Σήμερα (06/06), οι τιμές του σιταριού αυξήθηκαν, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι μάχες μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας κλιμακώθηκαν με την καταστροφή ενός φράγματος και τις ζημιές σε αγωγό αμμωνίας, τον οποίο η Μόσχα θεωρεί κρίσιμης σημασίας στις διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας εξαγωγών σιτηρών, μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα στη Νόβα Καχόβκα, με αποτέλεσμα ένα «κύμα» νερού να απειλεί τους κατοίκους. Το φράγμα βρίσκεται σε κάποια απόσταση από τρία ουκρανικά λιμάνια που καλύπτονται από τη συμφωνία για τα σιτηρά, όμως, η πλημμύρα αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για τον κόσμο, τις μεταφορές και τα logistics. Από την πλευρά της, η Ρωσία έχει αρνηθεί κάθε ευθύνη.

Η τιμή του σιταριού σημείωνε άνοδο ύψους 0.3% το απόγευμα στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, ενώ, νωρίτερα είχε αυξηθεί έως και 3.9%. Η τιμή του καλαμποκιού αυξήθηκε έως 2%.

«Αυτές οι εκτάσεις δεν ήταν εντελώς κατάλληλες για καλλιέργεια, αλλά το φράγμα τροφοδοτούσε αρδευτικά κανάλια για το μεγαλύτερο μέρος της Χερσώνας, περιοχές της Ζαπορίζια και εν μέρει τη Μικολάγιεφ», τόνισε οικονομολόγος της Oxford Economics. Η καταστροφή του φράγματος θα επηρεάσει, επίσης, το πόσιμο νερό, τη γονιμότητα της γης και θα προκαλέσει το κλείσιμο εργοστασίων.

Παράλληλα, η Ουκρανία ανακοίνωσε ζημιές σε αγωγό αμμωνίας από ρωσικό βομβαρδισμό στην περιοχή του Χάρκοβου. Η Μόσχα θεωρεί τον αγωγό –ο οποίος έκλεισε, όταν «ξέσπασε» ο πόλεμος– ως κρίσιμης σημασίας στις συζητήσεις για την παράταση της συμφωνίας εξαγωγών από τη Μαύρη Θάλασσα.

Διαβάστε ακόμη: