Μήνυση εναντίον του Sotheby’s κατέθεσε ο ρώσος ολιγάρχης Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ κατηγορώντας τον οίκο δημοπρασιών ότι συνεργάστηκε με έμπορο τέχνης για να υπερτιμηθούν έργα τέχνης ώστε να τα πληρώσει ακριβότερα από την πραγματική τους αξία, μεταξύ αυτών και το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι Salvator Mundi, καθώς και κομματιών των Κλιμτ, Μοντιλιάνι, Μαγκρίτ, Τουλούζ – Λοτρέκ και Ματίς στο διάστημα από το 2002 μέχρι και το 2014.

Ο 57χρονος, που απέκτησε την περιουσία του πουλώντας ρωσικά λιπάσματα ποτάσας και έχει πληρώσει 95 εκατομμύρια δολάρια για την παραλιακή έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα το 2008, διέθεσε περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια σε μια τεράστια συλλογή τέχνης παγκόσμιας κλάσης. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου 10 χρόνια ο Σκορπιός, το νησί – ησυχαστήριο του Αριστοτέλη Ωνάση, ο Σκορπιός πέρασε στα χέρια του Ρώσου μεγιστάνα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον δικαστή της Νέας Υόρκης που μελέτησε την υπόθεση, ο Ριμπολόβλεφ και οι σύμβουλοί του «ανακάλυψαν ότι ο Ιβ Μπουβιέ, ένας μεσίτης τέχνης που μεσολάβησε για την απόκτηση των έργων, τους είχε εξαπατήσει αγοράζοντας ο ίδιος τα έργα για μια τιμή και χρεώνοντάς τους άλλη τιμή – εκατομμύρια ή δεκάδες εκατομμύρια δολάρια υψηλότερα».

Ο Ριμπολόβλεφ κατέθεσε αγωγή κατά του Μπουβιέ στο Μονακό, στη Σιγκαπούρη, στη Νέα Υόρκη, τσο Χονγκ Κονγκ και στην Ελβετία, κατηγορώντας τον σύμβουλο τέχνης ότι τον παραπλάνησε σχετικά με την αξία 38 έργων τέχνης ύψους 1 δισ. ευρώ. Ο κατηγορούμενος για εξαπάτηση αρνήθηκε τις κατηγορίς και οι αντίδικοι διευθέτησαν τη διαφορά εξωδικαστικά.

Ο Ριμπολόβλεφ, o οποίος είναι ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας Ligue 1 AS Monaco και του θρυλικού Σκορπιού που ανήκε στην οικογένεια Ωνάση, τώρα μηνύει τον Sotheby’s, ισχυριζόμενος ότι ο οίκος δημοπρασιών «βοηθούσε και παρότρυνε τον Μπουβιέ να διαπράξει απάτη», με τον οίκο να αρνείται την κατηγορία.

Όμως, ο δικαστής του περιφερειακού δικαστηρίου των ΗΠΑ Jesse Furman αποφάσισε τον Μάρτιο του 2023 ότι ο Sotheby’s πρέπει να αντιμετωπίσει σχετικές κατηγορίες που σχετίζονται με απάτη για πωλήσεις τεσσάρων έργων: του Salvador Mundi, του γλυπτού Modigliani Tête, του Wasserschlangen II του Klimt και του Le Domaine d’Arnheim του Magritte.

Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται να ξεκινήσει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν σήμερα Δευτέρα.

Σύμφωνα με τον Guardian, εκπρόσωπος του Sotheby’s δήλωσε: «Η Sotheby’s τηρεί αυστηρά όλες τις νομικές απαιτήσεις, τις οικονομικές υποχρεώσεις και τις βέλτιστες πρακτικές του κλάδου κατά τη διάρκεια των συναλλαγών αυτών των έργων τέχνης. Οποιαδήποτε πρόταση ότι η Sotheby’s γνώριζε τα υποτιθέμενα παραπτώματα ή την πρόθεση του αγοραστή να εξαπατήσει τον κ. Ριμπολόβλεφ είναι ψευδής».

Ο Ριμοπόβλεφ πούλησε τον Salvator Mundi για 450 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία του Christie’s το 2017, καθιστώντας τον τόν ακριβότερο πίνακα ζωγραφικής που πωλήθηκε ποτέ. Αγοράστηκε από τον Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, και είχε προγραμματιστεί να γίνει η ατραξιόν σε μια νέα γκαλερί του Λούβρου στο Άμπου Ντάμπι. Ωστόσο, δεν έχει παρουσιαστεί, καθώς οι ειδικοί έθεσαν ερωτήσεις σχετικά με την αυθεντικότητά του.

Διαβάστε ακόμη: