Σε τιμές κρίσης 2008 έφτασε το πετρέλαιο, με τη Δύση να συζητά εμπράγκο κατά Ρωσίας. Στο άνοιγμα μάλιστα της αγοράς, το Brent ενδοσυνεδριακά εκτοξεύθηκε μέχρι και τα 139 δολάρια (!), προτού υποχωρήσει προς τα 128δολ/βαρέλι.
Την ίδια στιγμή ψάχνονται εναλλακτικές, με τον Μπάιντεν να κάνει άνοιγμα σε Σαουδική Αραβία, ακόμη ίσως και Βενεζουέλα.
Τα διεθνή χρηματιστήρια βυθίστηκαν αμέσως μετά το άνοιγμα της αγοράς, με τον γερμανικό DAX να υποχωρεί 5% αυτήν την ώρα, και τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 στο -3,7%!
Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου τύπου Brent εκτινάχθηκαν 12,61 δολάρια ή 10,6% στα 130,72 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό πετρέλαιο West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε κατά 10,41 δολάρια ή 9%, στα 126,09 δολάρια.
Ρεκόρ από το 2008
Τα ενδοημερήσια υψηλά της Δευτέρας πλησιάζουν τα επίπεδα ρεκόρ που παρατηρήθηκαν και για τα δύο συμβόλαια τον Ιούλιο του 2008, όταν το Brent έφτασε τα 147,50 δολάρια το βαρέλι και το WTI άγγιξε τα 147,27 δολάρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι διερευνούν την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ανέφερε ο Blinken την Κυριακή και ο Λευκός Οίκος συντονίστηκε με βασικές επιτροπές του Κογκρέσου προχωρώντας στη δική τους απαγόρευση.
«Ένα μποϊκοτάζ θα ασκούσε τεράστια πίεση στην προσφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχει ήδη αισθανθεί τον αντίκτυπο της αυξανόμενης ζήτησης», ανέφεραν οι αναλυτές της CMC Markets.
«Οι τιμές είναι πιθανό να αυξηθούν βραχυπρόθεσμα, με μια κίνηση προς τα 150 δολάρια το βαρέλι δεν αποκλείεται».
«Μια τέτοια κίνηση θα ασκήσει περαιτέρω πίεση στις παγκόσμιες οικονομίες, ωθώντας τον πληθωρισμό υψηλότερα, αφήνοντας τις κεντρικές τράπεζες να συζητούν πόσο γρήγορα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αυξήσεις επιτοκίων».
Οι παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί κατά 67% από την αρχή του 2022, μαζί με άλλα εμπορεύματα, εγείροντας ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και τον στασιμοπληθωρισμό.
Η Κίνα, η Νο. 2 οικονομία στον κόσμο, στοχεύει ήδη σε βραδύτερη ανάπτυξη 5,5% φέτος.
Ψάχνονται εναλλακτικές του ρωσικού – Άνοιγμα Μπάιντεν σε Σ.Αραβία και Βενεζουέλα (;)
Το σενάριο μιας επίσκεψης του προέδρου Τζο μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία τους επόμενους μήνες προκειμένου αφενός να αποκαταστήσει τις διμερείς σχέσεις και αφετέρου να ζητήσει μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου φέρεται να εξετάζει σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Λευκός Οίκος.
Με την τιμή του πετρελαίου Brent να πλησιάζει τα 140 δολάρια το βαρέλι – τιμές που είναι και οι υψηλότερες από το 2008 – και με τις ΗΠΑ, ΕΕ και τον υπόλοιπο δυτικό κόσμο να μελετούν το σενάριο απαγόρευσης εισαγωγής του ρωσικού πετρελαίου, η αμερικανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίσκεψης Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία με κύριο αίτημα την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου.
Όπως μεταδίδει το Axios, «σύμβουλοι του προέδρου Μπάιντεν συζητούν για μια πιθανή επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία αυτήν την άνοιξη έτσι ώστε να αποκαταστήσει τις σχέσεις και να πιέσει το Βασίλειο να παράξει περισσότερο πετρέλαιο».
Πάντως, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου φέρεται να δήλωσε στο Axios πως «δεν έχουμε κάποιο διεθνές ταξίδι του προέδρου να ανακοινώσουμε αυτή τη στιγμή» κάνοντας λόγο για πρόωρες εικασίες.
Πληροφορίες πάντως αναφέρουν πως η Σαουδική Αραβία είναι ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με τις τρέχουσες υψηλές τιμές του πετρελαίου.
Την ίδια στιγμή δημοσίευμα των New York Times αναφέρει ότι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Βενεζουέλας συζήτησαν για την χαλάρωση των κυρώσεων για το πετρέλαιο.
Όπως αναφέρεται, αρκετοί Αμερικάνοι βουλευτές πρότειναν το πετρέλαιο της Βενεζουέλας να αντικαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο.
Εκτιμάται πως οι ΗΠΑ εισάγουν από τη Ρωσία περίπου το 10% των αναγκών τους σε πετρέλαιο και σε προϊόντα του.
Από την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία εκτιμάται πως οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 33%.
Μίνι κραχ στις αγορές στη σκιά του ενεργειακού σοκ – O DAX -4%