search

MAIN STREET

S&P: Πρόβλεψη-σοκ για το πετρέλαιο στα 121 δολάρια το βαρέλι

Τρεις μεγάλες αβεβαιότητες θα μπορούσαν να εκτινάξουν τις τιμές στα επίπεδα του Μαρτίου

S&P: Πρόβλεψη-σοκ για το πετρέλαιο στα 121 δολάρια το βαρέλι

Μέχρι και 121 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να φτάσει η τιμή του πετρελαίου, όταν η αγορά της Κίνας ανοίξει πλήρως, σύμφωνα με την Standard and Poor’s.

Η βασική πρόβλεψη της S&P για τις τιμές του πετρελαίου είναι 90 δολάρια το βαρέλι για το 2023, αλλά ο Dan Yergin, αντιπρόεδρος της εταιρείας προειδοποιεί ότι υπάρχουν μεγάλες αβεβαιότητες που απειλούν τις αγορές.

Τρεις μεγάλες αβεβαιότητες

«Η βασική μας υπόθεση για το 2023 είναι 90 δολάρια για το Brent, αλλά πρέπει να εξετάσουμε και άλλες περιπτώσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της S&P, προσθέτοντας ότι υπάρχουν τρεις μεγάλες αβεβαιότητες: οι αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, η ζήτηση της Κίνας και η αντίδραση της Μόσχας στα ανώτατα όρια τιμών.

«Αν η Κίνα ξεπεράσει το Covid … τότε προσθέτεται μεγάλη ζήτηση στην αγορά», δήλωσε ο Yergin στην εκπομπή «Street Signs Asia» του CNBC, την Τρίτη.

Αυτό θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές στα 121 δολάρια το βαρέλι, χτίζοντας πάνω στις πιέσεις που προκαλούνται από την υποεπένδυση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο, δήλωσε ο Yergin. Κάτι τέτοιο θα ισοδυναμούσε  με τα υψηλά επίπεδα που σημειώθηκαν τον Μάρτιο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Πιθανή αύξηση της ζήτησης

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, οι τοπικές και κεντρικές κυβερνητικές αρχές στην Κίνα χαλάρωσαν τα αρκετά αυστηρά μέτρα του Covid που απαιτούσαν από τους ανθρώπους να μείνουν στο σπίτι και από τις επιχειρήσεις να λειτουργούν κυρίως εξ αποστάσεως.

Η ζήτηση πετρελαίου από τον κορυφαίο εισαγωγέα του κόσμου θα μπορούσε να φθάσει τα 15,7 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2023, δηλαδή περίπου 700.000 βαρέλια υψηλότερα από το 2022, αναφέρει η S&P στην πιο πρόσφατη πρόβλεψή της.

Η αντίδραση του Πούτιν και η Fed

Δύο επιπλέον παράγοντες θα μπορούσαν να είναι η αντίδραση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στα ανώτατα όρια τιμών που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και οι περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων από την Fed.

Οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ συμφώνησαν τη Δευτέρα να θέσουν ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προειδοποίησε ότι το μέτρο θα μπορούσε να ανασταλεί εάν οι «κίνδυνοι υπερτερούν των οφελών». Η απόφαση ελήφθη μετά την επιβολή ανώτατης τιμής πετρελαίου στα 60 δολάρια ανά βαρέλι στις αρχές Δεκεμβρίου.

Tην Τετάρτη το αργό brent σημειώνει άνοδο 2,16%  στα 81,72 δολάρια, ενώ το WTI κινείται επίσης ανοδικά, κατά 2,32% στα 78 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: