Στις αγορές των Βαλκανίων στρέφουν πλέον το ενδιαφέρον τους οι Τουρκικοί κατασκευαστικοί όμιλοι εν μέσω του πολέμου μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Dünya πρόσφατα τουρκικές εταιρίες κέρδισαν μεγάλο διαγωνισμό υποδομών ύψους €266 εκατ. στην Ρουμανία.

Συγκεκριμένα, μετά και από αυτή την σύμβαση ανέβηκε η αξία των έργων που έχουν αναλάβει Τούρκοι εργολάβοι στα €2,5 δισ. τους τελευταίους τέσσερις μήνες.

Λόγω των προβλημάτων στις αγορές της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, καθώς και του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία, οι τουρκικές κατασκευαστικές εταιρείες στρέφονται όλο και περισσότερο στις ευρωπαϊκές αγορές για να συνεργαστούν με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία που γίνονται κύριοι προορισμοί για αυτές.

«Τα Βαλκάνια προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες», δήλωσε ο Erdal Eren, επικεφαλής της Ένωσης Τούρκων Εργολάβων (TMB) και υπογράμμισε ότι ντόπιες εταιρείες ενδέχεται να υποβάλουν προσφορά για έργα αξίας $3 δισ. στη Ρουμανία σύντομα.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου, μέχρι σήμερα η αξία των έργων που ανέλαβαν Τούρκοι εργολάβοι στα βαλκανικά έθνη, συμπεριλαμβανομένης της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Βουλγαρίας, της Κροατίας, του Κοσσυφοπεδίου, της Σερβίας, της Ρουμανίας, της Σλοβενίας και της Ελλάδας, ανήλθε σε $19,2 δισ. Το 4% όλων των συμβάσεων τουρκικές εταιρείες έχουν ανατεθεί στο εξωτερικό.

Τα κατασκευαστικά έργα

Από τις αρχές του 2023, σε Τούρκους εργολάβους ανατέθηκαν πολλά μεγάλα έργα στη Ρουμανία. Δύο κατασκευαστικές εταιρείες, η Makyol και η Yapı Merkezi κέρδισαν έναν διαγωνισμό για την κατασκευή ενός τμήματος του αυτοκινητόδρομου Sibiu-Faragas. Σε μια κοινοπραξία, η οποία περιλαμβάνει την Gülermak, ανατέθηκε σύμβαση €1,8 δισ για την κατασκευή της γραμμής του μετρό Cluj-Napoca.

Ο όμιλος Gülermak κέρδισε επίσης διαγωνισμό μαζί με τη ρουμανική εταιρεία Somet για την κατασκευή του μετρό στην πρωτεύουσα Βουκουρέστι με προσφορά €260 εκατ. Τον Φεβρουάριο, η Esta και η Günal Group κέρδισαν έναν διαγωνισμό για ένα οδικό έργο σε αυτή τη χώρα. Από το 1972, οι τοπικές εταιρείες έχουν αναλάβει συνολικά 197 έργα αξίας $6,7 δισ στη Ρουμανία.

Στη Βουλγαρία, σε Τούρκους εργολάβους ανατέθηκαν 75 συμβάσεις αξίας $2,2 δισ. τις τελευταίες πέντε δεκαετίες. Τούρκοι εργολάβοι αναμένεται να αναλάβουν έργα αξίας $20 δισ. στο εξωτερικό εφέτος, είπε ο Eren. Τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2023, ανατέθηκαν σε τουρκικές εταιρείες συνολικά 68 συμβάσεις αξίας $4,8 δισ. Από το 1972 έως το τέλος Απριλίου 2023, Τούρκοι εργολάβοι έχουν αναλάβει σχεδόν 12.000 έργα σε 133 χώρες συνολικής αξίας $478 δισ. σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου.

Διαβάστε περισσότερα