Νέα ρεκόρ για την αγορά των κρυπτο που ξεπερνά το $1,5 τρισ. Ένα-ένα τα μεγάλα παραδοσιακά ονόματα του επιχειρηματικού κόσμου συγκεντρώνονται στο Bitcoin, ενώ η Deutsche Bank αναπτύσσει ειδικά πλατφόρμα για θεσμικούς.
Γράφει ο Γιάννης Τσιρογιάννης
Μέλι έχει πια αυτό το Bitcoin; Σα μέλισσες συρρέουν στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα τα πιο βαρύγδουπα ονόματα του παγκόσμιου οικονομικού κατεστημένου.
Παραδοσιακοί παίχτες που άλλοτε αποκαλούσαν το Bitcoin απάτη, τώρα ψάχνουν τρόπους να “πακετάρουν” και να πουλήσουν το πολύτιμο χρηματοοικονομικό προϊόν στους επίδοξους πελάτες-επενδυτές τους που επιζητούν υψηλές αποδόσεις και ένα χετζάρισμα στον πληθωρισμό.
Ο πατέρας των κρυπτονομισμάτων έγραψε ιστορία για άλλη μια φορά ξεπερνώντας το επίπεδο-ορόσημο των 50.000 δολαρίων! Η YTD (year-to-day) δηλαδή η άνοδος από την αρχή του έτους φτάνει το 70%, ενώ η κεφαλαιοποίηση (market cap) του Bitcoin ξεπερνά τα 900 δισ. δολάρια.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς κρυπτονομισμάτων φτάνει το $1,5 τρισ. και σιγά σιγά τα άλλοτε αμφιλεγόμενα (κι ακόμη και σήμερα παρεξηγημένα) ψηφιακά νομίσματα που υποτίθεται ήταν μια περαστική μόδα, κατακτούν επάξια το μερίδιό τους από την παγκόσμια οικονομική πίτα, φιγουράροντας πλέον στα ταμπλό της Wall Street και καθημερινά στα μεγαλύτερα οικονομικά μίντια του πλανήτη.
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα η Tesla ανακοίνωσε πως έχει επενδύσει $1,5 δισ. στο Bitcoin.
Η Deutsche Bank αναπτύσσει ειδική κρυπτο-πλατφόρμα
Μετά τις Morgan Stanley, JP Morgan, BlackRock, Bridgewater και η Deutsche Bank εντάσσεται πλέον στα μεγάλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που εξερευνούν τις δυνατότητές τους στην αγορά των κρυπτονομισμάτων, με τη φιλοδοξία να προσφέρει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε hedge funds που επενδύουν σε αυτή την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων.
Πιο συγκεκριμένα, η δράση Digital Asset Custody της Deutsche Bank στοχεύει στο να αναπτύξει «μια πλήρως ολοκληρωμένη πλατφόρμα για θεσμικούς πελάτες, παρέχοντας απρόσκοπτη συνδεσιμότητα με το ευρύτερο οικοσύστημα των κρυπτονομισμάτων», όπως ανακοινώθηκε στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.
Σε ένα απόσπασμα στη σελίδα 23 της έκθεσης του Δεκεμβρίου 2020, η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας αναφέρει ότι σκοπεύει να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συναλλαγών και εκδόσεων token (π.χ. κρυπτονομίσματα), για να «γεφυρώσει» τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία με τις παραδοσιακές τραπεζικές υπηρεσίες.
Στις ΗΠΑ, βέβαια, έχει δοθεί από τη ρυθμιστική αρχή σχετική άδεια, κάτι το οποίο ακόμη δεν έχει γίνει στη Γερμανία από την BaFIN. Η Deutsche Bank, η 21η μεγαλύτερη τράπεζα στον κόσμο, δήλωσε ότι στοχεύει να «διασφαλίσει την ασφάλεια και την προσβασιμότητα των περιουσιακών στοιχείων για τους πελάτες της, προσφέροντας μια λύσεις hot/cold αποθήκευσης κρυπτονομισμάτων» – δεν αναφέρθηκαν συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα.
Η τράπεζα θα φυλάει τα Bitcoins σας (τώρα αυτό είναι καλή ιδέα;)
Η πλατφόρμα ψηφιακής φύλαξης περιουσιακών στοιχείων θα ξεκινήσει τη λειτουργία της σταδιακά και, τελικά, θα παρέχει τη δυνατότητα αγοράς και πώλησης ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Σύμφωνα με την Deutsche Bank, θα «παρέχονται υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας όπως υπηρεσίες αποτίμησης και διαχείρισης κεφαλαίων, δανεισμός κ.λπ.». Η υπηρεσία θα απευθύνεται σε διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, διαχειριστές πλούτου, family offices, εταιρείες και digital funds.
Όσον αφορά ένα επιχειρηματικό μοντέλο, η τράπεζα θα εισπράττει αρχικά τέλη επιμέλειας, ενώ αργότερα θα χρεώνει τέλη για συμβουλές και συναλλαγές. Το προϊόν θα είναι έτοιμο μέσα στο 2021.
Οι παλιοί παίχτες καλοβλέπουν τη νέα αυτή αγορά
Το bitcoin εξασφάλισε μεγαλύτερη προσοχή από το επιχειρηματικό κατεστημένο το τελευταίο διάστημα. Για παράδειγμα, μία επενδυτική εταιρεία της Morgan Stanley εξετάζει αν θα επενδύσει σε αυτό, σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση του θέματος. Στον Καναδά, αξιωματούχοι ενέκριναν το πρώτο βορειοαμερικανικό fund σε bitcoin το οποίο τελεί υπό διαπραγμάτευση σε χρηματιστήριο.
Η αμερικανική τράπεζα BNY Mellon ανακοίνωσε τη δημιουργία πλατφόρμας για τη διαχείριση και αποθήκευση παραδοσιακών και ψηφιακών assets. Η Mastercard σχεδιάζει να επιτρέψει σε κατόχους μετρητών να κάνουν συναλλαγές σε συγκεκριμένα κρυπτονομίσματα μέσω του δικτύου της, ακολουθώντας το παράδειγμα της Paypal. Ψηφιακά νομίσματα έχουν προσελκύσει ήδη την προσοχή μεγιστάνων των hedge funds, όπως των Alan Howard και Paul Tudor Jones.
To δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα δημιουργήθηκε από τον μυστηριώδη Satoshi Nakamoto, του οποίου η πραγματική ταυτότητα είναι άγνωστη και βασίζεται στην τεχνολογία blockchain. Άρχισε να κυκλοφορεί το 2009, κυρίως μεταξύ κερδοσκόπων – κάτι που αρχίζει να αλλάζει.
Η εταιρεία επιχειρηματικού λογισμικού MicroStrategy πραγματοποίησε την πρώτη από πολλές αγορές bitcoin πολλών εκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο και ορισμένοι διαχειριστές κεφαλαίων της Wall Street, όπως ο δισεκατομμυριούχος Stanley Druckenmiller, εμφανίζονται πλέον θετικοί. Ωστόσο, οι ρυθμιστικές αρχές ανησυχούν για τους κινδύνους και βρίσκονται σε εγρήγορση, καθώς ελλείψει πλαισίου ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι.
«Όσο πιο σημαντικό είναι το ψηφιακό νόμισμα, τόσο περισσότερο θα πρέπει να περιμένουμε από τις ρυθμιστικές αρχές να προσέχουν», δήλωσε ο Mike O’Rourke, επικεφαλής στρατηγικός της αγοράς στο JonesTrading.