Συνεχίστηκε η καλή εικόνα του ελληνικού μεταποιητικού τομέα και τον Απρίλιο, με τον ρυθμό ωστόσο να επιβραδύνεται, καθώς εξασθένησε η αύξηση της παραγωγής και ενισχύθηκε ο πληθωρισμός, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Ο κύριος δείκτης υπευθύνων προμηθειών για την ελληνική μεταποίηση (PMI), που αντιστοιχεί στο 10% της ελληνικής οικονομίας, υποχώρησε στις 55,2 μονάδες τον Απρίλιο από τις 56,9 μονάδες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα PMI της S&P Global. Το 50 διαχωρίζει την επέκταση από την συρρίκνωση.

Σύμφωνα με την έκθεση της S&P Global, οι νέες παραγγελίες εξαγωγών αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2021 λόγω της αυξημένης ζήτησης από την Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή.

«Παρότι ασθενέστεροι από ό,τι παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια των δύο προηγούμενων περιόδων της έρευνας, οι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν ιστορικά σημαντικοί», σχολίασε, σύμφωνα με το Reuters, η Siân Jones, επικεφαλής οικονομολόγος στην S&P Global Market Intelligence.

Οι τιμές των πρώτων υλών και των καυσίμων συνέχισαν να αυξάνουν, με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Ιανουάριο του 2023, λόγω της παράκαμψης της διώρυγας του Σουέζ με τους χρόνους παράδοσης να επιμηκύνονται σε έντονο βαθμό. Ως εκ τούτου, οι ευνοϊκές συνθήκες ζήτησης επέτρεψαν στις εταιρείες να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος στους πελάτες, καθώς οι τιμές πώλησης αυξήθηκαν με τον δεύτερο δριμύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Φεβρουάριο του 2023, ανέφερε η έκθεση.

Το 2024 προβλέπεται αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 3,4% με τους Έλληνες κατασκευαστές να είναι μεταξύ των πιο αισιόδοξων για την παραγωγή του επόμενου έτους, ανέφερε η Jones.

Διαβάστε ακόμη: