Πολλά πιάτα που απολαμβάνουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα συνταγών ηλικίας αιώνων που πέρασαν από γενιά σε γενιά. Υπάρχει ωστόσο ένα μέρος στην Ισπανία όπου μπορούμε να απολαύσουμε παραδοσιακά πιάτα στην ίδια τοποθεσία που σερβίρει πελάτες εδώ και σχεδόν τριακόσια χρόνια: το Sobrino de Botín στη Μαδρίτη θεωρείται από το Guiness World Records ως το παλαιότερο ρεστοράν στον κόσμο.

Όχι μόνον εξυπηρετεί αδιαλείπτως από τον 18ο αιώνα, αλλά ο φούρνος του δεν έσβησε ούτε στιγμή στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου , αλλά και της πρόσφατης πανδημίας. Επιπλέον, το κτίριο στο οποίο στεγάζεται είναι ακόμη πιο παλιό: ανάγεται στο 1590. Σήμερα, καταλαμβάνει τέσσερις ορόφους και η πρόσβαση είναι εφικτή από μια ξύλινη πόρτα. Το προσωπικό του ανέρχεται σε 70 άτομα και μπορεί να καθίσει σε τραπέζια μέχρι και 200 λάτρεις της καλής κουζίνας.

H ιστορία του παλαιότερου ρεστοράν στον κόσμο
Μιας και αυτός και η γυναίκα του δεν είχαν παιδιά, το ρεστοράν κληρονόμησε ένας από τους ανιψιούς του το 1753. Τότε πήρε την επωνυμία Sobrino de Botín (Ανιψιός του Μποτίν), την οποία διατήρησε έως σήμερα. Άλλαξε χέρια ακόμη μια φορά, όταν το απέκτησε τον προηγούμενο αιώνα η οικογένεια González η οποία το λειτουργεί έως τις μέρες μας. Είναι γνωστό για το ότι σερβίρει γευστική κουζίνα της Καστίλης, ιδιαιτέρως το διάσημο παγκοσμίως ψητό χοιρινό του με πατάτες και jamón.

Με ιστορία τόσων χρόνων, στάθηκε μάρτυρας σε πάμπολλα ιστορικά γεγονότα και πολλοί διάσημοι διαβήκαν την πόρτα του. Ο Γκόγια δούλεψε στην κουζίνα του πριν γίνει ζωγράφος. Τον προηγούμενο αιώνα, ο Έρνεστ Χεμινγουέι το επισκεπτόταν συχνά και το αναφέρει και στο μυθιστόρημά του τού 1926 «Κι ο Ήλιος Ανατέλλει».

Το Botín -όπως το λένε οι ντόπιοι- είναι πλέον σημείο αναφοράς στη Μαδρίτη.

Διαβάστε ακόμη: