και ποιος να την αδικήσει άλλωστε; Τα θεμελιώδη της GME, της μετοχής της GameStop, δε δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση άνοδο.

Η GameStop είναι μια αλυσίδα καταστημάτων που πουλάει βιντεοπαιχνίδια. Η εταιρεία βρισκόταν στα πρόθυρα διάλυσης, ειδικά εν μέσω πανδημίας η οποία καθήλωσε τον κόσμο μέσα, σε μια εποχή που όλα πλέον παραγγέλνονται διαδικτυακά και τα φυσικά κατάστημα εκλείπουν…

Όμως, ζούμε και σε μια εποχή που το λογικό έχει γίνει παράλογο. Όπως είπαμε, η αγορά έχει αποσυνδεθεί από την πραγματική οικονομία, και κανείς δεν κοιτά πλέον θεμελιώδη, παρά μόνο τρισεκατομμύρια που τυπώνει η Fed

Το σλόγκαν της Gamestop “Power to the player”, όνομα και πράγμα!

Το μεγάλο Σορτάρισμα… που δεν έγινε ποτέ

Την πρώτη ημέρα πολιορκίας, η ομάδα της r/wallstreetbets εκτόξευσε τη GME στα $70. Προκάλεσε ιδρώτα μεν αλλά όχι ακόμη πραγματική ζημιά στα hedge funds που ήταν σορτ. Τη δεύτερη ημέρα, τα 70 έγιναν 140, εν μέσω μάλιστα δεκάδων άρσεων διαπραγμάτευσης της μετοχής. Βλέπετε, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της να σώσει τα πλούσια φιλαράκια της που είχαν ήδη σπάσει τα τηλέφωνα. Η απότομη άνοδος της μετοχής ενεργοποίησε τα margin calls της Melvin, προκαλώντας Short Squeeze. Με τις σορτ θέσεις να γίνονται liquidate και το κεφάλαιο να εξατμίζεται, τα funds βγαίναν εκτός παιχνιδιού.

Επειδή όμως έχουμε να κάνουμε με ισχυρά κεφάλαια, σε αυτή τη φάση μπήκαν «σφήνα» οι Citadel και Point72, δύο από τα μεγαλύτερα επενδυτικά funds του πλανήτη. Σε μια προσπάθεια αμφισβητήσιμης διαφάνειας να ξελασπώσουν τα φιλαράκια τους, έριξαν πολλά δις. στο τραπέζι, προκειμένου να παραμείνουν ζωντανοί στην παρτίδα…

Όμως ούτε αυτό ήταν αρκετό. Μην τα πολυλογούμε, ο οδοστρωτήρας του reddit την επόμενη ημέρα, αυτή τη φόρα έχοντας φέρει ενισχύσεις, εκτίναξε τη μετοχή στα ύψη στα $500 δολάρια. Μιλάμε για επίπεδα που ούτε στα πιο τρελά της όνειρα δε θα φανταζόταν η GameStop. Κανονικά με τέτοια νούμερα, είναι για εισαγωγή στον S&P 500… Είναι αστείο, διότι είναι αληθινό. Κι όλα αυτά για μια υπό διάλυση εταιρεία.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Όλα τα λεφτά το πρόσωπο του Gabe (Melvin) “market is not right”

Και ο Elon Musk στο παιχνίδι (λείπει ο Μάης;)

Όλα πλέον θυμίζουν επικίνδυνα την τεχνολογική φούσκα του dot com… Αλλά ποιον κοροϊδεύουμε, προφανώς στο $380 και τα ίδια τα αφεντικά της GameStop είχαν ήδη αρχίσει να ετοιμάζουν τη χαρτούρα για πώληση της εταιρείας προκειμένου να αποσυρθούν σε κανά εξωτικό νησί δισεκατομμυριούχοι πλέον. Βέβαια θα πρέπει να βρουν και αγοραστή (ίσως το τόσο ένθερμο reddit ενδιαφέρεται);

Πίσω στο θέμα μας, κι ενώ πλέον η ίδια η Citadel παρακαλούσε τη Fed να την κάνει bailout, η Melvin βρισκόταν στο καναβάτσο με ανελέητο σφυροκόπημα από τα αμούστακα του reddit. Οι οποίοι πλέον είχαν τραβήξει την προσοχή διάσημων ονομάτων, όπως των αδερφών Winklewoss (που έχουν το κρυπτο-ανταλλακτήριο Gemini), του Chamath και του Elon Musk. Όλοι ισχυροί (και αρκετά τρελοί) δισεκατομμυριούχοι που κυριολεκτικά δεν έχουν τι να κάνουν με τα λεφτά τους… Οι εν λόγω κύριοι ανέβασαν στο Twitter πως ρίχνονται στη μάχη, κι έτσι πλέον έγινε billionaire vs billionaire ο αγώνας. Διότι φυσικά και δε θα μπορούσαν χωρίς ισχυρές πλάτες να κάνουν κάτι τέτοιο μόνοι τους ένα μάτσο redditors. Ωστόσο το πυροδότησαν, κι εδώ είναι η ουσία.

Με το φόβο (θα) ζουν οι σορτάκηδες

Πόσα άλλα τέτοια περιστατικά να αναμένουμε από εδώ και στο εξής; Την ίδια εβδομάδα βρέθηκαν στο στόχαστρο οι AMC, NOK (Nokia), NAKD και άλλες μετοχές με +500% (ή και 1000% βλέπε DOGE) σε λίγα 24ωρα από τον ασταμάτητο οδοστρωτήρα… Φημολογείται ότι επόμενος στόχος είναι το μεγάλο short squeeze στο ασήμι, κάτι που κυριολεκτικά θα εκτόξευσε την ουγγιά στην πραγματική της τιμή κοντά στο bullion δηλαδή, τρίζοντας συθέμελα το χρηματοπιστωτικό σύστημα. Περισσότερα για την ενδιαφέρουσα αυτή προοπτική την ερχόμενη εβδομάδα, η οποία αναμένεται άκρως συναρπαστική και θα καθορίσει τη γενικότερη τάση.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Κάπως έτσι έμοιαζαν τα ταμπλό την ώρα της “τρομοκρατικής” επίθεσης των WSB

Η άλλοτε σεβαστή και πετυχημένη Melvin κατάφερε με ένα μόλις κακό call, ένα ατυχές σορτάρισμα, να καταστραφεί. Κακό του κεφαλιού της θα πούμε εμείς, και συγχαρητήρια στα «αλάνια» που την έριξαν. Οποιοσδήποτε καίγεται με ένα μόλις σορτ, δεν αξίζει να ορίζει τις τύχες της χρηματαγοράς. Διότι οι άνθρωποι αυτοί διαχειρίζονταν χαρτοφυλάκια δισεκατομμυρίων, και ουσιαστικά δίνουν συμβουλές σε ανθρώπους σαν εμάς, της διπλανής πόρτας. Ανθρώπους που από όμοιους κουστουμάτους χρηματιστές «κάηκαν» το 1999.

Πρόκειται για μια νίκη των φτωχών έναντι των πλουσίων, για μια αντίστροφη μεταφορά πλούτου, έτσι για αλλαγή. Συνέβη άλλη μια φορά πριν μερικά χρόνια, σωστά μαντέψατε, με το Bitcoin. Αλλά και πρόσφατα με τη μετοχή της Signal, όπου πάλι είχε βάλει το χεράκι του ο Elon Musk. Αρχίζω να πιστεύω πως αυτός ο άνθρωπος θέλει να βοηθήσει τον απλό κόσμο να κλέψει λίγο από το κεφάλαιο, αλλά το κάνει «διακριτικά».

Μήπως το έστησαν το ματς;

Τι μαθαίνουμε όμως από αυτή τη νίκη; Αρχικά ότι το σορτάρισμα έχει γίνει εξαιρετικά επικίνδυνο σπορ. Ανέκαθεν ήταν. Είναι πάντα πιο δύσκολο να προβλέψεις πότε κάτι θα γυρίσει πτωτικά (ειδικά κάτι που ανεβαίνει ξέφρενα), παρά να βρεις ένα «διαμαντάκι» και να ποντάρεις στην άνοδο του, να πας δηλαδή long. Όμως πλέον φαίνεται πως έχει ξεπεραστεί κάθε μέτρο. Σε μια εντελώς παράλογη αγορά που όλα φωνάζουν πως είναι φούσκα, έχει καταντήσει επικίνδυνο να σορτάρεις τη φούσκα αυτή, διότι μπορεί να καείς όπως η Melvin.

Θα έλεγε κανείς πως όλο αυτό ήταν μια συνωμοσία, ένα στημένο παιχνίδι προκειμένου να τρομάξουν ακόμη περισσότερο οι bears. Δηλαδή όσοι περιμένουν στη γωνία να ποντάρουν σε πτώση των χρηματαγορών. Απλοί άνθρωποι που βλέποντας περιστατικά σαν της GME, λογικό είναι να κρυφτούν. Κι έτσι αφήνουν το πεδίο ανοιχτό για να έρθουν οι μάγκες της Wall Street να κάνουν το πραγματικό Μεγάλο Σορτάρισμα, αποκομίζοντας τα μέγιστα από την επικείμενη πτώση. Μονά ζυγά δικά τους δηλαδή.

Η SEC βρήκε (ή προκάλεσε;) την αφορμή που έψαχνε για να επιβάλλει νέους κανόνες

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, μετά από το ακραίο περιστατικό της GME, ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει «φρένα», ώστε να μη μπορεί κανείς στην ουσία να πηγαίνει long σε τόσο ισχυρά ανοδικές μετοχές. Στην ουσία καθιστά αδύνατον σε έναν φτωχό να γίνει απότομα πλούσιος. Μαντέψτε λοιπόν ποιον συμφέρει κάτι τέτοιο… Άλλωστε το μεγάλο κεφάλαιο παίζει το παιχνίδι της υπομονής.

Σε κάνει να σκέφτεσαι αν από ένα σημείο και μετά, το παιχνίδι ήταν στημένο. Ίσως επίτηδες αφέθηκε (ή και προκλήθηκε) η ακραία άνοδος της GME, το μεγάλο Short Squeeze, προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή νέων κανόνων από SEC. Κανόνων οι οποίοι δε θα μπορούσαν διαφορετικά να επιβληθούν, και οι οποίοι συμφέρουν και πάλι τη Wall Street. Κάπως έτσι άλλωστε εφαρμόζονται ανέκαθεν οι νέες «κανονικότητες»…

Διότι σου λέει δε γίνεται να κερδίζεις στο παιχνίδι μας. Το έκανες μία με Bitcoin, το έκανες δυο, τρεις, αρκετά. Ίσως αυτός είναι ο τρόπος αυτό-ρύθμισης της αγοράς, στη νέα εποχή.

Το σημαντικότερο ωστόσο είναι πως μετά από αυτό, άλλαξαν για πάντα οι κανόνες του παιχνιδιού. Το χρηματοπιστωτικό σύστημα αλλάζει, και όποιος δεν προσαρμοστεί, θα πάθει ζημιά σαν τη Melvin. Πρόκειται για επανάσταση, αν και δυστυχώς πιστεύω πως δεν είναι για καλό.

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Οι millenials ξαναγράφουν τους κανόνες

Η γενιά των millenials δε φημίζεται για την προσοχή τους. Βαριούνται εύκολα, δε διαβάζουν θεμελιώδη, αγνοούν τι εστί value investing, ακριβώς διότι έχουν αποκοπεί από τις πραγματικές αξίες. Προτιμούν να χώνονται όπου δουν φανταχτερά νούμερα, όπου υπάρχει ντόρος. Πάντα έτσι ήταν θα πει κανείς. Ωστόσο παλιά έμπαινε σφήνα ο ενδιάμεσος, ο χρηματιστής. «Στα έπαιρνε» μεν, αλλά σου έβαζε και φρένο. Τώρα πήγαμε στο άλλο άκρο.

Η εύκολη προσβασιμότητα που έδωσαν στο νεαρό ενθουσιώδες (και άπειρο) επενδυτικό κοινό τα κρυπτονομίσματα, οι neobanks τύπου Revolut και εφαρμογές όπως Robinhood που με μηδενική προμήθεια σου επιτρέπουν σε λίγα λεπτά να αγοράσεις οποιαδήποτε μετοχή άλλαξαν για πάντα τους κανόνες. Έδωσαν όπλα σε βρέφη. Και με αυτά τα όπλα δόθηκε η ευκαιρία σε φτωχούς 25αρηδες να «σκοτώσουν» (ή μάλλον να κλέψουν) τους πλούσιους καπιτάλες, αλλά ταυτόχρονα είναι θέμα χρόνου να συμβεί το ατύχημα. Και όταν όλοι έχουν όπλα με ένα smartphone στα χέρια τους, μιλάμε για χάος…

Το GME ήταν μία νίκη. Αλλά η παράτολμη αυτή γενιά είναι θέμα χρόνου να οδηγήσει στο σκάσιμο της μεγαλύτερης φούσκας όλων των εποχών. Και θα κλάψουν πολλές μανούλες. Ή καλύτερα, θα τους φορτώσουν το σκάσιμο της φούσκας «εκείνοι» που ξέρουν καλύτερα το παιχνίδι. Φυσικά και ο καπιταλισμός θα γίνει ισχυρότερος, η μεταφορά του πλούτου στο κεφάλαιο θα είναι μεγαλύτερη από ποτέ.

Παρ΄όλα αυτά, το παράτολμο αυτό «τσούρμο» είναι πλέον το target group του χρηματοπιστωτικού συστήματος, και το παιχνίδι θα ξαναγραφτεί γύρω από τις ανάγκες, και τις αδυναμίες του…

Main Street εναντίον Wall Street: Το Μεγάλο Short Squeeze

Μετά το γεγονός GME, ταινίες όπως “Το Μεγάλο Σορτάρισμα” και “Ο Λύκος της Wall Street” είδαν απότομη άνοδο σε πωλήσεις