Ο Σταμάτης Κόκοτας μπορεί να έφυγε από τη ζωή στα 85 του χρόνια, όμως το πάθος του για το τραγούδι, η αγάπη του για το κοινό, οι θρυλικές φαβορίτες του και η λατρεία του για τα αυτοκίνητα θα παραμείνουν αναλλοίωτα.

Ο σπουδαίος λαϊκός τραγουδιστής συνεργάστηκε με μεγάλα ονόματα του ελληνικού πενταγράμμου και με μερικούς από τους σημαντικότερους συνθέτες, μεταξύ αυτών, ο Γιώργος Ζαμπέτας και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Επίσης, υπήρξε αδελφικός φίλος με τον Αριστοτέλη Ωνάση και είχε άριστες σχέσεις με την Μαρία Κάλλας και την Τζάκι Κέννεντι.

Η φιλία του με τον Αριστοτέλη Ωνάση, υπήρξε πολυσυζητημένη. Ο επιχειρηματίας και μετέπειτα δισεκατομμυριούχος είχε μία τεράστια αγάπη για την καλλιτεχνική υπόσταση του Σταμάτη Κόκοτα ενώ και ο τραγουδιστής έτρεφε μεγάλο σεβασμό για εκείνον. Έτσι, δεν άργησαν να έρθουν κοντά οι δύο άντρες και να χτίσουν μία πολύ δυνατή φιλία.

«Ο κύριος Ωνάσης ήταν ένας καταπληκτικός άντρας, πολύ σωστός, μεγάλος επιχειρηματίας, ένα τρομερό μυαλό, μπορεί να πει κανείς» είχε παραδεχτεί ο Σταμάτης Κόκοτας σε παλιότερη συνέντευξή του μιλώντας γι’ αυτή τη φιλία.

Ο αξέχαστος τραγουδιστής είχε τονίσει: «Η Μαρία Κάλλας ήταν αυτή που ήταν, αυτή που ξέρουμε όλοι, η Θεά Μαρία. Πάρα πολύ καλή κυρία. Να είχε διαφορετική αντιμετώπιση προς εμάς; Αστειεύεστε; Στο κρεβάτι της να καθότανε, τον Κόκοτα άκουγε.

Και μου τα τραγουδούσε την άλλη μέρα με εκείνο τον τόνο της φωνής που ήταν δέκα οκτάβες πιο ψηλά από μένα (μιμείται τη φωνή της Κάλλας). Μου έλεγε: “Πολύ ωραίο αυτό. Κι αυτό μ’ αρέσει. Και εκείνο μ’ αρέσει”. Στην Αγγλία, στο Sotheby’s επουλήθησαν 6 Long-Play δικά μου, μέσα στα πράγματα της Μαρίας. Με την υπογραφή μου, βέβαια».

Η Μαρία Κάλλας όμως δεν ήταν η μόνη γυναίκα που γνώρισε δίπλα στον Ωνάση.

«Και την Τζάκι είχα γνωρίσει» είχε πει ο Σταμάτης Κόκοτας ο οποίος είχε ζήσει αξέχαστες στιγμές στον Σκορπιό: «Ήθελε η Τζάκι να μου γράψει ένα βιβλίο, είχε έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς ήχους στο Μανχάταν, στη Νέα Υόρκη. Κι ο Ωνάσης μου έλεγε “κάν’ το βρε, Σταματάκη, αφού σου λέει”. Με τίποτα εγώ. Δεν ήθελα. Ούτε τώρα το θέλω».

Ο φίλος του ο Αρίστος

Όταν ρωτούσαν τον Σταμάτη Κόκοτα για τον Αριστοτέλη Ωνάση, είχε να θυμηθεί πολλά γλέντια στον Σκορπιό που στήνονταν σχεδόν καθημερινά στο ιδιόκτητο νησί του Ωνάση μιας και ο πάμπλουτος Έλληνας λάτρευε τις μαζώξεις μεταξύ φίλων.

«Ο μεγάλος Ωνάσης δεν κοιμόταν πολύ. Επέστρεφα από το μαγαζί το πρωί και έπειτα από δύο ώρες ύπνου, ερχόταν ο οδηγός του κάτω από το σπίτι μου και μου έλεγε “σήκω, το αφεντικό είπε να πάμε στον Σκορπιό”. Ξέρεις, με ελικόπτερο και τα σχετικά. Δεν υπήρχε βραδιά που να μην πεταχτώ στον Σκορπιό. Έλεγα “Μα” και μου απαντούσε “Δεν υπάρχει μα, έχουμε καλεσμένους“…. Το πρωί καλεσμένους, το βράδυ καλεσμένους, είδα κι έπαθα… Φεύγαμε με το ελικόπτερο από εδώ και πηγαίναμε στον Σκορπιό» είχε αποκαλύψει ο Σταμάτης Κόκοτας για εκείνη την εποχή που είχε γίνει συχνός… θαμώνας του Σκορπιού.

Διαβάστε ακόμη: