Η αναταραχή την οποία προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος στις αγορές όχι μόνο δεν σταματά τα σχέδια των ελληνικών τραπεζών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά ενδεχομένως και να τους δίνει ώθηση, σύμφωνα με άρθρο της S&P Market Intelligence.

Τράπεζες όπως η Πειραιώς και η Alpha έχουν αρκετές εξαγορές στα σκαριά και έχουν εκδηλώσει την επιθυμία τους να επιδιώξουν και άλλα deals, καθώς η εξυγίανση των ισολογισμών τους συσσωρεύει πλεονάζοντα κεφάλαια, αναφέρει ο οίκος.

Και ενώ οι εμπορικές εντάσεις σε διεθνές επίπεδο αυξάνουν  το ρίσκο υλοποίησης των συγχωνεύσεων και εξαγορών, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, το ρίσκο αυτό θεωρείται διαχειρίσιμο, λόγω του μεγέθους των deals αλλά και του ιστορικού του κλάδου στην ολοκλήρωση εξαγορών, λέει ο Andrea Costanzo της Morningstar DBRS.

Οι εξαγορές των ελληνικών τραπεζών υπαγορεύονται από μακροπρόθεσμους στρατηγικούς στόχους και όχι από την βραχυπρόθεσμη γεωπολιτική αστάθεια, σημειώνει η Ελένη Ισμαήλου, της Axia Ventures Group. Επομένως, οι αμερικανικοί δασμοί δεν επηρεάζουν ουσιαστικά τα σχέδια.

Όπως σημειώνει η S&P Market Intelligence, η Ελλάδα δεν είναι ανάμεσα στους 10 κορυφαίους εξαγωγείς της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ, κάτι που σημαίνει ότι είναι σχετικά προστατευμένη σε σχέση με άλλες χώρες από τη μεταβλητότητα που προκαλούν οι δασμοί.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Ισμαήλου της Axia, η αβεβαιότητα των δασμών θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές για deals στον ελληνικό τραπεζικό τομέα, εάν φέρει μεγαλύτερη χρηματοοικονομική αυτονομία στην Ευρώπη.

Οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να προσελκύσουν αυξημένο ενδιαφέρον εάν ενισχυθεί η τάση συγκέντρωσης στην ευρύτερη περιοχή, αλλά την ίδια στιγμή, η πρόσφατη αναδιάρθρωσή τους τις φέρνει σε θέση να συμμετάσχουν ενεργά στο M&A, αντί να αποτελούν παθητικούς στόχους.

Άλλωστε, η μεταβλητότητα στις αγορές έχει οδηγήσει τους επενδυτές να επανατιμολογήσουν θετικά τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με τις αποτιμήσεις να πλησιάζουν στη μία φορά τη λογιστική αξία για το 2025, συρρικνώνοντας την απόσταση από τις ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως σημειώνει ο Δημήτρης Γιαννούλης, αναλυτής της ResearchGreece.  Έπειτα από τους δασμούς, οι επενδυτές αναζητούν εναλλακτικούς επενδυτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, εξηγεί.

Τα deals

Ενώ τα deals που ανακοίνωσαν τελευταία οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν μετασχηματιστικό χαρακτήρα, αποτελούν τα αρχικά βήματα για την αύξηση της κλίμακας, την ενίσχυση της γεωγραφικής διαφοροποίησης και την επέκταση των προσφερόμενων προϊόντων, σημειώνει ο Costanzo, με την αύξηση των προμηθειών από τομείς όπως το asset management, τις ασφάλειες και το investment banking να αποτελεί βασική τάση.

Η Alpha Bank έχει ανακοινώσει τέσσερα deals από τις αρχές του 2025 (μεταξύ αυτών οι εξαγορές της κυπριακής AstroBank, του ομίλου investment banking Axia Ventures Group και της πλατφόρμας factoring Flexfin). Ο CEO, Βασίλειος Ψάλτης έχει πει ότι οι όποιες εξαγορές θα πρέπει να ενισχύουν τα αποτελέσματα, να παράγουν ελάχιστη απόδοση 15% και να μην επηρεάζουν τις διανομές προς τους μετόχους, προσθέτοντας ότι οι ευκαιρίες είναι άφθονες και η Alpha Bank δεν θα μείνει άπραγη.

Στα deals της Eurobank συγκαταλέγονται αυτά με τις Hellenic Bank και CNP CYPRUS Insurance Holdings, με τον CEO Φ. Καραβία να δηλώνει ότι η τράπεζα έχει να διαθέσει άνω των 1,5 δισ. ευρώ και κοιτάζει σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία και Λουξεμβούργο, στους τομείς της τραπεζικής, των ασφαλειών ή του asset management.

Η Τράπεζα Πειραιώς ολοκλήρωσε την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής και έχει πει ότι η όποια μελλοντική κίνηση δεν θα είναι σε βάρος των διανομών προς τους μετόχους.

Σταθερές προοπτικές

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της  Visible Alpha, που αποτελεί μονάδα της S&P Global Market Intelligence, η ποιότητα ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει υγιής το 2025, με τους δείκτες NPLs να μειώνονται περαιτέρω για τρεις από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες.

Ο δείκτης κεφαλαίων CET1 αναμένεται επίσης να αυξηθεί για τις συστημικές τράπεζες, πλην της Εθνικής.

Κατόπιν τούτων, οι ανακοινώσεις των δασμών δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις ελληνικές τράπεζες βραχυπρόθεσμα, αν και υπάρχουν έμμεσες επιπτώσεις, με δεδομένες τις σχέσεις της Ελλάδας με ευρωπαϊκές χώρες που έχουν μεγαλύτερη έκθεση στις ΗΠΑ.

Συνεπώς, όπως καταλήγει το άρθρο της S&P Global Market Intelligence, οι βασικοί κίνδυνοι είναι οι δευτερογενείς επιπτώσεις από μια ύφεση στην Ευρώπη ή την Ελλάδα, που θα μπορούσε να επηρεάσει τα business plans των πιθανών στόχων και να ασκήσει πιέσεις στην ρευστότητα και την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.

Διαβάστε ακόμη: