Στις 21 Μαΐου 2023 θα προσέλθουν οι πολίτες στις κάλπες όπως ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δικαίωμα ψήφου στις επερχόμενες εθνικές εκλογές, από τον τόπο διαμονής τους, θα έχουν για πρώτη φορά και οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού.

Οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις που θα πρέπει οι εκλογείς να πληρούν ώστε να συμπεριληφθούν στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ψηφοφόρων εξωτερικού είναι οι εξής:

  1. Να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής και
  2. να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

Εκλογές 2023: Αναλυτικός οδηγός για τους Έλληνες του εξωτερικού που επιθυμούν να ψηφίσουν από τον τόπο διαμονής τους

Για να υποβάλλετε αίτηση εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού πατήστε τον παρακάτω σύνδεσμο: https://apodimoi.gov.gr.

Δεν υπάρχει επίσης καμία σχετική προθεσμία για την υποβολή αίτησης, καθώς ο εκλογέας μπορεί να εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού οποτεδήποτε και για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών από την ημερομηνία αποδοχής της αίτησης. Ο εκλογέας οποτεδήποτε μπορεί να μεταβάλλει τα προσωπικά στοιχεία του, να αναστέλλει την εγγραφή του για ορισμένο χρονικό διάστημα και να ακυρώνει την εγγραφή του στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού.

Μετά την οριστική υποβολή της αίτησης ο εκλογέας λαμβάνει στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο του αποδεικτικό επιτυχούς υποβολής της αίτησης με αριθμό πρωτοκόλλου και εκκινεί η διαδικασία ελέγχου και οριστικοποίησης της αίτησης.

Σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, ο εκλογέας καταχωρείται στον ειδικό εκλογικό κατάλογο εξωτερικού για χρονικό διάστημα οκτώ (8) ετών.

Σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης, ο εκλογέας ενημερώνεται για το δικαίωμα προσφυγής.

 

Διαβάστε περισσότερα