search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σκληρές διαπραγματεύσεις για να ολοκληρωθεί το deal JP Morgan – Viva Wallet

Oι διαπραγματεύσεις αφορούν το τίμημα στο οποίο στο μέλλον θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς του ποσοστού της πλευράς Καρώνη η JP Morgan και τα δικαιώματα μειοψηφίας της αμερικανικής τράπεζας

Viva Wallet: Έσοδα €122 εκατ. το 2022 – Το νέο πλάνο stock option και η μη πώληση των POS

Σκληρές διαπραγματεύσεις, με προθεσμία ως τα τέλη Νοεμβρίου, που θα κρίνουν αν τελικά θα υλοποιηθεί ή όχι το deal εξαγοράς του 48,5% της Viva Wallet από την JP Morgan, διεξάγει η πλευρά του ιδρυτή και βασικού μετόχου της ελληνικής ψηφιακής τράπεζας Χάρη Καρώνη με τον αμερικανικό κολοσσό.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαπραγματεύσεις αφορούν, αφενός, το τίμημα στο οποίο στο μέλλον θα έχει το δικαίωμα εξαγοράς του ποσοστού της πλευράς Καρώνη η JP Morgan και, αφετέρου, τα δικαιώματα μειοψηφίας της αμερικανικής τράπεζας, για όσο διάστημα δεν θα έχει τον έλεγχο της πλειοψηφίας.

Αν και η συμφωνία με τους υπόλοιπους μετόχους της Viva έκλεισε στις αρχές του χρόνου, οι παραπάνω κρίσιμες παράμετροι προκειμένου να ολοκληρωθεί η συναλλαγή, μαζί και με τις υπόλοιπες συνήθεις διευκρινήσεις, παραμένουν προς αποκρυστάλλωση μέσω της εν εξελίξει πολύμηνης διαπραγμάτευσης.

Τον Ιανουάριο, οπότε και ανακοινώθηκε συμφωνία, η τράπεζα αποτιμήθηκε στα 1,77 δισ. ευρώ.

Με βάση αυτή την αποτίμηση κλείδωσε το τίμημα για τους πωλητές, δηλαδή τα επενδυτικά funds Hedosophia και Deca όπως και το family office της Μαριάννας Λάτση, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί τα προηγούμενα έτη στο μετοχικό κεφάλαιο της Viva.

Όχι όμως, όπως προκύπτει τώρα από τις σχετικές πληροφορίες, και για τους ιδρυτές της εταιρείας Χάρη Καρώνη και Μάκη Αντύπα που ελέγχουν την πλειοψηφία και το managment.

Κατά το διάστημα αμέσως αφού έκλεισε το deal με τους τρεις αυτούς μετόχους μειοψηφίας είχε γίνει γνωστό πως οι βασικοί μέτοχοι εκτιμούσαν την προοπτική αποτίμηση της ψηφιακής τους τράπεζας σαφώς υψηλότερη του 1,77 δισ. ευρώ.

Αυτός θεωρήθηκε και ο λόγος που δεν προχώρησαν σε αποεπένδυση σε εκείνη τη φάση.

Από την πλευρά της η αμερικανική τράπεζα είναι φυσικό να επιδιώκει την απόκτηση του ελέγχου της Viva και έτσι προβλέφθηκε να έχει δικαίωμα εξαγοράς επιπλέον ποσοστού μετά από την πάροδο συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εξηγούν πηγές της αγοράς.

Ωστόσο το τίμημα και άλλοι όροι για αυτήν την μελλοντική συναλλαγή δεν έχουν ακόμα κλειδώσει.

Με δεδομένο ότι το νέο διεθνές μακροοικονομικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί άρδην το τελευταίο έτος, η μεν JP Morgan λέγεται πως διαπραγματεύεται χαμηλότερο τίμημα ή δε ιδρυτές φέρονται να επιμένουν σε υψηλότερο.

Κύκλοι της αμερικανικής τράπεζας διατυπώνουν συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα καταστεί εν τέλει δυνατή η επίτευξη συμφωνίας πριν την πάροδο της προθεσμίας για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, η οποία εκπνέει στα τέλη Νοεμβρίου.

Για συνέχιση των σχετικών διαπραγματεύσεων κάνει λόγο και η πλευρά Χάρη Καρώνη.

Διαβάστε ακόμη: