Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο κάλεσε την Παρασκευή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα του 2024 και τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ να αυστηροποιήσουν τη δημοσιονομική πολιτική, σε μια συντονισμένη δράση για τη μείωση του υψηλού πληθωρισμού.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη ανησυχία, όπως μεταδίδει το Reuters.

“Η κύρια σύσταση της πολιτικής μας είναι να νικήσουμε τον πληθωρισμό και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το μέσο της νομισματικής πολιτικής. Για την ΕΚΤ αυτό σημαίνει περαιτέρω σύσφιξη, σύσφιξη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, εκτιμούμε μέχρι τα μέσα του 2024, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός στο στόχο κάποια στιγμή το 2025″, δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Άλφρεντ Κάμερ.

“Ο πληθωρισμός είναι ένας φόρος, ιδίως για τους φτωχούς, και αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί”, δήλωσε ο Κάμερ.

Ο γενικός πληθωρισμός στις 20 χώρες που χρησιμοποιούν το ευρώ ήταν 6,9% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο, αλλά ο πυρήνας του πληθωρισμού, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ήταν ακόμη υψηλότερος, στο 7,5%.

Για να μειώσει τον πληθωρισμό στον στόχο της ΕΚΤ του 2%, η κεντρική τράπεζα αυξάνει επιθετικά τα επιτόκια, οδηγώντας τα από το μηδέν στα μέσα του 2022 στο 3,5% τον Μάρτιο, αλλά λίγοι στις αγορές αναμένουν ότι η σύσφιξη της πολιτικής θα συνεχιστεί πέραν του 2023.

Δημοσιονομική αυστηρότητα

Ο κ. Κάμερ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ έπρεπε επίσης να στηρίξουν την ΕΚΤ μειώνοντας τα δημοσιονομικά κίνητρα για την οικονομία, τα οποία ξεδίπλωσαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 και στη συνέχεια συνέχισαν κατά τη διάρκεια της κρίσης κόστους ζωής που προκλήθηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

“Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο από την κεντρική τράπεζα, χρειάζεται δημοσιονομική πολιτική για τη στήριξή του”, δήλωσε ο Κάμερ, προσθέτοντας ότι η αναμενόμενη σημαντική μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στις χώρες της ΕΕ δεν υλοποιήθηκε επειδή παρατάθηκαν τα κυβερνητικά πακέτα στήριξης των πολιτών έναντι των υψηλών τιμών της ενέργειας.

“Έτσι …συνιστούμε τώρα, με την πτώση των τιμών της ενέργειας, …να καταργηθούν σταδιακά τα πακέτα στήριξης του κόστους ζωής και, αν δεν καταργηθούν, να γίνουν πιο στοχευμένα”, δήλωσε ο Κάμερ.

“Όταν έχετε μια δημοσιονομική συνεισφορά, αυτό σημαίνει ότι η σύσφιξη (της ΕΚΤ) δεν χρειάζεται να είναι τόσο υψηλή, σημαίνει ότι τα επιτόκια μπορούν να παραμείνουν χαμηλότερα, αυτό σημαίνει λιγότερη χρηματοπιστωτική πίεση”, είπε.

Το θέμα της ισορροπίας μεταξύ της νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής και του πληθωρισμού βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών που συναντώνται στη Στοκχόλμη την Παρασκευή και το Σάββατο.

Διαβάστε περισσότερα