Μπορεί ένα κοινό γραμματόσημο να κοστίζει γύρω στο 1 ευρώ πλέον, όμως υπάρχουν και ορισμένα που μπορεί να σας μετατρέψουν σε εκατομμυριούχους εν μία νυκτί.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνει η Washington Post, που αναφέρει πως πρόσφατα ένα από τα πιο σπάνια γραμματόσημα στον κόσμο πωλήθηκε για περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια!

Το ανάποδο αεροπλάνο που τίναξε τη μπάνκα στον αέρα

Το «Inverted Jenny» – το όνομα του οποίου προέρχεται από το γεγονός ότι το αεροπλάνο που απεικονίζεται ήταν τυπωμένο ανάποδα – δημοπρατήθηκε από τη γκαλερί δημοπρασιών Robert A. Siegel και αγοράστηκε από τον συλλέκτη Τσαρλς Χακ, ο οποίος από καιρό είχε βάλει στο μάτι το συγκεκριμένο συλλεκτικό κομμάτι.

«Πρόκειται για το σπανιότερο αντικείμενο στον φιλοτελισμό», είπε ο Χακ στην Post. «Και είναι ένα κομμάτι της αμερικανικής ιστορίας» συμπλήρωσε ενθουσιασμένος που επιτέλους το απέκτησε.

Το γραμματόσημο τυπώθηκε το 1918, για να τιμήσει την αεροπορική υπηρεσία, σημείωσε η Washington Post. Αλλά εξαιτίας ενός λάθους, κάποια γραμματόσημα τύπωσαν το «Jenny» σε λάθος κατεύθυνση. Και ενώ τα περισσότερα «σκάρτα» γραμματόσημα αποσύρθηκαν μόλις 100 πουλήθηκαν στο κοινό.

Φυλαγμένο σε χρηματοκιβώτιο και χωρίς να το έχει δει ποτέ το φως…

Με τα χρόνια, τα γραμματόσημα Inverted Jennys εμφανίστηκαν σε μπλοκ δημοπρασίες, με το κωδικό όνομα που είχαν στο φύλλο των 100 κομματιών που είχε διασωθεί. Έτσι, ο Χακ ξόδεψε 1 εκατομμύριο δολάρια για τη θέση 57 το 2007, ενώ είχε ήδη αγοράσει και ένα άλλο έναντι $300.000.

Το ενδιαφέρον των συλλεκτών είχε συγκεντρώσει το γραμματόσημο νο 49 επειδή μαθεύτηκε πως είχε φυλαχθεί σε χρηματοκιβώτιο και ήταν ανέγγιχτο καθώς δεν είχε εκτεθεί στο φως.

«Τα χρώματα στο χαρτί είναι πολύ όμορφα και φρέσκα», είπε ο Scott Trepel, πρόεδρος της Robert A. Siegel, στην Post. «Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο για έναν συλλέκτη», ανέφερε δικαιολογώντας την υψηλή τιμή πώλησης.

Όταν το Jenny 49 βγήκε σε δημοπρασία το 2018, ο Χακ το έχασε για 50.000 δολάρια καθώς πωλήθηκε έναντι 1,6 εκατομμύρια $. Τώρα όμως μπήκε δυναμικά στη δημοπρασία προσφέροντας πάνω από 2 εκατ, δολάρια, μια προσφορά που ήταν δύσκολο να «χτυπηθεί» από άλλον συλλέκτη.

Όσο για το πώς θα συντηρήσει το πανάκριβο γραμματόσημο; Σχεδιάζει να το κρατήσει σε ένα χρηματοκιβώτιο για να το προστατεύσει από το φως, βγάζοντάς το μόνο όταν οι φίλοι ή η οικογένειά του θέλουν να ρίξουν μια ματιά…

Διαβάστε ακόμη: