Τη συνεργασία Κίνας – Γερμανίας ενισχύουν Όλαφ Σολτς και Σι Τζινπίνγκ, εν μέσω αντιδράσεων στο εσωτερικό της γερμανικής κυβέρνησης, αλλά και των ΗΠΑ και ευρωπαϊκών χωρών.

Η επίσκεψη  του καγκελάριου Όλαφ Σολτς στο Πεκίνο «ενισχύει την πρακτική συνεργασία» της Κίνας με τη Γερμανία, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Η επίσκεψη του κ. Σολτς, η πρώτη ηγέτη κράτους-μέλους της ΕΕ και της G7 στην Κίνα από την εκδήλωση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καταγράφεται με φόντο την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στη Δύση και την κινεζική κυβέρνηση, στην οποία ειδικά οι ΗΠΑ προσάπτουν αυξανόμενη «επιθετικότητα» και αυταρχισμό.

Όπως το βλέπει ο κ. Σι, οι δύο χώρες πρέπει να αυξήσουν τη συνεργασία τους αυτή την «περίοδο αλλαγών και αναταραχής» για το καλό της παγκόσμιας ειρήνης, μετέδωσαν κινεζικά μέσα ενημέρωσης.

Διαβεβαιώσεις Σολτς στον Σι

Ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ ότι η πρόθεσή του είναι να «αναπτυχθεί περαιτέρω» η οικονομική συνεργασία της Γερμανίας με την Κίνα, παρά τις «διαφορές απόψεων» των κυβερνήσεων των δύο χωρών.

«Θα θέλαμε επίσης να συζητήσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας (…) σε άλλα ζητήματα: την κλιματική αλλαγή, τη διατροφική ασφάλεια και τις χρεωμένες χώρες», τόνισε ο κ. Σολτς στον κινέζο ηγέτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη γερμανική κυβέρνηση στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Στη σκιά των αντιδράσεων για την Cosco

H σημαντική επίσκεψη Σολτς στην Κίνα πραγματοποιείται την ώρα που δέχεται πυρά τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για την είσοδο της κινεζικής Cosco στο λιμάνι του Αμβούργου, με ποσοστό σχεδόν 25%.

Η γερμανική κυβέρνηση είναι διχασμένη για την απόκτηση ποσοστού από την Κίνα στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, ενώ στο άσχημο κλίμα ήρθε να προστεθεί και η παρέμβαση των ΗΠΑ κατά της επένδυσης.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ

Σύμφωνα με το Reuters, oι ΗΠΑ επέστησαν την προσοχή της Γερμανίας ώστε το Βερολίνο να μην επιτρέψει στην Κίνα να αποκτήσει ποσοστό ελέγχου σε έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού του Αμβούργου, όπως δήλωσε χθες, Τετάρτη, ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο κινεζικός ναυτιλιακός κολοσσός της Cosco έκανε μία προσφορά το 2021 για την εξαγορά ποσοστού 35% ενός από τους τρεις τερματικούς σταθμούς της εταιρίας HHLA στο μεγαλύτερο λιμάνι της Γερμανίας, αλλά ο κυβερνητικός συνασπισμός στο Βερολίνο παραμένει διχασμένος σχετικά με το αν η συμφωνία θα προχωρήσει.

Η Γερμανία ενέκρινε την πώληση ποσοστού 24,9% του τερματικού σταθμού στην Cosco την προηγούμενη εβδομάδα. Το ποσοστό αυτό είναι μειωμένο από το αρχικό ποσοστό πώλησης, μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για τη συμφωνία, από τους δύο μικρότερους κυβερνητικούς εταίρους στον τριμερή κυβερνητικό συνασπισμό του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς.

Διαβάστε ακόμη: