Ο Ιούλιος μας δίνει έναν καλό λόγο να στρέψουμε απόψε το βλέμμα μας στον ουρανό «Πανσέληνος του Ελαφιού» (Φεγγάρι του Ελαφιού), «Πανσέληνος του Κεραυνού», «Πανσέληνος του Σανού», «Πανσέληνος του Υδρόμελου»... Όπως κι αν λέγεται η αποψινή πανσέληνος, το σημαντικό είναι ότι αναμένεται να είναι η υπερπανσέληνος όλου του 2022.

Η πανσέληνος του Ιουλίου θα είναι και η τρίτη από τις τέσσερις που θα λάβουν χώρα για το 2022 (την τέταρτη και τελευταία θα τη δούμε τον Αύγουστο). Ο ουρανός θα φωτιστεί μοναδικά απόψε ενώ η λάμψη αναμένεται να κορυφωθεί περίπου στις 21:37 μ.μ, όπως αναφέρει το περιοδικό Space.

Η φωτεινότητα της επερχόμενης υπερπανσελήνου πρόκειται μάλιστα να αγγίξει το 100%, κάτι που σημαίνει ότι το «Φεγγάρι του Ελαφιού» θα φανεί κατά 16% περίπου φωτεινότερο και 7% μεγαλύτερο από μια απλή πανσέληνο.

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της NASA, το φεγγάρι θα φαίνεται γεμάτο για τρεις ημέρες, ξεκινώντας από το βράδυ της Δευτέρας. Η υπερπανσέληνος θα φαίνεται επίσης μεγαλύτερη από ό,τι μια απλή πανσέληνος λίγο πριν δύσει ο ήλιος (μεταξύ 20:00 και 20:40 το απόγευμα).

Φεγγάρι του Ελαφιού: Τι πρέπει να ξέρετε για τη μεγαλύτερη υπερπανσέληνο της χρονιάς σήμερα Τετάρτη

Γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του ελαφιού»

Όπως και οι υπόλοιπες, έτσι και αυτή η πανσέληνος δανείζεται το όνομά της από φυλές των ινδιάνων της Αμερικής, ονομασίες που σχετίζονται με φυσικά ή άλλα φαινόμενα που συνέβαιναν κατά τη διάρκεια της εκάστοτε πανσελήνου και οι ινδιάνικες φυλές τα συνέδεαν με το φεγγάρι.

Η πανσέληνος του Ιουλίου ονομάζεται «Φεγγάρι του Ελαφιού», αφού κατά τη διάρκεια του Ιουλίου συνήθως τα κέρατα των αρσενικών ελαφιών βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη εκείνη την περίοδο. Τα κέρατα των ελαφιών αποβάλλονται κάθε χρόνο και στη συνέχεια μεγαλώνουν εκ νέου, με την κορύφωση ως προς το μέγεθος να γίνεται μέσα στον Ιούλιο.

Πότε θα είναι η επόμενη πανσέληνος του 2022

Στις 12 Αυγούστου έρχεται η επόμενη και τελευταία πανσέληνος του 2022. Γνωστή και ως «Φεγγάρι του Οξύρρυγχου» από τους ιθαγενείς κατοίκους της Αμερικής, μιας και τη συγκεκριμένη ημέρα ψάρευαν το συγκεκριμένο ψάρι, η πανσέληνος αυτή αναμένεται να φέρει πολλές αλλαγές και αναταράξεις σε πολλούς τομείς της ζωής μας.