Η αγορά έχει ήδη “μασήσει” την τροφή των Fed και Γιέλεν (τα γενναία stimulus) και αναζητά νέους καταλύτες. Το ενδιαφέρον στρέφεται στα ομόλογα που “φωνάζουν” για πληθωρισμό, ενώ έκρηξη τιμών έχουμε στο χαλκό, εν μέσω πρωτοφανούς παγκόσμιας έλλειψης. Όλα τα φώτα στο Bitcoin που σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.

Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης

Ήπια ανοδικά κινήθηκαν σήμερα τα χρηματιστήρια μετά και τη χθεσινή πτώση. Η αγορά άλλωστε έχει ήδη αποτιμήσει στο μεγαλύτερο βαθμό την τόνωση του πακέτου $1,9 τρισ., και πλέον βασίζονται στα λόγια της Γιέλεν που υπόσχεται “στήριξη” με κάθε τρόπο (περισσότερο τύπωμα δηλαδή).

Το ενδιαφέρον κυρίως στράφηκε στα ομόλογα, των οποίων οι αποδόσεις έχουν εκτοξευθεί εν μέσω ανησυχιών για τον πληθωρισμό, αλλά και στα μικτά εταιρικά αποτελέσματα. Το αμερικανικό 10ετές σκαρφάλωσε στο 1,338. Τις κυριότερες μεταβολές στο ταμπλό κατέγραψαν οι μεγάλες τεχνολογικές FAANG (απώλειες) και οι Boeing, Caterpillar (κέρδη).

Ήπια ανοδικά τα χρηματιστήρια - Στα $56.000 το Bitcoin

Εκτοξεύεται ο χαλκός

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο χαλκός, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς παγκόσμιας έλλειψης εκτοξεύθηκε κάτα 4% πάνω από τα 4 δολ/λίβρα, σημειώνοντας το υψηλότερο κλείσιμο από τις 8 Σεπτεμβρίου του 2011, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο χαλκός κέρδισε 7,6%. Υπάρχουν προσδοκίες ότι μια ανάκαμψη στην παγκόσμια οικονομία θα αυξήσει τη ζήτηση για το βιομηχανικό μέταλλο.

Ήπια ανοδικά τα χρηματιστήρια - Στα $56.000 το Bitcoin

Στα ευρωπαϊκά ταμπλό, ταμπλό, η μετοχή της Hermes καταγράφει άλμα 5,7% καθώς η εταιρία ανακοίνωσε ότι οι πωλήσεις της ανέκαμψαν σημαντικά το τέταρτο τρίμηνο. Η μετοχή της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault υποχωρεί 3,5% αφού ανακοίνωσε ετήσιες ζημίες ρεκόρ, ύψους 8 δισ. ευρώ.

Η ώρα του Bitcoin (και πάλι)

Την παράσταση ωστόσο κλέβει το Bitcoin, το οποίο την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές ξεπερνά τα 55.000 δολάρια (την ώρα που θα το διαβάζετε ίσως είναι στα 57.000)! Ένα-ένα μεγάλα ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου εισέρχονται είτε ως επενδυτές είτε προσφέροντας υπηρεσίες σε πελάτες (πχ JP Morgan) στο κορυφαίο κρυπτονόμισμα, που άλλοτε παοκαλούσαν απάτη.

Μέχρι που θα φτάσει, κανείς δε ξέρει… Ο ρυθμός με τον οποίο σκαρφαλώνει (το λεγόμενο parabolic rally) σε συνδυασμό με το media hype που επικρατεί θα μπορούσε πολύ σύντομα να το φέρει ακόμη και στα $77.000, προτού ενδεχομένως διορθώσει, διότι φυσικά μεγάλος μέρος της πρόσφατης ανάπτυής του δεν είναι οργανικό…

Ήπια ανοδικά τα χρηματιστήρια - Στα $56.000 το Bitcoin!

G7: Μέτωπο με τους ηγέτες κατά Κίνας, Ρωσίας αλλά όχι «ψυχρό πόλεμο» επιδιώκει ο Biden

Συνεργασία για να αντιμετωπίσουν από κοινού προβλήματα όπως η Κίνα, θα ζητήσει από τους ηγέτες ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, στην πρώτη του συμμετοχή στη σύνοδο των G7.
Ωστόσο δεν επιδιώκει έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο» , σύμφωνα με ανώτατο αμερικανό αξιωματούχο, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο πρόεδρος Biden θα εκμεταλλευθεί μία «εικονική επίσκεψη» στην Ευρώπη για να αποκαταστήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως team player στις πολυμερείς διεθνείς σχέσεις έπειτα από τέσσερα χρόνια διχαστικής πολιτικής στο πλαίσιο του σλόγκαν America First (Πρώτα η Αμερική) του Donald Trump.

Ο Joe Biden θα έρθει κομίζοντας δώρα – δέσμευση για συνεισφορά 4 δισ. δολαρίων στην παγκόσμια εκστρατεία εμβολιασμού, την επιστροφή των Ηνωμένων Πολιτειών στην συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα και την προοπτική πακέτου δαπανών ύψους 2 τρισ. δολαρίων για την ενίσχυση της αμερικανικής και της παγκόσμιας οικονομίας.

Ήπια ανοδικά τα χρηματιστήρια - Στα $56.000 το Bitcoin

ΜΑΚΡΟ

Ευρωζώνη: Πλήγμα στον κλάδο υπηρεσιών τον Φεβρουάριο

Η επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε και πάλι τον Φεβρουάριο καθώς οι περιορισμοί του lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σφυροκόπησαν τον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών.

Ο προκαταρκτικός σύνθετος δείκτης PMI για την ευρωζώνη της IHS Markit, που αντανακλά την κατάσταση της οικονομίας της, κινήθηκε πιο κοντά στο όριο των 50 μονάδων, που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση, στις 48,1 μονάδες τον Φεβρουάριο από τις 47,8 τον Ιανουάριο. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 48 μονάδες.

Ωστόσο μέρος της δραστηριότητας αφορούσε την ολοκλήρωση παλαιών παραγγελιών. Ο δείκτης για το ανεκτέλεστο εργασιών υποχώρησε στις 47,9 από τις 49,0 μονάδες. Ο PMI για τον τομέα υπηρεσιών υποχώρησε στις 44,7 από τις 45,4 μονάδες του Ιανουαρίου, χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 45,9 μονάδες. Αλλά με τις εκστρατείες εμβολιασμού να ανεβάζουν ταχύτητα, ενισχύοντας τις ελπίδες για επιστροφή σε κάποιου είδους κανονικότητα, η αισιοδοξία για τη χρονιά που είναι μπροστά μας βελτιώθηκε σημαντικά.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών για τον τομέα υπηρεσιών σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2018. Η ισχυρή ζήτηση για προϊόντα μεταποίησης βοήθησε τον PMI για τη δραστηριότητα στα εργοστάσια να καταγράψει άλμα στις 57,7 μονάδες από τις 54,8, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2018 και αρκετά πάνω από τις προβλέψεις των οικονομολόγων που ανέμεναν να διαμορφωθεί στις 54,3 μονάδες.

Ο δείκτης παραγωγής σημείωσε άλμα στις 57,5 από τις 54,6 μονάδες. Ο δείκτης νέων παραγγελιών επίσης αυξήθηκε και τα εργοστάσια προσέλαβαν επιπλέον προσωπικό για πρώτη φορά εδώ και σχεδόν δύο χρόνια. Ο δείκτης απασχόλησης αυξήθηκε στις 50,9 από τις 49,4 μονάδες.

Ζημιές 8,56 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Eni για το 2020

Συρρικνώθηκαν οι ζημιές της Eni SpA για το δ΄ τρίμηνο του περασμένου έτους, καθώς τα αποτελέσματα επηρεάστηκαν από την κατάρρευση των τιμών των προϊόντων και τα περιθώρια, με την εταιρεία να επιβεβαιώνει την πρόταση για μέρισμα.

Η ιταλική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου ανακοίνωσε ζημιές 725 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις ζημιές των 1,89 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Σε προσαρμοσμένη βάση, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 66 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις μειώθηκαν 28% σε ετήσια βάση, στα 11,63 δισ. ευρώ.

Η Eni τόνισε πως η παραγωγή υδρογονανθράκων για το τρίμηνο μειώθηκε στα 1,71 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα 1,92 εκατ. Βαρέλια πριν από ένα χρόνο, κυρίως εξαιτίας της πανδημίας, των μειώσεων της παραγωγής από τον OPEC και της χαμηλότερης ζήτησης. Για το σύνολο της χρήσης οι καθαρές ζημιές διαμορφώθηκαν στα 8,56 δισ. ευρώ από τα κέρδη των 148 εκατ. ευρώ πριν από ένα χρόνο. Οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 43,99 δισ. ευρώ.

Ζημιές εμφάνισε για το 2020 η Swiss Re

Ζημιές εμφάνισε για το 2020 η Swiss Re καθώς οι χρεώσεις που ανέλαβε για τον κορονοϊού επηρέασαν τα κέρδη ενώ προτείνει μέρισμα αμετάβλητο σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ελβετική αντασφαλιστική εμφάνισε καθαρές ζημιές 878 εκατ. Δολαρίων σε σχέση με τα κέρδη των 727 εκατ. Δολαρίων το 2019.

Εάν αφαιρεθούν οι χρεώσεισ για την πανδημία, ύψους 3,9 δισ. δολαρίων, θα παρουσίαζε καθαρά κέρδη 2,2 δισ. δολαρίων. Τα καθαρά ασφάλιστρα αυξήθηκαν στα 40,77 δισ. δολάρια από τα 38,59 δισ. δολάρια το 2019.
Η εταιρεία πρότεινε μέρισμα 5,90 δισ. Φράγκων (6,59 δισ. Δολαρίων) ανά μετοχή για το 2020, αμετάβλητο με το 2019.