Στην απόκτηση των 3+1 Γαλλικών φρεγατών Belhara καθώς και τριών κορβέτων Gowind της Naval Group εκ των οποίων οι φρεγάτες θα ναυπηγηθούν στην Λοριάν και οι κορβέτες στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, προχωρεί η Ελλάδα υπογράφοντας άμεσα στο Παρίσι τη σχετική συμφωνία με την κυβέρνηση Μακρόν!

Καλά πληροφορημένες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτηση σημειώνουν ότι η συμφωνία κλείδωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη Μακρόν στη χώρα μας, την περασμένη εβδομάδα και αποτελεί αποτέλεσμα γεωπολιτικών ισορροπιών με αφορμή τις εξελίξεις σε Ειρηνικό και Ινδικό ωκεανό, την AUKUS και την κατ’ επέκταση ακύρωση της συμφωνίας μαμούθ Αυστραλίας – Γαλλίας όσον αφορά την προμήθεια υποβρυχίων ύψους 56 δις. ευρώ!

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε σοβαρό ζήτημα μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια γεωπολιτική συμφωνία που της τινάζει στον αέρα το εξοπλιστικό πρόγραμμα και ουσιαστικά την αμυντική βιομηχανία!

Υπό αυτή την έννοια και ενώ στη χώρα μας θεωρείτο βέβαιη η προμήθεια των αμερικανικών φρεγατών, η αμερικανική κυβέρνηση συνειδητά υπαναχώρησε και συναίνεσε για λόγους αρχής, την προμήθεια των φρεγατών να την πάρουν οι Γάλλοι.

Θέλοντας με τον τρόπο αυτό οι αμερικανοί να καταδείξουν ότι δεν αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν πρόβλημα στην γαλλική αμυντική βιομηχανία και παράλληλα μέσα από ένα διευρυμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα με την Ελλάδα, που μπορεί μελλοντικά να φθάσει ακόμη και τα 15 δις. ευρώ,  να αντισταθμίσουν οι Γάλλοι μέρος των απωλειών από την συμφωνία της AUKUS και τα υποβρύχια!

Για την Ελλάδα η συμφωνία με την Γαλλία θεωρείται – και είναι – πολύ σημαντική καθώς προσδένεται αμυντικά με την κυρίαρχη δύναμη πλέον στην Μεσόγειο από την οποία έχει ήδη προμηθευτεί τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale!

Οι ΗΠΑ προφανώς αλλάζουν γεωπολιτικές προτεραιότητες, βάζοντας τη συμφωνία στον Ειρηνικό απέναντι στην Κίνα σε μέγιστο βαθμό σπουδαιότητας και μοιραία αφήνουν χώρο στην Μεσόγειο από όπου αποτραβιούνται!

Και αξίζει να σημειωθεί ότι όλη αυτή η εξέλιξη, η προμήθεια των φρεγατών από την Γαλλία με τις ευλογίες των ΗΠΑ, ενισχύει σε μεγάλο βαθμό την αμυντική ισχύ της χώρας στο Αιγαίο καθώς οι φρεγάτες elldaαποτελούν ΕΠΙΘΕΤΙΚΟ και όχι ΑΜΥΝΤΙΚΟ όπλο!