Για όποιον δεν το έχει αντιληφθεί ή δεν το έχει συνειδητοποιήσει, η αύξηση κεφαλαίου της ΔΕΗ κατά 750 εκατ. ευρώ είναι τεράστια, πρωτοφανής, πρωτόγνωρη για τα δεδομένα των εισηγμένων επιχειρήσεων τουλάχιστον κατά την τελευταία δωδεκαετία!

Με εξαίρεση τις συστημικές τράπεζες (Τρ. Πειραιώς 1,3 δις., Alpha bank 800 εκατ.) και τους χρηματοπιστωτικούς ομίλους με την ευρεία έννοια, δεν έχει υπάρξει τέτοιας έκτασης αύξηση από ιδιωτική εταιρία!

Και το γεγονός τούτο από μόνο του καταδεικνύει το μέγεθος της προσπάθειας που χαρακτηρίζεται από ένα ανεπανάληπτο success story μιας εταιρίας που πριν δυόμιση χρόνια είχε πλήρως απαξιωθεί από τις προηγούμενες διοικήσεις και την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ ήταν έτοιμη να την κατασπαράξουν και να την κατακερματίσουν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τόσο στη διοίκηση της ΔΕΗ όσο και στην Goldman Sachs το κλίμα που επικρατεί ενόψει της αύξησης είναι πολύ θετικό και μάλιστα οι εκτιμήσεις των ειδικών επί του θέματος φέρουν την αύξηση να φθάνει στα επίπεδα ρεκόρ κινούμενη μεταξύ 1-1,2 δις. ευρώ!

Επί τη ευκαιρία, έχει μεγάλη πλάκα που τα διάφορα «σαίνια» της αγοράς κατάλαβαν εκ των υστέρων ότι έρχεται η ώρα του MSCI για την ΔΕΗ, είδηση που σας αποκαλύψαμε από την στήλη την περασμένη εβδομάδα…

Πληροφορίες για εμπλοκή από την Κομισιόν της εξαγοράς της Εθν. Ασφαλιστικής από το CVC!

δυσάρεστες εξελίξεις πιθανόν να προκύψουν για την Εθνική τράπεζα με αφορμή την έγκριση από την Επ. Ανταγωνισμού της ΕΕ, της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από το private equity fund CVC!

Πηγές από την Κομισιόν κάνουν λόγο για εμπλοκή στη σχετική έγκριση, και επισημαίνουν ότι οι καθυστερήσεις στην υπογραφή της σύμβασης, έδωσαν τη δυνατότητα πρόσθετων παρεμβάσεων σε εγχώρια ανταγωνιστικά συμφέροντα να αναπτύξουν επιχειρηματολογία.

Σε κάθε περίπτωση, το τυχόν ναυάγιο στην υπόθεση αυτή, θα αποτελέσει δυσάρεστη εξέλιξη για την μεγάλη κρατική τράπεζα αλλά και για την εθνική οικονομία η οποία ποντάρει και αποσκοπεί στην προσέλευση ξένων θεσμικών επενδυτών για επενδύσεις στη χώρα, όπως στην προκριμένη περίπτωση το CVC , που αποδεδειγμένα με τη στάση, τη συμπεριφορά και τις κινήσεις του δείχνει εμπιστοσύνη στην Ελλάδα!

Διακρατική συμφωνία για την προμήθεια των φρεγατών!

Για να ξέρετε, η προμήθεια των 3+1 Γαλλικών φρεγατών Belharra από την Naval Group, που θα κατασκευαστούν στα ναυπηγεία της Λοριάν (η μία ήδη κατασκευάζεται) καθώς και των 3+1 κορβετών Gowind πραγματοποιείται μέσα από διακρατική συμφωνία χωρίς να παρεμβαίνουν κάθε λογής ενδιάμεσοι και μεσάζοντες εξοπλιστικών προγραμμάτων!

Η προμήθεια πραγματοποιείται μέσα από διακρατική συμφωνία χωρίς να αφήνει περιθώριο δράσης στους γνωστούς – αγνώστους εμπόρους όπλων και ατζέντηδες εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Σε απλά λόγια όλοι οι νταραβεριτζήδες της αγοράς μένουν έξω από το παιχνίδι των προμηθειών, ακόμη και αυτοί που παραδοσιακά θεωρούνταν άνθρωποι των Γάλλων στην Αθήνα και ήταν ταυτισμένοι με την γαλλική πρεσβεία, το γαλλικό λόμπι και τα γαλλικά συμφέροντα στη χώρα μας.

Και μπορεί η εξέλιξη αυτή να προκαλεί γκρίνια, αντίστοιχη της προμήθειας των Rafale, ωστόσο στην προκειμένη περίπτωση η συμφωνία έκλεισε και υλοποιείται μεταξύ κυβερνήσεων, μετά τις συναντήσεις Μητσοτάκη – Μακρόν, κατόπιν παρέμβασης των ΗΠΑ και βάσει της γεωπολιτικής συγκυρίας!

Η καθυστερημένη αντίδραση Βαρθολομαίου για Ελπιδοφόρο!

Όπως πρώτη η στήλη αποκάλυψε, η παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου στην φιέστα Ερντογάν στη Νέα Υόρκη (εγκαίνια «Τουρκικού σπιτιού») παρουσία και του ηγέτη του ψευδοκράτους της Κύπρου Ερσίν Τατάρ, που προκάλεσε δυσφορία σε Αθήνα και Λευκωσία, συνδέεται με το παιχνίδι του Πατριαρχικού θρόνου και της μελλοντικής διαδοχής Βαρθολομαίου!

Κατά τις πληροφορίες ο οικουμενικός Πατριάρχης φέρεται να διάκειται ευμενώς προς τον εκ Γαλλίας Εμμανουήλ, ο οποίος ωστόσο δεν διαθέτει τουρκικό διαβατήριο!

Σε αντίθεση με τον Ελπιδοφόρο που είναι Τούρκος πολίτης και η κατοχή του διαβατηρίου του παρέχει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η παρουσία του δίπλα σε Ερντογάν και Τατάρ, κατά πληροφορίες φέρεται να αποσκοπούσε στην σύσφιξη των μεταξύ τους σχέσεων και στην κατ’ επέκταση προσπάθεια να κόψει τους διαδρόμους στην ανέλιξη Εμμανουήλ και να βάλει προσκόμματα  στην μελλοντική έκδοση τουρκικού διαβατηρίου, αποκλείοντας τον επί της ουσίας από το παιχνίδι της διαδοχής!

Ο Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίος, έχοντας πλήρη εικόνα της κατάστασης και σφόδρα προβληματισμένος από όσα συνέβησαν, άργησε χαρακτηριστικά να αντιδράσει στο μείζον γεγονός!

Κάτι που για τους καλά γνωρίζοντες δείχνει την δυσφορία του για έργα, πράξεις και τακτικές που έρχονται ακόμη και σε σύγκρουση με την Εθνική Γραμμή!