Σήμερα (17/04), ξεκίνησε η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων 25 χρόνων στα εδάφη της Σουηδίας, με τον τίτλο «AURORA 23» και τη συμμετοχή 26.000 στρατιωτών από δεκατρείς χώρες.

«Οι ασκήσεις γίνονται σε αέρα, ξηρά και θάλασσα, σε μεγάλο μέρος της χώρας», τόνισαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας, μέσω επίσημης ανακοίνωσης. Τα γυμνάσια θα συνεχισθούν μέχρι την 11η Μαΐου και επικεντρώνονται στον βορρά και τον νότο της Σουηδίας, καθώς και το νησάκι στρατηγικής σημασίας, Γκότλαντ.

Συμμετέχουν στρατιώτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Φινλανδία, την Πολωνία, τη Νορβηγία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουκρανία, τη Δανία, την Αυστρία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, οι περισσότερες εκ των οποίων, αποτελούν κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ.

Αυτές οι ασκήσεις πραγματοποιούνται μετά την ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία την 4η Απριλίου και ενόσω η ένταξη της Σουηδίας στον ευρωατλαντικό άξονα καθυστερείται από την Τουρκία. Συγκεκριμένα, η υποψηφιότητα της Στοκχόλμης, η οποία πρέπει να εγκριθεί από όλες τις άλλες χώρες – μέλη, συναντά εμπόδια από την Τουρκία και την Ουγγαρία.

Η Άγκυρα κατηγορεί τη Σουηδία, επειδή αρνείται να εκδώσει δεκάδες Κούρδους ακτιβιστές ή άτομα που κατηγορούνται από τον Πρόεδρο της γείτονος χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος του 2016. Δυτικοί διπλωμάτες ελπίζουν ότι θα αλλάξει γνώμη εάν κερδίσει τις εκλογές της 14ης Μαΐου ότι ο διάδοχος εκείνου θα ανάψει το «πράσινο φως» στη Σουηδία.

Διαβάστε ακόμη: