Το πετρέλαιο υποχώρησε την Πέμπτη καθώς η μείωση της προσφοράς ως αποτέλεσμα της δεσμευμένης μείωσης της παραγωγής της Σαουδικής Αραβίας και της πιθανής παύσης των αυξήσεων των επιτοκίων στις ΗΠΑ αντιστάθμισαν τις ανησυχίες για την εξασθένηση της ζήτησης και την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση.

Σε συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+ την Κυριακή, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα μειώσει την παραγωγή αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο, πέρα από μια ευρύτερη συμφωνία για τον περιορισμό της προσφοράς έως το 2024, καθώς η ομάδα παραγωγών επιδιώκει να ενισχύσει τις τιμές σημαίας.

Το αργό Brent υποχώρησε 30 σεντς, ή 0,4%, στα 76,65 δολάρια το βαρέλι. αργό πετρέλαιο  West Texas Intermediate των ΗΠΑ έχασε 41 σεντς σεντ, ή 0,66%, στα 72,05 δολάρια.

«Με τη συνάντηση του ΟΠΕΚ+ τώρα το ενδιαφέρον μετατοπίζεται προς την επόμενη κίνηση που θα κάνει η Fed όταν συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα», σύμφωνα με χρηματιστή πετρελαίου της PVM. Υπάρχει αυξανόμενη συναίνεση ότι η κεντρική τράπεζα θα παραλείψει μια αύξηση των επιτοκίων, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει τις τιμές του πετρέλαιου ακόμη και πριν αρχίσει η πτώση της προσφοράς να εξαντλεί τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου, πρόσθεσε ο αναλυτής.

Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters αναμένουν ότι η  Federal Reserve των ΗΠΑ δεν θα αυξήσει τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 13-14 Ιουνίου. Όμως, μια σημαντική μειοψηφία αναμένει τουλάχιστον μία ακόμη αύξηση φέτος.

Το δολάριο ΗΠΑ ήταν ελαφρώς πιο αδύναμο την Πέμπτη, καθιστώντας το πετρέλαιο φθηνότερο για τους αγοραστές που διατηρούν άλλα νομίσματα.

Υπενθυμίζεται ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς πετρελαίου σημείωσαν άνοδο περίπου 1% την Τετάρτη, υποστηριζόμενοι από το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας, αν και τα κέρδη παρέμειναν περιορισμένα από την αύξηση των αποθεμάτων καυσίμων στις ΗΠΑ και τα αδύναμα κινεζικά οικονομικά στοιχεία.

Διαβάστε περισσότερα