Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο την Τρίτη, ενισχύοντας τα κέρδη από την προηγούμενη συνεδρίαση, καθώς οι ενδείξεις περιορισμένων προμηθειών και οι δεσμεύσεις των κινεζικών αρχών να στηρίξουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο ενίσχυσαν το κλίμα.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent κέρδισαν 7 σεντ στα 82,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) σημείωσε άνοδο 11 σεντς στα 78,85 δολάρια.

Σημειώνεται ότι και οι δύο δείκτες αναφοράς αυξήθηκαν πάνω από 2% την προηγούμενη ημέρα και έφτασαν στο υψηλότερο κλείσιμό τους από τον Απρίλιο.

Οι δείκτες αναφοράς του αργού έχουν ήδη ενισχυθεί εδώ και τέσσερις συνεχόμενες εβδομάδες με τις προμήθειες να αναμένεται να περιοριστούν λόγω των περικοπών από τον OPEC και συμμάχους όπως η Ρωσία (γνωτός ως OPEC+).

Στην Κίνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και τον δεύτερο μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου, οι ηγέτες υποσχέθηκαν να εντείνουν την πολιτική υποστήριξη για την οικονομία εν μέσω μιας ταραχώδους ανάκαμψης μετά την Covid, εστιάζοντας στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, τα στοιχεία στη ζώνη του ευρώ και στις ΗΠΑ υπογράμμισαν την αδυναμία σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία.

Στη ζώνη του ευρώ, η επιχειρηματική δραστηριότητα συρρικνώθηκε πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Ιούλιο, καθώς η ζήτηση στον κυρίαρχο κλάδο υπηρεσιών του μπλοκ μειώθηκε, ενώ η παραγωγή των εργοστασίων μειώθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που επικράτησε για πρώτη φορά ο Covid-19, σύμφωνα με έρευνα.

Στις ΗΠΑ, η επιχειρηματική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σε χαμηλό πέντε μηνών τον Ιούλιο, παρασύρθηκε από την επιβράδυνση της ανάπτυξης του τομέα των υπηρεσιών, έδειξαν στοιχεία ερευνών, αλλά η πτώση των τιμών των εισροών και η βραδύτερη πρόσληψη υποδεικνύουν ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να σημειώσει πρόοδο σε σημαντικά μέτωπα στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό.

Σημειώνεται ότι οι επενδυτές έχουν τιμολογήσει σε αυξήσεις τριμήνου από τη Fed και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυτή την εβδομάδα. Αργότερα την Τρίτη, αναμένονται στοιχεία του κλάδου για τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ.

Διαβάστε περισσότερα