Η υλοποίηση ακόμη μίας περιβαλλοντικής μεταρρύθμισης αρχίζει, καθώς –για πρώτη φορά– η Ελλάδα αποκτά καταγεγραμμένο και εμπλουτισμένο Εθνικό Δίκτυο Μονοπατιών, όπως γνωστοποίησε σήμερα (30/01) το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Με αυτή τη νέα πρωτοβουλία, αναδεικνύουμε τον δασικό και πολιτιστικό πλούτο που διαθέτει η χώρα μας. Με την καταγραφή και τον εμπλουτισμό του Εθνικού Δικτύου Μονοπατιών στοχεύουμε οι επισκέπτες, αλλά και οι ντόπιοι να έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν τη μοναδική ομορφιά του τόπου μας, μέσα από οργανωμένες και προστατευμένες διαδρομές.

Πρόκειται για δράσεις που θα προσδώσουν ιδιαίτερη προστιθέμενη αξία στις τοπικές κοινωνίες κι αποτελούν αυτοτελές τουριστικό προϊόν. Αποδεικνύουμε για πολλοστή φορά έμπρακτα ότι η προστασία και ανάδειξη του φυσικού μας περιβάλλοντος είναι στην πρώτη γραμμή της κυβερνητικής μας πολιτικής», τόνισε ο Κώστας Σκρέκας.

«Τα μονοπάτια ταιριάζουν στην Ελλάδα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη λαϊκή αρχιτεκτονική και την ιστορία μας. Ήλθε η ώρα να χρηματοδοτήσουμε τη διάνοιξη, συντήρηση και σήμανση μονοπατιών προστατεύοντας τη βιοποικιλότητα και αναδεικνύοντας τις φυσικές ομορφιές κάθε τόπου. Καλούμε τους Δήμους και τις Περιφέρειες να μάς φέρουν προτάσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών», σημείωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο δημοσίευσε πρόσκληση χρηματοδότησης συνολικού ύψους 30 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας προς τους Δήμους, τις Περιφέρειες, το Άγιον Όρος και εκκλησιαστικούς φορείς –με φορέα υλοποίησης τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής– για τις παρακάτω δράσεις:

  • Αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.
  • Δημιουργία νέων μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας.
  • Δημιουργία και βελτίωση των χώρων αναψυχής σε επιλεγμένα σημεία του δικτύου μονοπατιών.

Στόχος της δράσης είναι η προστασία της βιοποικιλότητας μέσα από τη χαρτογράφηση διαδρομών, που θα ενταχθούν στο εθνικό δίκτυο μονοπατιών. Προωθείται ένα ήπιο μοντέλο ανάπτυξης οικοτουρισμού σε παρθένες φυσικές περιοχές με πολλαπλά οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες, υπογραμμίσθηκε.

Το 20% του προϋπολογισμού θα διατεθεί σε μικρούς ορεινούς, νησιωτικούς και ακριτικούς δήμους. Ως ανώτερο ποσό χρηματοδότησης ορίζονται τα 800.000 ευρώ ανά δημοτική ενότητα, ενώ για πυρόπληκτες περιοχές μπορεί να φθάσει το 1.5 εκατ. ευρώ. Η προθεσμία υποβολής λήγει την 31η Μαρτίου 2023, στις 15:00.

Διαβάστε ακόμη: