Άνθρακες … αποδείχθηκε τελικά χθες το μεσημέρι ο θησαυρός για την εμπλοκή γνωστού τραπεζίτη στην υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ» στη Βόρεια Ελλάδα που προκάλεσε στο Δημόσιο ζημιάς ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Στη διαρροή της πληροφορίας από δικαστικούς κύκλους για την εμπλοκή τραπεζίτη, που έχει διατελέσει στέλεχος διοίκησης τράπεζας και με συμμετοχή στην κεντρική πολιτική σκηνή, το μυαλό όλων πήγε στους διατελέσαντες τραπεζίτες υπουργούς οικονομικών εκτιμώντας ότι σκάει άμεσα είδηση μεγατόνων.

Ωστόσο η τάξη αποκαταστάθηκε πολύ γρήγορα καθώς τελικά η υπόθεση αφορούσε έναν πρώην πρόεδρο συνεταιριστικής τράπεζας στη Βόρεια Ελλάδα και πρώην βουλευτή με το κόμμα «Ποτάμι» με ολιγόμηνη μάλιστα θητεία.

Μάλιστα το συγκεκριμένο τραπεζικό στέλεχος είχε απομακρυνθεί από τη θέση του στην Συνεταιριστική Τράπεζα, με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς υπήρχαν υπόνοιες για τη δράση του.

Ως γνωστόν εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πολυσέλιδο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα με αντικείμενο υπόθεση απάτης τύπου «καρουζέλ», ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Αριθμεί 350 σελίδες και στο επίκεντρο της έρευνας βρίσκεται επιχειρηματίας της Θεσσαλονίκης, ο οποίος στο πρόσφατο παρελθόν απασχόλησε τα ΜΜΕ και τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης λόγω εμπλοκής του σε πολύκροτη ποινική υπόθεση που αφορούσε σε υποτιθέμενο βιασμό από μέλη πασίγνωστης επιχειρηματικής οικογένειας της χώρας.

Η Αρχή για το Ξέπλυμα φέρεται να έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε υπό τον έλεγχό του εταιρείες – φαντάσματα σε Ελλάδα, Βουλγαρία και άλλες χώρες του εξωτερικού και μέσω εικονικών –μεταξύ τους– συναλλαγών φέρεται είτε να εισέπραττε ΦΠΑ που δεν δικαιούτο είτε να μην κατέβαλλε τον αναλογούντα φόρο, μέσω της τακτικής του λεγόμενου «εξαφανισμένου εμπόρου» που αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας.

Σύμφωνα με το πόρισμα, ζημίωσε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά ταμεία κατά 35 εκατ. ευρώ.

Στο πόρισμα της Αρχής για το Ξέπλυμα γίνεται ακόμη αναφορά σε στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Βόρειας Ελλάδας, με διαδρομή και στην πολιτική ζωή του τόπου.

Συγκεκριμένα ο ελεγχόμενος επιχειρηματίας φέρεται να είχε πάρει δάνεια από τη συγκεκριμένη τράπεζα δίχως να πληρούνται οι προϋποθέσεις και ως αντάλλαγμα μεσολάβησε ώστε ο τραπεζίτης – ο θεός να τον κάνει – να νομιμοποιήσει ποσό ύψους δύο εκατ. ευρώ καθώς δεν έχει δηλώσει στο «πόθεν έσχες» του το συγκεκριμένο ποσό.

Διαβάστε ακόμη: