Ο Μάρτιν Έρντμαν, Γερμανός πρώην Πρέσβης στην Τουρκία, επεσήμανε το «τέλος της εποχής του Ερντογάν, ανεξαρτήτως από το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου», σε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης, στην εφημερίδα Welt.

Ο κ. Έρντμαν περιέγραψε την «παράλυση» του κρατικού μηχανισμού που προκάλεσε η διακυβέρνηση του Προέδρου της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι «έχει συλλάβει δεκάδες χιλιάδες πολιτικούς αντιπάλους και συντόνισε κεντρικά τα Μέσα ενημέρωσης· είναι υπεύθυνος για μία δυσλειτουργική, μονοπρόσωπη διακυβέρνηση. Πλέον, κανείς δεν τολμά να λάβει αποφάσεις υπό το φόβο ότι θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτές. Κανείς δε γνωρίζει τι αρέσει σήμερα στον Ερντογάν και τι όχι».

Μάλιστα, εκτίμησε ότι σε περίπτωση ήττας του, θα αναγκασθεί να εγκαταλείψει τη χώρα, προς άγνωστο προορισμό. «Το ερώτημα είναι εάν καταφύγει σε παράνομα μέσα. Για παράδειγμα, αν χρησιμοποιήσει τον στρατό για ένα στρατιωτικό πραξικόπημα. Αυτό είναι δύσκολο να το προβλέψει κανείς. Προσωπικά, πιστεύω ότι σε περίπτωση ήττας, θα επιβιβαζόταν σε ένα αεροπλάνο με άγνωστο προορισμό», τόνισε.

Σύμφωνα με τον πρώην Πρέσβη, ο Ταγίπ Ερντογάν δε μπορεί απλώς να «συνταξιοδοτηθεί». «Η διακυβέρνησή του χαρακτηρίζεται από διαφθορά και νεποτισμό. Όμως, το δικαστικό σώμα δεν τού ανήκει. Κάποιοι παραμένουν σιωπηλοί και περιμένουν την ημέρα “Χ”, που θα “ξετυλίξουν” το κουβάρι για το σύστημα Ερντογάν. Επομένως, θα κάνει τα πάντα για να κερδίσει τις εκλογές», υποστήριξε.

Επικίνδυνοι σύμμαχοι

Με σκοπό, λοιπόν, να παραμείνει στην εξουσία, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δε μπορεί να είναι επιλεκτικός στην επιλογή των συμμάχων του, ανέφερε ο Γκερντ Χέλερ, μιλώντας στο RND, λέγοντας ότι δε διστάζει να συμμαχήσει και με όσους «έχουν διασυνδέσεις με την τρομοκρατία».

Το Hüda Par, το Κόμμα του Ελεύθερου Σκοπού, θεωρείται ο πολιτικός βραχίονας της τουρκικής Χεζμπολάχ. «Η οργάνωση έχει διαπράξει πολλές δολοφονίες με πολιτικά κίνητρα από τη δεκαετία του 1990, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της φεμινίστριας συγγραφέος, Κόντσα Κούρις, το 1999 και του Γκάφαρ Οκάν, του αρχηγού της αστυνομίας του Ντιγιαρμπακίρ», μετέδωσε το RND. Αυτός και πέντε από τους σωματοφύλακές του, δολοφονήθηκαν με αυτόματα όπλα από περισσότερους από δώδεκα επιτιθέμενους που συνδέονται με τη Χεζμπολάχ τον Ιανουάριο του 2001.

Όπως και οι έτεροι εξτρεμιστές σύμμαχοι του Ερντογάν, το κόμμα MHP, το Hüda Par θα περιμένει, επίσης, ανταλλάγματα από εκείνον. «Ζητά την κατάργηση του νόμου 6284 που προστατεύει τις γυναίκες και τα παιδιά από τη βία και την κακοποίηση. Ακόμη, υποστηρίζει τον διαχωρισμό των φύλων σε σχολεία και Πανεπιστήμια.

Θέλει να εισαγάγει τον ισλαμικό νόμο, τη Σαρία, να ποινικοποιήσει τη μοιχεία και να “προστατεύσει την ακεραιότητα της οικογένειας”, μία αναφορά στο τι θα μπορούσε να συμβεί σε λεσβίες, ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους και τρανσέξουαλ στην Τουρκία, εάν ο Ταγίπ Ερντογάν κερδίσει ξανά τις εκλογές και πρέπει να δείξει την εκτίμηση προς τους νέους του φίλους», κατέληξε το RND.

Διαβάστε ακόμη: