Ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να κινείται ανοδικά στην Ευρώπη και μπορεί να είναι ο βασικός «μοχλός» αύξησης των τιμών κατά την τρέχουσα περίοδο, τόνισε σήμερα (05/04) ο Φίλιπ Λέιν.

«Κοιτάζω τα τρόφιμα, όπου οι πληθωριστικές πιέσεις είναι ίσως οι εντονότερες και συνεχίζουν να αυξάνονται, τώρα. Δεν νομίζω ότι βρισκόμαστε ακόμη στο αποκορύφωμα του πληθωρισμού των τροφίμων. Δεν έχει φθάσει ακόμη εκεί, ωστόσο, προβλέπεται να υποχωρήσει εφέτος», ανέφερε σε πανεπιστημιακή διάλεξη στην Κύπρο.

Ο συνολικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε απότομα τον περασμένο μήνα, λόγω του χαμηλότερου ενεργειακού κόστους, όμως, οι τιμές των τροφίμων συνέχισαν να αυξάνονται.

Συγκεκριμένα, τον Μάρτιο, οι τιμές ενέργειας μειώθηκαν κατά 14.7% σε ετήσια βάση μετά τη μείωση κατά 5.8%, τον Φεβρουάριο. Οι τιμές των τροφίμων, αλκοόλ και καπνού αυξήθηκαν κατά 11.8% έναντι αύξησης 12.2% τον Φεβρουάριο και 12.8% τον Ιανουάριο.

Παράλληλα, συνέχισε να αυξάνεται ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, γεγονός το οποίο υποδηλώνει τη διάχυση των πληθωριστικών πιέσεων, στο σύνολο της οικονομίας. Τον Μάρτιο, έφθασε στο 7% από 6.8% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Υπενθυμίζεται ότι ο δομικός πληθωρισμός είναι υψηλότερος στην Ελλάδα από την Ευρωζώνη, όπου αυξήθηκε τον Μάρτιο στο 5.7%, από 5.6% τον περασμένο μήνα.

Διαβάστε ακόμη: