«Η ζωή μοιάζει με ένα παλιό, κλασσικό κουτάκι σοκολατάκια. Το ανακαλύπτεις σε ένα ντουλαπάκι, το ανοίγεις για να γλυκαθείς λίγο και τελικά έχει μέσα …ραφτικά, δηλαδή βελόνες, κλωστές δακτυλήθρες και τα τοιαύτα, αφού εκεί τα φύλαξε η νοικοκυρά του σπιτιού αφού έφαγε τα σοκολατάκια!». Αυτό το λεκτικό εύρημα του Γούντι Άλεν (από την εποχή που ήταν stand up comedian, πριν γίνει σκηνοθέτης) ταιριάζει απόλυτα στη χθεσινή συνάντηση της Επιτρόπου Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ με τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα.

Εμείς, ως Ελλάδα είδαμε ένα κουτί που έγραφε απέξω «σοκολατάκια»: λέγαμε πως οι Κοινοτικοί θα δώσουν στη ΔΕΗ κάποιου είδους αποζημίωση (που τη δικαιούται απόλυτα όπως αντίστοιχες γερμανικές και ολλανδικές εταιρίες) επειδή θα αποσύρει τις ρυπογόνες μονάδες της και επειδή έχει σβήσει νωρίτερα από το αρχικό πλάνο πολλά λιγνιτικά φουγάρα.

Περιμέναμε να περάσει η πρότασή μας για τις στρατηγικές εφεδρείες που επίσης θα διαχειριζόταν η ΔΕΗ.
Επιχειρηματολογήσαμε για το άστοχο της νέας έρευνας (πολλοστής κατά σειρά!) που έχει ξεκινήσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) της Κομισιόν για πιθανή χειραγώγηση της αγοράς από τη ΔΕΗ, κάτι που έγινε και «με πλήρη παρότρυνση ελληνικού ανταγωνιστικού σχήματος» όπως λένε στη ΔΕΗ.

Τέλος, ζητήσαμε «ισορροπία» στο θέμα του βιομηχανικού ρεύματος και των συμβολαίων της βιομηχανίας που έχει φτάσει σε αδιέξοδο.

Τι έκανε η 50χρονη Δανή Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν που είναι διάσημη για τη μαγειρική της, για τη ραπτική της και για το πλέξιμό της; Χρησιμοποίησε και τις τρείς δεξιότητές της εναντίον των ελληνικών συμφερόντων!

Πρώτον «μαγείρεψε» τη ΔΕΗ σε χαμηλή φωτιά, δεύτερον…καρίκωσε (πού τη θυμήθηκα την λέξη; Η γιαγιά μου τη χρησιμοποιούσε) τις κάλτσες των ανταγωνιστών και τρίτον μας …έπλεξε το εγκώμιο για την πρόοδό μας γενικώς.

Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι που λένε.

Η Δανή Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Κομισιόν που είναι διάσημη για τη μαγειρική της, για τη ραπτική της και για το πλέξιμό της, χρησιμοποίησε και τις τρείς δεξιότητές της εναντίον των ελληνικών συμφερόντων!

Για την αποζημίωση που ζήτησε η χώρα μας για την απόσυρση των μονάδων και την αποκατάσταση των λιγνιτικών εδαφών από πλευράς ΔΕΗ, η Επίτροπος μουρμούρισε κάτι πως «δεν υπάρχει βάση για τη συγκεκριμένη διεκδίκηση, δεν μπορεί να προχωρήσει» ενώ για Γερμανούς και Ολλανδούς βρέθηκε βάση οπότε τελικά 0-1.

Για την ελληνική πρόταση για τις στρατηγικές εφεδρείες που έχει αποσταλεί στην DG Comp, είπε πως «δεν περνά, χρειάζεται νέα μελέτη επάρκειας και να ξαναστηθεί από την αρχή όλος ο μηχανισμός» γράψτε 0-2.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό για τα διμερή συμβόλαια βιομηχανίας η Επίτροπος ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να επιδοτείται το κόστος της εξισορρόπησης, αλλά θα πρέπει ο μηχανισμός να είναι αντίστοιχος με τα όσα ισχύουν σε άλλες χώρες, όπως η Ισπανία, δηλαδή 0-3.

Τέλος, για την περιβόητη νεκρανάσταση της έρευνας για την δήθεν χειραγώγηση της αγοράς από τη ΔΕΗ, μάλλον ένιψε τα χείρας της, οπότε 0-4.

Η αντίδραση του ΥΠΕΝ και της Ελλάδας

Η Ελληνική πλευρά όμως δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρα: θα καταθέσει διαρθρωτικό σχήμα προς έγκριση από την ΕΕ το πολύ σε ενάμιση μήνα.

«Θα αποδείξουμε τεκμηριωμένα την επείγουσα ανάγκη δημιουργίας νέα φόρμουλας, που να συμπεριλάβει εκτός από εργοστάσια της ΔΕΗ και την πλήρη ετοιμότητα ανταπόκρισης (demand response) όλων των μονάδων, κάτι που μπορεί να διαρκέσει και 12 μήνες» μας έλεγε κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΕΝ.

«Άρα η ΔΕΗ θα πρέπει να ζήσει καιρό ακόμη με τις λιγνιτικές της μονάδες» συμπλήρωσε στέλεχος της επιχείρησης και συνέχισε λέγοντας ότι το θέμα της αποζημίωσης «μέχρι και η σκληρή Δανέζα αναγνώρισε ότι κάτι πρέπει να γίνει χωρίς να δίνει λύση την οποία πρέπει να προτείνουμε εμείς».

Το στέλεχος του ΥΠΕΝ, μας είπε επίσης πως η Ελλάδα «θα εξετάσει πόσο γρήγορα θα μπορέσει να ξαναστήσει τον νέο μηχανισμό στρατηγικών εφεδρειών με βάση τα νέα δεδομένα» και συνέχισε: «υπάρχει εμπλοκή στην Κομισιόν ως προς την ενίσχυση της ΔΕΗ, η κλασική απάντηση είναι ότι αναζητούνται από αλλού τρόποι ενίσχυσης της επιχείρησης, χωρίς να είναι σαφές ποιοί είναι αυτοί. Οι Κοινοτικοί δεν μας δίνουν λύση, αλλά εγώ εκφράζω την αισιοδοξία ότι θα βρεθεί».

Θυμίζουμε ότι το Μάρτιο η ΔΕΗ, προκειμένου να ενισχύσει την επιχειρηματολογία της απέναντι στις Βρυξέλλες, είχε ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να μάθει κατά πόσο οι λιγνιτικές της μονάδες είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος.

Αν ο ΑΔΜΗΕ θεωρούσε ότι δεν χρειάζεται τις μονάδες, τότε η ΔΕΗ θα τις έκλεινε αμέσως, καθώς ζημιώνεται καθημερινά από τη λειτουργία τους.

Τελικά ο ΑΔΜΗΕ επίσημα απάντησε ότι «οι λιγνιτικές είναι απαραίτητες για την επάρκεια του συστήματος» και η σχετική μελέτη εστάλη στις Βρυξέλλες, άσχετα εάν η Κομισιόν δεν την έλαβε τότε υπόψη της.

Ζητήσαμε τέλος από τον αξιωματούχο του ΥΠΕΝ να αποτιμήσει λακωνικά και με ποδοσφαιρικούς όρους την επίσκεψη της Δανέζας μαγείρισσας.

«Ισοπαλία 4-4 το τελικό σκορ, παρά το 0-4 που είδες εσύ αρχικά εμείς τελικά ισοφαρίσαμε και πάμε για παράταση ως το καλοκαίρι» μας απάντησε αν και αυτό το…όβερ που έδωσε είναι μάλλον αισιόδοξο…

Δείτε όλες τις  τελευταίες Ειδήσεις  από την  Ελλάδα  και τον  Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.