Οταν τον περασμένο Ιανουάριο αναμενόταν να ανοίξει εκ νέου η αυλαία της εκδίκασης της πολύκροτης υπόθεσης της Folli Follie, κανείς δεν περίμενε πως οι πρωταγωνιστές της ζοφερής αυτής δικογραφίας, ήτοι τα τρία μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου και οι υπόλοιποι συγκατηγορούμενοί τους, δεν θα λογοδοτούσαν ούτε και αυτή τη φορά στη Δικαιοσύνη για σειρά κακουργηματικών πράξεων, όπως απάτη, πλαστογραφία, ξέπλυμα μαύρου χρήματος, χειραγώγηση της αγοράς κ.ά.

Σε λίγες ημέρες, όμως, και συγκεκριμένα στις 14 Σεπτεμβρίου, η δίκη για το τεράστιο αυτό οικονομικό σκάνδαλο που εξέθεσε τη χώρα διεθνώς και ζημίωσε με εκατομμύρια ευρώ Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (ασφαλιστικούς φορείς, κ.λπ.), φυσικά πρόσωπα και Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, εκτός νέου απροόπτου!

Το μείζον ζήτημα της στοχευμένης αποχής των δικηγόρων από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό φαίνεται να έχει ξεπεραστεί, καθώς ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας έχει χορηγήσει άδεια στους συνηγόρους της υπόθεσης να παρασταθούν στο ακροατήριο την ερχόμενη Πέμπτη.

Η εκδίκαση της υπόθεσης της Folli Follie έχει περάσει από 40 κύματα, γεγονός που μάλλον ευνόησε τους δύο εκ των βασικών κατηγορουμένων της υπόθεσης, τον Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ιδρυτή της εταιρείας, και τον γιο του Τζώρτζη, καθώς αμφότεροι βρέθηκαν εκτός φυλακής.

H αποχή των δικηγόρων

Αρχικά η σχετική δικογραφία είχε εισαχθεί στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2022 και η δίκη είχε ξεκινήσει κανονικά.

Ωστόσο, ενώ η ακροαματική διαδικασία βρισκόταν στο στάδιο της εξέτασης των μαρτύρων, η έδρα αποφάσισε την αναβολή της δίκης για τον περασμένο Ιούνιο.

Τα μέλη του δικαστηρίου με απόφαση που είχαν εκφωνήσει τότε από έδρας απέδιδαν ευθύνες για το φιάσκο στους δικηγόρους, οι οποίοι απείχαν (και συνεχίζουν να απέχουν μέχρι σήμερα) στοχευμένα από δίκες για εγκληματική οργάνωση σε πρώτο βαθμό.

Μάλιστα, οι δικαστές είχαν προειδοποιήσει επίσης και για παραγραφή κάποιων εκ των αδικημάτων που αντιμετωπίζουν οι κατηγορούμενοι, θέτοντας προς των ευθυνών τους τον Δικηγορικό Σύλλογο, επειδή δεν χορήγησε κατ’ εξαίρεση άδεια στους δικηγόρους της συγκεκριμένης υπόθεσης να παρίστανται στο δικαστήριο, αλλά και την Πολιτεία, η οποία δεν μερίμνησε, όπως ανέφεραν, ώστε η επίμαχη διάταξη για την εγκληματική οργάνωση είτε να ανακληθεί είτε να τροποποιηθεί.

Οι βασικοί κατηγορούμενοι Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης Κουτσολιούτσος αποφυλακίστηκαν με περιοριστικούς όρους πέρυσι τον Μάρτιο, γιατί είχε λήξει το 18μηνο της προσωρινής τους κράτησης, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη. Ο πατέρας Κουτσολιούτσος είχε εμφανιστεί την προηγούμενη φορά στο δικαστήριο καθισμένος σε αναπηρικό καροτσάκι

Μετά την αναβολή της δίκης, όλοι περίμεναν -και κυρίως όσοι ζημιώθηκαν από τη δράση της «εγκληματικής οργάνωσης» της Folli Follie, ανάμεσά τους και πολλοί μικρομέτοχοι- ότι η δίκη θα ξεκινούσε έστω τον περασμένο Ιούνιο. Oύτε και τότε, όμως, η ακροαματική διαδικασία άρχισε παρότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε χορηγήσει άδεια στα μέλη του να παρασταθούν στο δικαστήριο. Η αιτία για το νέο «πάγωμα» της δίκης για τις 14 Σεπτεμβρίου ήταν ένα σοβαρό κώλυμα μέλους της έδρας.

Ωστόσο, τόσο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όσο και ο γιος του Τζώρτζης στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, κι ενώ δηλαδή βρισκόταν σε εξέλιξη για πρώτη φορά η δίκη τους, είχαν αποφυλακιστεί με απόφαση του δικαστηρίου. Η εν λόγω απόφαση ήταν τότε μονόδρομος για τους δικαστές, καθώς έληγε το 18μηνο της προφυλάκισης των δυο κατηγορουμένων και η δίκη τους σε καμία περίπτωση δεν θα έχει ολοκληρωθεί.

Η εκδίκαση, που πλέον όλοι αναμένουν να διεξαχθεί κανονικά την ερχόμενη Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου, αφορά την «καρδιά» του πολύκροτου οικονομικού σκανδάλου με τους πλαστούς ισολογισμούς της εταιρείας σε Ευρώπη και Ασία.

Ο ιδρυτής της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη και ο γιος τους Τζώρτζης και ακόμη επτά πρόσωπα, κατά περίπτωση, θα δικαστούν για τα εξής κακουργήματα: εγκληματική οργάνωση, πλαστογραφία από κοινού και κατ’ εξακολούθηση, απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση, χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση. Επιπλέον, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος θα δικαστεί και για το κακούργημα της κατάχρησης προνομιακής πληροφόρησης κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα.

Οι Κουτσολιούτσοι ετοιμάζονται να επανέλθουν ενεργά στην επιχειρηματική ζωή του τόπου – στα κοσμικά ούτως ή άλλως πρωταγωνιστούν αδιαλείπτως – καθώς πλέον βρίσκεται προ των πυλών η παραγραφή της πολύκροτης υπόθεσης της Folli – Follie!

Η δικογραφία

Σύμφωνα με τη δικογραφία, η εγκληματική δράση των κατηγορουμένων αρχίζει -τουλάχιστον- από το 2006 και χαρακτηρίζεται από ένα όργιο πλαστογραφήσεων τραπεζικών εγγράφων, εικονικών συναλλαγών και δήθεν θυγατρικών εταιρειών της Folli Follie στην Ασία, οι οποίες όμως στην πραγματικότητα δεν είχαν καμία εμπορική δραστηριότητα.

Συγκεκριμένα, όπως διαπιστώθηκε από τους ελέγχους η θυγατρική στην Κίνα παρουσίαζε επί σειρά ετών εικονικά τραπεζικά υπόλοιπα σε νόμιμους τραπεζικούς λογαριασμούς, όπως επίσης και τραπεζικά υπόλοιπα σε εικονικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και κατασκεύαζε bank statements για να τεκμηριωθούν τα εν λόγω υπόλοιπα.

Folli Follie: Επιστρέφει με νέο κατάστημα στο Ηράκλειο Κρήτης

Ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κουτσολιούτσος

Ακολούθως, οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, σύμφωνα με τη δικογραφία, έστελναν στην Ελλάδα τις παραποιημένες οικονομικές καταστάσεις των δήθεν εταιρειών τους στην Κίνα και ζητούσαν αυτές να ενοποιηθούν με τους ισολογισμούς των εταιρειών του άλλου ομίλου τους, ο οποίος δραστηριοποιούνταν στη χώρα μας, στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Έτσι, σύμφωνα με τη δικογραφία, κατάφερναν να καταρτίζουν «συμφέρουσες επιχειρηματικές συμφωνίες και είχαν άνετη πρόσβαση σε δανεισμό μέσω πιστωτικών ιδρυμάτων, μεταθέτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον κίνδυνο (πιστωτικό, επενδυτικό κλπ), εν γνώσει τους σε τρίτους».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος του Τζώρτζης και πέντε συνεργάτες τους, πρώην μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας, είχαν χάσει τη μάχη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για ακύρωση προστίμων ύψους 3,3 εκατ. ευρώ τα οποία τους επιβλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για χειραγώγηση της αγοράς με διάδοση ψευδών και παραπλανητικών πληροφοριών σχετικά με τη μετοχή της Folli Follie.

Διαβάστε ακόμη: