Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο ντοκουμέντο μέσα από την ελληνορθόδοξη Μητρόπολη στο Χαρτούμ του Σουδάν, όπου βρίσκονται από την Κυριακή του Πάσχα 15 Έλληνες εγκλωβισμένοι.

Ειδικότερα, οι εχθροπραξίες φαίνονται μέσα από το μισόκλειστο παράθυρο, ενώ την ίδια στιγμή ακούγονται διαρκώς πυροβολισμοί και εκρήξεις. Μέσα από την εκκλησία, η κυρία Αλεξάνδρα Καλημέρη περιγράφει τη δραματική κατάσταση, με την οποία είναι αντιμέτωποι οι Έλληνες που παραμένυν εγκλωβισμένοι στο Χαρτούμ του Σουδάν.

Η κυρία Καλημέρη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανάφερε χαρακτηριστικά: «Περνάμε πολύ δύσκολα, οι πυροβολισμοί από έξω δεν σταματάνε, δεν μπορούμε να βγούμε έξω. Ο θυρωρός της ελληνικής κοινότητας ήρθε και μας παρακάλεσε να μην βγούμε έξω γιατί υπάρχουν σκοτωμένοι άνθρωποι και συνεχώς πέφτουν πυροβολισμοί. Έχουμε μαζί μας τρία μικρά παιδάκια. Λίγα τρόφιμα, που ίσως αύριο τελειώσουν. Όλο το Σουδάν δεν έχει ρεύμα».

Παράλληλα, δύο Έλληνες νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της πόλης έπειτα από τραυματισμό που υπέστησαν, όταν ρουκέτα έπεσε έξω από την εκκλησία. Οι δύο τραυματισμένοι Έλληνες αναμένουν να χειρουργηθούν ωστόσο υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις από υλικά όπως λάμες και τα καταστήματα που προμηθεύουν το νοσοκομείο αυτή τη στιγμή είναι κλειστά λόγω της εκ ρύθμισης κατάστασης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της Ενωσης Σουδανών Γιατρών, τουλάχιστον 97 άμαχοι έχουν σκοτωθεί και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει λόγο για 83 νεκρούς και 1.126 τραυματίες και επισημαίνει ότι η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι τραγική.

Μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτικών και παραστρατιωτικών

Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί το ξέσπασμα εχθροπραξιών μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικών στο Σουδάν.

Τουλάχιστον 56 άμαχοι και «δεκάδες» στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί σκοτώθηκαν στις μάχες ανάμεσα σε μονάδες των ένοπλων δυνάμεων και των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), που συνεχίζονται, ενώ άλλοι περίπου 600 άνθρωποι τραυματίστηκαν, κατά νεότερα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το πρωί οργάνωση γιατρών.

Διαβάστε περισσότερα