Σήμερα (20/04), η Κριστίν Λαγκάρντ ανέφερε ότι «υπάρχει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει», με σκοπό να αντιμετωπισθούν οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές. «Έχουμε πληθωρισμό που παραμένει πολύ ισχυρός σε σύγκριση με τον στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα», τόνισε από το Παρίσι.

Τα τελευταία στοιχεία της Eurostat υπέδειξαν ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ευρωζώνη επιβράδυνε στο 6.9%, τον Μάρτιο. Με βάση τις προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναμένεται να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 5.3% για το 2023 και να υποχωρήσει στο 2.9%, το 2024.

«Η νομισματική μας πολιτική πρέπει προφανώς να χρησιμοποιήσει όλα τα “εργαλεία” της, προκειμένου να φέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2%, μεσοπρόθεσμα. Αυτή η άσκηση βρίσκεται σε εξέλιξη. Χρησιμοποιήσαμε ήδη τα περισσότερα από τα “εργαλεία” μας, υπάρχει ακόμη λίγος δρόμος να διανύσουμε σε αυτό το μονοπάτι. Το πόσο μακριά θα είναι αυτή η διαδρομή, θα εξαρτηθεί από έναν αριθμό παραγόντων, ιδιαίτερα από τον αντίκτυπο που θα έχουν στον ευρύτερο δανεισμό, οι χρηματοοικονομικοί κλυδωνισμοί που είδαμε πρόσφατα», εκτίμησε.

Η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να πραγματοποιήσει άλλη μία αύξηση των επιτοκίων της –την έβδομη διαδοχική– στην επόμενη συνεδρίαση του Μαΐου. Οι αξιωματούχοι της Τράπεζας συγκλίνουν προς μία μικρότερη αύξηση, κατά 25 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, το οποίο επικαλείται πηγές με γνώση του θέματος.

Διαβάστε ακόμη: