Τις τελευταίες ημέρες τον Πρωθυπουργό τον απασχολεί σοβαρά η υπόθεση της Κομισιόν, το χαρτοφυλάκιο που θα λάβει η Ελλάδα και κυρίως το πρόσωπο που θα βρεθεί στην θέση του Επιτρόπου.

Θα πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις διότι η Ελλάδα πρέπει να διατηρήσει το μομέντουμ της καλής σχέσης που έχει με την Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και να θέσει ζητήματα επί τάπητος που απασχολούν τη χώρα πολύ, όπως η ακρίβεια, το αγροτικό, τα Βαλκάνια κ.α.

Οι πληροφορίες λένε ότι η Αθήνα προσδοκάει να πάρει ένα καλό χαρτοφυλάκιο πάνω στο οποίο θα μπορεί να επωφεληθεί και η ίδια σε εσωτερικό επίπεδο.

Προφανώς δεν θα πάρει ένα πρώτης τάξης χαρτοφυλάκιο διότι θα παίξουν πολύ μεγάλο ρόλο οι ακροδεξιές κυβερνήσεις όπως π.χ η Ιταλία και η Μελόνι σε αυτά που για να συμφωνήσει στην πρόσωπο την Φον Ντερ Λάιεν θα λάβει ένα πολύ καλό χαρτοφυλάκιο.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συμβιβαστεί με ένα δεύτερης κατηγορίας χαρτοφυλάκιο μεν, αλλά με σημαντική επιρροή και σε αυτή τη φάση αυτά που προτείνονται στην χώρα είναι το Αγροτικής Ανάπτυξης, το Διεύρυνσης και το Εσωτερικής Αγοράς. Με ποιο πιθανό το πρώτο.

Το Εσωτερικής Αγοράς που το είχε μέχρι πρότινος ο Τιερί Μπρετόν, πρόσωπο εμπιστοσύνης του γάλλου προέδρου Μακρόν μπορεί να ξαναπάει στους Γάλλους καθώς ο Μακρόν θέλει να ξαναβάλει στην Κομισιόν τον Μπρετόν. Μπορεί όμως, να μετακινηθεί αλλού.

Η Ελλάδα θα το ήθελε διότι θα μπορούσε να περάσει κατευθύνσεις για τα καρτέλ, όπως έκανε και με επιστολή του ο Κ.Μητσοτάκης στην οποία περιέλαβε σημαντικές προτάσεις για τις πολυεθνικές.

Το Διεύρυνσης είναι ένα δύσκολο σε αυτή τη περίοδο χαρτοφυλάκιο γιατί θα εξετάσει την ένταξη χωρών από το Δυτικά Βαλκάνια, την Μολδαβία και φυσικά την Ουκρανία, που παραμένει ένα πολυσύνθετο πρόβλημα στην περιοχή.

Όμως, αν το λάμβανε η Ελλάδα θα μπορούσε να πιέσει πολύ στα εξωτερικά της ζητήματα που έχει πλέον με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, αμφότερες οι χώρες έχουν αναλωθεί σε προκλητικές ενέργειες κατά της Ελλάδας.

Σε αυτή τη περίπτωση, ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να τοποθετήσει εκεί ένα πρόσωπο το οποίο έχει γνώσεις πολιτικών χειρισμών και διπλωματίας γιατί είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες σε μία κρίσιμη περίοδο και με πόλεμο στα σύνορα της Ευρώπης.

Το Αγροτικής Ανάπτυξης θα είναι ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο διότι θα έχει μέσα και ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και την αναθεώρηση της ΚΑΠ, το οποίο είναι και ελληνικό αίτημα.

Μην ξεχνάμε ότι η πρωτογενής παραγωγή είναι πλέον στα καυτά θέματα της Ευρώπης, οι αγρότες διαδήλωσαν μαζικά το τελευταίο χρόνο όπως έγινε και στην Ελλάδα.

Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση θα πρέπει να στείλει έναν σοβαρό τεχνοκράτη με γνώσεις των κονδυλίων.

Όπως καταλαβαίνετε, αναλόγως των χαρτοφυλακίων θα αποφασίσει και για το όνομα του επόμενου επιτρόπου.

Στο μυαλό του υπάρχουν αρκετά ονόματα και κάποιες σταθερές. Πάντως, πολλά από τα ονόματα που γράφονται δεν παίζουν.

Η περίπτωση του Μαργαρίτη Σχοινά φερειπείν έχει καεί, ο άνθρωπος έδειξε ότι είναι υπερφιλόδοξος και στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Μητσοτάκη κατάλαβε ότι διάγει τις τελευταίες του μέρες ως επίτροπος.

Επίσης, το όνομα του Απόστολου Τζιτζικώστα δεν παίζει πραγματικά πάρα μόνο ως πληρωμένη καταχώρηση για να γίνεται ντόρος.

Ο Μητσοτάκης θέλει σε αυτό το πόστο ένα πρόσωπο της απολύτου εμπιστοσύνης του και σε αυτή τη φάση λίγα είναι τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Σίγουρα μιλάμε για τον Σταύρο Παπασταύρου που γνωρίζει πολύ καλά το ευρωπαϊκό οικοσύστημα, τον Θανάση Μπακόλα και ίσως κάποιες άλλες περιπτώσεις που δεν τις έχει φανερώσει ακόμα.

Πάντως, πολύ δύσκολα θα υπάρξει επιλογή από το υπουργικό συμβούλιο, αυτό φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει εκτός από μία περίπτωση, αυτή του Θεόδωρου Σκυλακάκη…

Διαβάστε ακόμη