«H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει, αν χρειασθεί», επανέλαβε η Κριστίν Λαγκάρντ, στην ομιλία κατά την ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

«Οι ανθεκτικές αγορές εργασίας και οι ισχυρές αυξήσεις μισθών, ιδιαίτερα στις αναπτυγμένες οικονομίες, υποδηλώνουν ότι οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν υψηλές», τόνισε.

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν ανθεκτικές»

Επιπλέον, σημείωσε πως ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας είναι ανθεκτικός, με ισχυρές κεφαλαιακές θέσεις και ρευστότητα. «Σε κάθε περίπτωση, τα “εργαλεία” που έχουμε, μάς δίδουν τη δυνατότητα να προσφέρουμε ρευστότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης, αν χρειασθεί και να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής.

Παρακολουθούμε στενά τις εντάσεις στις αγορές και είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε, όπως χρειάζεται, προκειμένου να διατηρήσουμε τη σταθερότητα των τιμών και τη χρηματοπιστωτική ισορροπία στην Ευρωζώνη».

«Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται»

Αναφορικά με τις ανατιμήσεις, η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «η Τράπεζα αναμένει αποκλιμάκωση. Ωστόσο, η ιστορικά υψηλή αύξηση των μισθών, που σχετίζεται με τις σφιχτές αγορές εργασίας και την αποζημίωση για την αύξηση του πληθωρισμού, θα στηρίξουν τον δομικό πληθωρισμό στον ορίζοντα αναφοράς, καθώς θα επανέρχεται σταδιακά σε ρυθμούς κοντά στον στόχο μας. Οι προοπτικές εξακολουθούν να περιβάλλονται από σημαντική αβεβαιότητα, με κινδύνους τόσο ανοδικούς, όσο και καθοδικούς».

«Ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πιέσεις ή υψηλότερες από τις προβλεπόμενες αυξήσεις μισθών, μπορεί να αυξήσουν τον πληθωρισμό, ενώ, οι εντάσεις στις αγορές και η μείωση των τιμών ενέργειας θα μπορούσαν να οδηγήσουν ταχύτερα στη μείωσή του», ολοκλήρωσε.

Διαβάστε ακόμη: