Ενώ οι εταιρείες διαχείρισης ακινήτων έχουν ξεκινήσει και επιταχύνουν τις διαδικασίες πλειστηριασμών ακινήτων, μεταξύ των οποίων και πρώτης κατοικίας, η κυβέρνηση καθυστερεί ακόμα τις αναγγελθείσες νομοθετικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να αποσοβήσει το επερχόμενο κύμα διαμαρτυριών και κοινωνικής έκρηξης που θα επιφέρουν οι μαζικές εξώσεις.

Το σχέδιο νόμου για τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων οδεύει προς τα μέσα Οκτωβρίου και μετέπειτα, αφήνοντας ένα μεγάλο κενό στις ακολουθούμενες πρακτικές από τους servicers, το οποίο και θα διευρυνθεί μέχρι την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Το οποίο θυμίζω ότι θα περιλαμβάνει και διατάξεις για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, προκειμένου να γίνει λειτουργικότερος και αποτελεσματικότερος.

Θα περιλαμβάνει, όμως και τις τελικές ρυθμίσεις για τη σύσταση και λειτουργία του πολυδιαφημισμένου, αλλά και συνεχώς αναβαλλόμενου Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, για τον οποίο υπάρχουν και διατυπώνονται ακόμα από τους διαχειριστές και τα funds σοβαρές επιφυλάξεις και κυρίως αντιρρήσεις για τη λειτουργία του.

Το νέο πλαίσιο για τους servicers, όπως έχει γίνει γνωστό, προβλέπει τους κανόνες που πρέπει να τηρούν και την υποχρέωσή τους, για προσωποποιημένη και αναλυτική ενημέρωση των δανειοληπτών.

Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένονται και οι τελικές προβλέψεις για τη λειτουργία του Φορέα Ακινήτων, που μπορεί υπό προϋποθέσεις, να δώσει λύσεις κυρίως στις πλέον δύσκολες περιπτώσεις, ειδικά πρώτων κατοικιών.

Διαβάστε ακόμη: