Η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία αναδεικνύεται σε πεδίο προεκλογικής αντιπαράθεσης στη Σλοβακία, με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κινείται νομικά κατά της απόφασης της κυβέρνησης να στείλει μαχητικά αεροσκάφη MiG στο Κίεβο.
Πριν από ένα 24άωρο (27/03), η Πρόεδρος της χώρας, Ζουζάνα Τσαπούτοβα, προειδοποίησε ότι η δημόσια υποστήριξη για βοήθεια στην Ουκρανία μπορεί να υποχωρήσει, καθώς η Σλοβακία οδεύει σε πρόωρες εκλογές που θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβριο. Ούσα κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ που συνορεύει με την Ουκρανία, έχει υποστηρίξει το Κίεβο υπό τη συντηρητική κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Έντουαρντ Χέγκερ.
Η κυβέρνηση έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο και προκηρύχθηκαν πρόωρες εκλογές. Ο πρώην Πρωθυπουργός και νυν επικεφαλής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Smer–SD, Ρόμπερτ Φίτσο, έχει αντιταχθεί στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία.
Σήμερα (28/03), το Smer–SD κίνησε νομικές διαδικασίες κατά της κυβέρνησης του Έντουαρντ Χέγκερ σχετικά με τη μεταφορά των μαχητικών στην Ουκρανία, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι υπερβαίνει τις συνταγματικές του εξουσίες. Ο Ρόμπερτ Φίτσο ανέφερε ότι «η κυβέρνηση μειοψηφίας δε μπορεί να λάβει τέτοιες αποφάσεις, αφού έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης τον Δεκέμβριο». Η προσφυγή κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, TASR.
Τη 17η Μαρτίου, η συντηρητική κυβέρνηση του Χέγκερ αποφάσισε τη μεταφορά δεκατριών σοβιετικής κατασκευής MiG–29 στην Ουκρανία και τα τέσσερα πρώτα πέταξαν με Ουκρανούς πιλότους από τη Σλοβακία με προορισμό το μέτωπο του πολέμου, την περασμένη Πέμπτη (23/03). Ο Υπουργός Άμυνας, Γιάροσλαβ Ναντ και ο Πρωθυπουργός είχαν τονίσει αρχικά ότι δε θα λάβουν την απόφαση χωρίς ψηφοφορία στη Βουλή.
Ωστόσο, χρειαζόταν πλειοψηφία 3/5 για αποφάσεις αυτού του είδους βάσει Συντάγματος και ο κ. Υπουργός υποστήριξε ότι η απόφαση θα μπορούσε να ληφθεί χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία, επικαλούμενος νομική γνωμοδότηση. Η Σλοβακία έγινε, έτσι, η πρώτη χώρα που στέλνει MiG–29 στην Ουκρανία.
Όμως, μεταξύ των Σλοβάκων πολιτών, οι απόψεις διίστανται. Δημοσκόπηση του Globsec παρατήρησε τον περασμένο Δεκέμβριο ότι το 39% των Σλοβάκων πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι υπεύθυνες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η υποστήριξη στη Συμμαχία είναι χαμηλότερη στη Σλοβακία από ό,τι στα περισσότερα άλλα μέλη, σύμφωνα με έρευνα της στρατιωτικής συμμαχίας.
Ο Ρόμπερτ Φίτσο, ο οποίος είχε ισχυρισθεί ότι «Ουκρανοί φασίστες» άρχισαν τον πόλεμο το 2014, σχολιάζοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να πάρει πίσω την Κριμαία που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, έχει ωφεληθεί από τον σκεπτικισμό που υπάρχει σε μέρος της σλοβακικής κοινωνίας. Χωρίς να τον κατονομάσει, η Πρόεδρος της Σλοβακίας ανέφερε ότι ο προσανατολισμός της εξωτερικής πολιτικής ενδέχεται να αποτελέσει διακύβευμα στις επερχόμενες εκλογές.
«Υπάρχει ένα αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των αποφάσεων που λαμβάνονται από το κράτος, με βάση τις αξίες, τα εθνικά μας συμφέροντα και της στάσης των πολιτών Φοβάμαι ότι η έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας δε θα βοηθήσει στη βελτίωση αυτού», τόνισε κατά τη διάρκεια συνεδρίου. Η πολιτική σκηνή «κατακερματίζεται» ολοένα περισσότερο από τα μέσα του περασμένου έτους, με τα κυβερνώντα κόμματα να διαπληκτίζονται εν μέσω κρίσης που προκαλείται από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό.
Διαβάστε ακόμη:
- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε εκλογές την Κυριακή 21 Μαΐου
- Πώς σκοτώθηκε σε τροχαίο ο Διευθυντής Κυκλοφορίας του ΟΣΕ – Βίντεο ντοκουμέντο
- Changpeng Zhao: O ισχυρός άνδρας των κρυπτονομισμάτων, στο «στόχαστρο» των Αμερικανών
- Κρήτη: Η Περιφέρεια βάζει… πλαφόν στις κότες σε αυλές σπιτιών
- Εκλογές 2023: Πώς θα ψηφίσουν οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού – Η διαδικασία