Οι παλιότεροι θα θυμούνται τις μεγάλες γυάλες στα ψιλικατζίδικα και τα μπακάλικα της γειτονιάς τις πολύχρωμες καραμέλες. Όπως επίσης και το άρωμα βουτύρου που σου έσπαγε τη μύτη όταν ξετύλιγες το χρυσό χαρτάκι και έβγαζες από μέσα τον μικρό τετράγωνο θησαυρό, τις καραμέλες γάλακτος. Τα ζελεδάκια με γεύσεις φρούτων ακόμη γίνονται ανάρπαστα από τα παιδιά, αλλά και τους μεγάλους.

Οι τελευταίοι δε πάντα θα πάρουν όταν περιμένουν στο ταμείο του σούπερ μάρκετ τις καραμέλες ZERO στο μαύρο κουτάκι, οι οποίες παρεμπιπτόντως κυκλοφορούν και με γεύση βουτύρου.

Ο λόγος φυσικά για την πλέον γνωστή καραμελοποιία της Ελλάδας, τη «Λάβδας ΑΕ», η οποία πλέον περνά στον έλεγχο ουσιαστικά του Σπύρου Θεοδωρόπουλου, αφού χθες ανακοινώθηκε η εξαγορά του 75% από την ΙΟΝ, τη σοκολατοβιομηχανία την οποία ο επιχειρηματίας κατέχει σε ποσοστό περίπου 60%.

Από το 2009 ο κ. Σπ. Θεοδωρόπουλος είχε εξαγοράσει το 24,98% των μετοχών της «Λάβδας», ενώ συμμετείχε μέχρι και σήμερα στο διοικητικό συμβούλιο τόσο ο ίδιος όσο και ο γιος του Ιωάννης. Υπενθυμίζεται δε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα είναι πιθανόν να ενεργοποιηθεί σχετική ρήτρα που θα ανεβάζει το ποσοστό του κ. Θεοδωρόπουλου στην ΙΟΝ στο 75%.

Η συμφωνία με την «Λάβδας» προβλέπει ότι η εταιρεία θα εξακολουθήσει να λειτουργεί ως ανεξάρτητη επιχείρηση με διοίκηση η οποία θα ορισθεί από την ΙΟΝ που αποτελεί τον νέο ιδιοκτήτη. Πρόεδρος της «Λάβδας» θα είναι ο κ. Στέλιος Λάβδας, ο μοναδικός από τους παλαιούς μετόχους που παραμένει στην εταιρεία. Σε λειτουργία θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται τα δύο εργοστάσια που κατέχει η εταιρεία σε Άνω Λιόσια και Γαστούνη Ηλείας.

Η συμφωνία, πέρα από το γεγονός ότι φέρνει κοντά δύο από τις πλέον ιστορικές ελληνικές βιομηχανίες στον κλάδο των σακχαρωδών, κορυφαίες μάλιστα στις κατηγορίες τους, δημιουργεί το έδαφος για συνέργειες, όπως επεσήμανε, άλλωστε, μιλώντας στην «Κ» ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος.

Σημειώνεται, άλλωστε, ότι από τα πρώτα χρόνια της ζωής της η ΙΟΝ είχε δραστηριότητα και στην παραγωγή καραμελών, αφού το 1938 εξαγόρασε τη βιομηχανία παραγωγής καραμελών ΝΑΣΚΟ των επιχειρηματιών Νασιόπουλου και Κωτσιόπουλου με πλέον γνωστά σήματα μέχρι τώρα τις καραμέλες «Baloo» και «Ο-Mamy».

Επιπλέον, τόσο οι σοκολάτες όσο και οι καραμέλες έχουν μεγάλα μερίδια αγοράς στα μικρά σημεία πώλησης, κάτι που επίσης μπορεί να δημιουργήσει συνέργειες και οικονομίες κλίμακος σε ό,τι αφορά το δίκτυο διανομής. Καθοριστικό ρόλο επίσης στην απόφαση του Σπ. Θεοδωρόπουλου να προχωρήσει στην εξαγορά της «Λάβδας» διαδραμάτισε και η σημαντική εξωστρέφεια της εταιρείας, καθώς πάνω από το 50% των προϊόντων της εξάγονται σε Ευρώπη, Ασία και στα αραβικά κράτη.

Ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αντιπρόεδρος της ΙΟΝ, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Με τους ανθρώπους που έχουν δημιουργήσει αυτή τη σπουδαία εταιρεία μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες και το ίδιο ήθος. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της εξωστρέφειας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε τα προϊόντα μας σε ακόμα περισσότερους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο». Σε κοινή δήλωσή τους σχετικά με τη συμφωνία, οι μέτοχοι της Λάβδας Α.Ε. ανέφεραν: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που η εταιρεία μας βρίσκει στην ΙΟΝ έναν σημαντικό συνέταιρο. Με την καθοδήγηση της ΙΟΝ, και την ενσωμάτωση της δικής μας τεχνογνωσίας στο πεδίο της καραμέλας, θα συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε και να καινοτομούμε, παραμένοντας πιστοί στην ποιότητα και στις αξίες που δημιούργησαν τις μάρκες και τη μοναδική μας κληρονομιά».

Η ιστορία της «Λάβδας» ξεκινά το 1953 όταν ο Γιώργος Παλαιολόγος και ο Φάνης Λάβδας ίδρυσαν την εταιρεία που έφερε το όνομα «Παλλάς» τότε με την πρώτη μονάδα να στεγάζεται στην οδό Κεραμεικού, στο κέντρο της Αθήνας. Το 1958 ο Γ. Παλαιολόγος αποχώρησε και η εταιρεία παρέμεινε στον Φάνη Λάβδα. Από τις αρχές της δεκαετίας του ’90 η εταιρεία ξεκίνησε τις εξαγωγές με ιδιαίτερη επιτυχία.

Το 2022, σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της, ο κύκλος εργασιών της «Λάβδας» ήταν 24,42 εκατ. ευρώ με τα κέρδη να διαμορφώνονται σε 806.135 ευρώ. Στο τέλος του 2022 απασχολούσε 193 άτομα.

Διαβάστε ακόμη