Ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s βρίσκεται στο επίκεντρο μιας νομικής διαμάχης καθώς ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατηγορεί το διάσημο οίκο, ότι χρησιμοποίησε καταχρηστικά «το προνόμιο, τη δύναμη και τη φήμη» του για να τον εξαπατήσει. Η δίκη εκτυλίσσεται στη Νέα Υόρκη και ο Ριμπολόβλεφ απαιτεί αποζημίωση ύψους άνω των 232,5 εκατομμυρίων δολαρίων.
Αφορμή στάθηκε η συλλογή έργων τέχνης παγκόσμιας κλάσης που συγκέντρωνε ο Ριμπολόβλεφ, μεταξύ των οποίων και ο πίνακας «Salvator Mundi», που αποδίδεται στον Λεονάρντο ντα Βίντσι και έκανε ρεκόρ ως το πιο ακριβό έργο τέχνης που έχει πωληθεί ποτέ το 2017. Ο Ριμπολόβλεφ κατηγορούσε τον παλιό του φίλο και έμπορο έργων τέχνης Ιβ Μπουβιέ για καταχρηστική συμπεριφορά, ισχυριζόμενος ότι τον υπερχρέωσε για τέσσερα σπάνια έργα. Παράλληλα, ο Ρώσος ολιγάρχης υποστηρίζει πως ο οίκος δημοπρασιώνείχε βοηθήσει τον Ελβετό επιχειρηματία να τον εξαπατήσουν.
Ο δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τα χρήματα
Η δίκη φέρνει για μια ακόμη φορά, στο προσκήνιο, τα παιχνίδια της βιομηχανίας της τέχνης, όπου μεσολαβητές διευκολύνουν συναλλαγές μεταξύ πλούσιων αγοραστών και πωλητών, μερικές φορές χωρίς, να γνωρίζουν ο ένας την ταυτότητα του άλλου. Ο δικηγόρος του Ριμπολόβλεφ επισημαίνει ότι το πρόβλημα δεν σχετίζεται με τα χρήματα, αλλά με το δημόσιο συμφέρον, αναφέροντας ότι οποιοσδήποτε μπορεί να είναι το επόμενο θύμα ανάλογης απάτης.
Στην υπεράσπισή του, ο οίκος δημοπρασιών Sotheby’s υποστηρίζει ότι δεν γνώριζε για τις παραπλανητικές ενέργειες του Μπουβιέ και αναφέρει ότι η εταιρεία απλά διευκόλυνε τις αγορές έργων τέχνης. Αναφορικά με τον «Salvator Mundi», υποστηρίζει ότι δεν είχε γνώση των ψεύτικων ισχυρισμών του Μπουβιέ, ούτε όμως, επέδειξε ανάρμοστη συμπεριφορά.