Η Πανσέληνος Ιουλίου 2023, γνωστή και ως «Φεγγάρι του Ελαφιού», θα φωτίσει σήμερα Δευτέρα (3.7) τον ουρανό. Γιατί, όμως, ονομάζεται έτσι και ποια άλλα ονόματα αποδίδονται στο ολόγιομο φεγγάρι του Ιουλίου;

Σύμφωνα με το Άλμανακ, η πανσέληνος Ιουλίου 2023 ή «φεγγάρι του ελαφιού» είναι ένα από τέσσερα υπερφεγγάρια του 2023 και στην Αμερική αναμένεται να γιορταστεί σε ξεχωριστό τρόπο, αφού είναι μόλις μία ημέρα πριν την 4η Ιουλίου, ημέρα Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ. Από το ανθρώπινο μάτι η πανσέληνος Ιουλίου 2023 θα φαίνεται μεγαλύτερη -και θα είναι κατά 7%- και φωτεινότερη.

«Φεγγάρι του Ελαφιού» – Η ονομασία

Τα ονόματα της πανσέληνου που χρησιμοποιούνται από το The Old Farmer’s Almanac προέρχονται από διάφορα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Ιθαγενών Αμερικανών, των Αποικιακών Αμερικανών και των Ευρωπαϊκών πηγών. Παραδοσιακά, κάθε όνομα πανσελήνου χρησιμοποιήθηκε για ολόκληρο τον σεληνιακό μήνα στον οποίο εμφανίστηκε, όχι μόνο για την Πανσέληνο.

Η πανσέληνος Ιουλίου 2023 ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», καθώς σύμφωνα με την παράδοση κάθε χρόνο τέτοια εποχή, τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε κατάσταση πλήρους ανάπτυξης. Τα ελάφια ρίχνουν και αναγεννούν τα κέρατα τους κάθε χρόνο, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό σύνολο όσο περνούν τα χρόνια. Η «Πανσέληνος του Ελαφιού» έχει κι άλλες ονομασίες όπως «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου».

Τον μήνα Ιούλιο η πανσέληνος έχει πάρει, επίσης, το όνομά της και από φυτά σε κάποιες περιοχές -κυρίως- της Αμερικής: Berry Moon (Anishinaabe), το Moon When the Chokecherries are Ripe (Ντακότα), το Month of the Ripe Corn Moon (Cherokee) και το Raspberry Moon (Algonquin, Ojibwe).

Το Thunder Moon (Western Abenaki) και το Halfway Summer Moon (Anishinaabe) είναι εναλλακτικές παραλλαγές που αναφέρονται στον θυελλώδη καιρό και την καλοκαιρινή περίοδο.

Διαβάστε περισσότερα