Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, τόνισε ότι οι αυξήσεις των συντάξεων το 2023 θα είναι της τάξης κοντά στο 7%.

Ειδικότερα, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε: «Περιμένουμε να δούμε τα αποτελέσματα στο ΑΕΠ, γιατί η αύξηση των συντάξεων είναι το άθροισμα του 50% της αύξησης του ΑΕΠ και το 50% της αύξησης του πληθωρισμού, επειδή το 2022 θα έχουμε μια πολύ σημαντική αύξηση του ΑΕΠ, αυτή η αύξηση παίζει ρόλο στο τι θα δουν οι συνταξιούχοι και πρέπει αυτά να υπολογιστούν για να πληρωθούν» ανέφερε ο Θόδωρος Σκυλακάκης, εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα είναι κοντά στο 9, το ΑΕΠ θα ξεπεράσει το 5, επομένως προκύπτει το ποσοστό 7%».

«Μάλιστα», πρόσθεσε ότι «σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κ. Χατζηδάκη, προκύπτει ότι η αύξηση των συντάξεων θα αφορά τουλάχιστον το 87% των συνταξιούχων».

Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι «θα είναι δύσκολη η ερχόμενη περίοδος», καθώς έχουμε πολύ υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο στην Ευρώπη το οποίο επηρεάζει πάρα πολλά πράγματα και ταυτόχρονα έχουμε πληθωρισμό σε εξέλιξη και προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών με αύξηση των επιτοκίων και δημιουργία επιβράδυνσης και ύφεσης, επομένως όλα αυτά είναι ένας πολύ δύσκολος συνδυασμός.

Ερωτηθείς αν το κόστος του δανεισμού για τα κράτη και τις επιχειρήσεις θα μπορούσε να κάνει τα επιτόκια αποτρεπτικά για νέο δανεισμό, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι ήδη έχουμε πολύ υψηλά επιτόκια.  «Αυτή την στιγμή επειδή τρέχει ταυτόχρονα ένας υψηλός πληθωρισμός τα επιτόκια παραμένουν αρνητικά επί της ουσίας, δηλαδή αν ο πληθωρισμός στην Ευρώπη είναι 8 ή 9 και τα επιτόκια είναι στο 3 ή στο 4, είναι προφανές ότι εξακολουθούμε να έχουμε αρνητικά επιτόκια. Όταν τα υψηλά επιτόκια θα τιθασεύσουν- αυτός είναι ο στόχος των κεντρικών τραπεζών- τον πληθωρισμό, ιδίως αν κάποια στιγμή τελειώσει και ο εφιαλτικός πόλεμος που έχουν εξαπολύσει οι Ρώσοι στην Ουκρανία, τότε θα δούμε πώς θα λειτουργήσουν τα επιτόκια, αλλά για την ώρα τα επιτόκια δεν είναι αποτρεπτικά για τις επενδύσεις» σημείωσε.

Αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε πως ένα από τα προβλήματα είναι και η πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου σε ποσοστό περίπου 20% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αυτό πρακτικά σημαίνει 20% αύξηση στις τιμές όλων των εισαγομένων που τιμολογούνται σε δολάρια. Συνεπώς συνδέεται άμεσα η αύξηση των επιτοκίων με την άνοδο του ευρώ και την μείωση του πληθωρισμού εξ αυτού του λόγου.

Διαβάστε ακόμη: