Το ποσό των 11,5 τρισ. δολαρίων θα δανειστούν οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο φέτος, υπολογίζει η S&P Global Ratings. Πρόκειται για ποσό αυξημένο κατά 8% σε σχέση με το 2023 και πάνω από 50% υψηλότερο από τα επίπεδα που καταγράφηκαν πριν από τα υψηλά της πανδημίας το 2020-2021.

«Ο μεικτός δανεισμός των κυβερνήσεων έχει υπάρξει υψηλότερος μόνο στο αποκορύφωμα της πανδημίας το 2021 και οι εκδόσεις χρέους του 2024 θα φτάσουν σχεδόν σε αυτά τα επίπεδα», σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης.

S&P: Γιγαντώνονται τα χρέη – 11,5 τρισ. δολάρια θα δανειστούν φέτος τα κράτη-1

Η αδύναμη ανάπτυξη, τα υψηλά επιτόκια, οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες και βέβαια οι ανάγκες μιας χρονιάς όπου πολλές χώρες οδηγούνται στις κάλπες, αποτελούν τους λόγους πίσω από την αύξηση του δανεισμού.

S&P: Γιγαντώνονται τα χρέη – 11,5 τρισ. δολάρια θα δανειστούν φέτος τα κράτη-2

Οι ΗΠΑ ευθύνονται για το 39% των συνολικών εκδόσεων μακροπρόθεσμου χρέους, καθώς το 2024 θα αυξήσουν τον δανεισμό τους κατά 1 τρισ. δολάρια, στο συνολικό ποσό των 4,5 τρισ. δολαρίων, καθώς η ανάπτυξη επιβραδύνει και οι επερχόμενες προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου περιπλέκουν τη δημοσιονομική προσαρμογή.

S&P: Γιγαντώνονται τα χρέη – 11,5 τρισ. δολάρια θα δανειστούν φέτος τα κράτη-3

Για πρώτη φορά, η S&P εκτιμά ότι η Κίνα θα ξεπεράσει την Ιαπωνία για να βρεθεί στη δεύτερη θέση μεταξύ των εκδοτών χρέους, καθώς θα δανειστεί 1,7 τρισ. δολάρια, εν μέσω των προσπαθειών του Πεκίνου να στηρίξει την οικονομία.

S&P: Γιγαντώνονται τα χρέη – 11,5 τρισ. δολάρια θα δανειστούν φέτος τα κράτη-4

Οι άλλοι μεγάλοι κρατικοί εκδότες αναμένεται να διατηρήσουν τον δανεισμό τους περίπου στα περσινά επίπεδα, με την Βρετανία να αποτελεί την εξαίρεση, καθώς εκτιμάται  ότι θα δανειστεί 28% περισσότερα σε σχέση με το 2023.

«Ακόμα και εάν το κόστος δανεισμού για τις κυβερνήσεις έχει κατά πάσα πιθανότητα κορυφώσει, το επιτόκιο για την εξυπηρέτηση του υπάρχοντος χρέους θα παραμείνει υψηλότερο από τα προ-πανδημίας επίπεδα. Και με δεδομένα τα μεγάλα στοκ χρέους των κυβερνήσεων, οι λογαριασμοί των τόκων αναμένεται να παραμείνουν υψηλοί τα επόμενα χρόνια», σημειώνουν οι αναλυτές της S&P.

Σύμφωνα με την ανάλυση του οίκου, η Ελλάδα θα δανειστεί φέτος 10,9 δισ. ευρώ, έναντι 9 δισ. ευρώ το 2023.

Διαβάστε ακόμη: