O S&P διατηρεί την αξιολόγηση της μεσοπρόθεσμης πιστοληπτικής ικανότητας της ΔΕΗ σε «BB-» όπως επίσης και σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook) του ομίλου.
Οπως αναφέρει σε report που εξέδωσε, κάνει γνωστό ότι προχώρησε στην αξιολόγηση της ΔΕΗ μετά και την τελευταία έκθεση του για την ελληνική οικονομία.
Σύμφωνα με τον οίκο, η ΔΕΗ θα εξακολουθεί να υλοποιεί το στρατηγικό της σχέδιο, διατηρώντας σταθερή τη ρευστότητα της, πετυχαίνοντας βελτιωμένα περιθώρια κερδοφορίας αλλά και συνεχίζοντας τις υψηλές επενδύσεις.
Οι κινήσεις αυτές αναμένεται να διαμορφώσουν τον λόγο κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητας προς χρέος στο 14% και το χρέος προς EBITDA στο 5x την περίοδο 2024 – 2026.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το EBITDA της ΔΕΗ θα φτάσει στα 1,7 δισ. ευρώ το 2024, βασισμένο στη μη οργανική ανάπτυξη της.
Μάλιστα το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του EBITDA θα προέλθει από τα 350 εκατ. ευρώ της ενσωμάτωσης των περιουσιακών στοιχείων της Ρουμανίας στη διανομή, την προμήθεια και τις ΑΠΕ (εξαγορά ENEL).
Η αύξηση των EBITDA θα υποστηριχτεί επίσης από την οργανική ανάπτυξη της ΔΕΗ καθώς τα δίκτυα διανομής ανακτούν τα υψηλά κόστη των προηγούμενων ετών και από τα ισχυρά περιθώρια κέρδους που προκύπτουν από την ολοκληρωμένη επιχειρηματική δραστηριότητα του ομίλου.
Επιδόσεις που επιτυγχάνονται, όπως παρατηρεί ο S&P, από το hedging ανάμεσα στις ποσότητες ηλεκτροπαραγωγής (9,4 TWh στο πρώτο εξάμηνο του έτους) και τις πωλήσεις στους τελικούς καταναλωτές (15,2 TWh).
Τέλος ο S&P σημειώνει πώς η εξαγορά των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων από την Evryo Group κρίνεται θετική προς την κερδοφορία και στη γραμμή της απανθρακοποίησης με βάση το στρατηγικό σχέδιο 2024-2026.
Ο S&P αναφέρεται και στο deal της ΔΕΗ με τους Κοπελούζο – Σαμαρά για την απόκτηση ΑΠΕ 67 MW αλλά και για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως 1,7 GW στην Ελλάδα.