Το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου θα τεθεί σε λειτουργία η νέα πλωτή δεξαμενή αποθήκευσης φυσικού αερίου (FSU), με το πλοίο να έχει ήδη δέσει σε προβλήτα του τερματικού σταθμού, όπως αποκάλυψε σχετικά ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Η αναβάθμιση της αποθηκευτικής ικανότητας της Ρεβυθούσας σε συνδυασμό με το υπό κατασκευή FSRU στην Αλεξανδρούπολη αλλάζει κατηγορία στην ικανότητα της χώρας σε αεριοποίηση αερίου στα 15 bcm ετησίως, γεγονός που επιτρέπει τόσο την διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας της χώρας όσο και την προώθηση ποσοτήτων προς τις γειτονικές αγορές.
Άλλωστε, ήδη, σε πολλές περιπτώσεις, οι εξαγωγές αερίου από την Ελλάδα προς την Βουλγαρία φτάνουν να καλύπτουν το 80% της ημερήσιας κατανάλωσης της γειτονικής χώρας.
Ο ΥΠΕΝ μίλησε για την προοπτική της Ελλάδας να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο φυσικού αερίου και πράσινης ενέργειας στην περιοχή. Σε αυτή την κατεύθυνση, τα έργα διασύνδεσης με τις γειτονικές χώρες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία τόσο από την άποψη της ενεργειακής ασφάλειας όσο και από την γεωπολιτική άποψη.
Συγκεκριμένα, στο σχεδιασμό είναι η αναβάθμιση της διασύνδεσης με την Αλβανία τα επόμενα χρόνια, η αναβάθμιση του καλωδίου με την Βουλγαρία έως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας και αντίστοιχα με την Ιταλία.
Επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Αιγύπτου θα επιτρέψει την μεταφορά πράσινης ενέργειας από την χώρα της Βόρειας Αφρικής (έως και 3 GW) προς την Ελλάδα και στη συνέχεια την ευρωπαϊκή αγορά.
Επιπρόσθετα, ο Υπουργός αναφέρθηκε στα εγκαίνια του αγωγού IGB που πρόκειται να πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 8 Ιουλίου από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο αγωγός πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία έως το τέλος του μήνα.
Υπογράμμισε επίσης, την ανάγκη η Ευρώπη να δράσει άμεσα ώστε να εξασφαλίσει όρους και προϋποθέσεις ενεργειακής ασφάλειας για τα κράτη μέλη.
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σκρέκας επισήμανε ότι η χώρα στηρίζει στο ακέραιο το project του αγωγού Eastmed, δεδομένου ότι αυτό συμμορφώνεται πλήρως με τις προσπάθειες διαφοροποίησης των πηγών και οδών του φυσικού αερίου, ενισχύοντας σημαντικά την ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής και ίδιας της χώρας.
Επιπρόσθετα, τόνισε ένα ανάλογο έργο που προωθεί την διαφοροποίηση στη όδευση του φυσικού αέριου είναι και ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας – Βόρειας Μακεδονίας, όπου άμεσα πρόκειται να ξεκινήσουν οι εργασίες κατασκευής.