Η Silvergate Bank, η τράπεζα του κόσμου των κρυπτονομισμάτων, αντιμετωπίζει προβλήματα.

Το πιο πρόσφατο σημάδι γι αυτό είναι το γεγονός ότι η Silvergate δεν είναι σε θέση να υποβάλει έγκαιρα την ετήσια έκθεσή της 10-K για το 2022 και δεν θα μπορέσει καν να τηρήσει τη διευρυμένη προθεσμία στις 16 Μαρτίου.

Υπενθυμίζεται ότι η “Form 10-K” είναι μια ολοκληρωμένη αναφορά που υποβάλλεται ετησίως από μια εισηγμένη εταιρεία σχετικά με τις οικονομικές της επιδόσεις και απαιτείται από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ (SEC). Η έκθεση περιέχει πολύ περισσότερες λεπτομέρειες από την ετήσια έκθεση μιας εταιρείας, η οποία αποστέλλεται στους μετόχους της πριν από μια ετήσια συνέλευση για την εκλογή διευθυντών εταιρειών.

Σε μια καθυστερημένη ειδοποίηση κατάθεσης προς την SEC, η τράπεζα της Καλιφόρνια είπε ότι δεν ήταν σίγουρη ότι θα μπορούσε να επιβιώσει ως «συνεχής επιχείρηση

Τα πράγματα για την Silvergate δυσκόλεψαν σοβαρά  από τότε που χρεωκόπησε το FTX τον Νοέμβριο.

Στο τρίτο τρίμηνο του 2022 , η Silvergate είπε ότι καμία από τις μετοχές της σε χρεόγραφα δεν είχε «πλην προσωρινής απομείωσης» -ακούγεται σαν ευφημισμός, αλλά είναι μια επίσημη φράση ορολογίας.) Έτσι, οι τίτλοι λογιστικοποιήθηκαν στην ονομαστική τους αξία.

Διαφοροι λόγοι καθυστέρησης δημοσίευσης κανονιστικών και λογιστικών εκθέσεων

Μεταξύ άλλων λόγων για την καθυστέρηση των λογαριασμών της, η Silvergate χρειάζεται επιπλέον χρόνο για να «ολοκληρώσει την αξιολόγηση των εσωτερικών ελέγχων από τη διοίκηση σχετικά με τις οικονομικές αναφορές».

Οι ελεγκτές της Silvergate, Crowe LLP, αρνήθηκαν να υπογράψουν τους λογαριασμούς του 4ου τριμήνου 2022 χωρίς σημαντικές περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το τι ακριβώς συνέβη εδώ. Αυτό σημαίνει επίσης ότι οι προκαταρκτικοί λογαριασμοί του τέταρτου τριμήνου που κυκλοφόρησαν στις 17 Ιανουαρίου θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως άγριες εικασίες.

Οι πελάτες κρυπτογράφησης της Silvergate απέσυραν 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια τον Νοέμβριο όταν κατέρρευσε η FTX.

Έτσι, η τράπεζα έπρεπε να πουλήσει ένα σωρό περιουσιακών στοιχείων εξαιρετικά γρήγορα τον Δεκέμβριο. Οι φρικτές απώλειες που πραγματοποίησε η Silvergate σε αυτά τα περιουσιακά στοιχεία σημαίνουν ότι η τράπεζα μπορεί να γίνει «λιγότερο καλά κεφαλαιοποιημένη» – μια φράση που μια τράπεζα δεν θέλει ποτέ να πει δυνατά.

Όταν οι πελάτες κρυπτογράφησης της Silvergate απέσυραν τα 8,1 δισεκατομμύρια δολάρια τους, η Silvergate ήταν τεχνικά φερέγγυα – είχε δάνεια ως περιουσιακά στοιχεία στα βιβλία της, όπως τα δάνειά της με εξασφάλιση σε bitcoin αλλά δεν είχε τα μετρητά για να δώσει στους πελάτες τα χρήματά τους πίσω.

Έτσι, η Silvergate άρχισε να πουλά ομόλογα τη στιγμή που οι αποδόσεις ανέβαιναν. Η τράπεζα δανείστηκε και στη χονδρική αγορά, συμπεριλαμβανομένης μιας βραχυπρόθεσμης προκαταβολής 4,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Federal Home Loan Bank του Σαν Φρανσίσκο — ποσό που ισοδυναμεί περίπου με το 70% των καταθέσεων της Silvergate.

Πιο βαθιά στην αγορά κρυπτονομισμάτων από οποιαδήποτε άλλη τράπεζα στον κόσμο

Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών δημοσίευσε έκθεση παρακολούθησης στο πλαίσιο του Basel III για τον Φεβρουάριο του 2023.

Το σύνολο των παγκόσμιων περιουσιακών στοιχείων κρυπτογράφησης σε τράπεζες ήταν μόλις 1,0 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ η συνολική έκθεση σε κρυπτογράφηση ήταν μόλις 2,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

Μία μεμονωμένη τράπεζα αντιπροσωπεύει το 61,7% των συνολικών, παγκόσμιων «ανοιγμάτων κρυπτονομισμάτων» — αυτό είναι σχεδόν βέβαιο ότι είναι η Silvergate, με τα δάνειά της με ασφάλεια bitcoin προς τη MicroStrategy και τους εξορύκτες bitcoin.

Ειλικρινά, όποιος δανείζει χρήματα έναντι ενός σωρού bitcoin αξίζει ό,τι θα συμβεί στη συνέχεια.

Τι ελλοχεύει στο μέλλον

Από την Τρίτη, η Silvergate (NYSE:SI) ήταν η μετοχή με τις περισσότερες ανοιχτές short στις ΗΠΑ , με το 81% των διαθέσιμων μετοχών να πωλούνται short.

Οι χρεοκοπίες τραπεζών στις ΗΠΑ είναι σπάνιες.

Αλλά όταν μια τράπεζα πτωχεύει, το FDIC κινείται γρήγορα για να προστατεύσει τους καταθέτες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το FDIC κανονίζει μια υγιή τράπεζα να εξαγοράσει την τράπεζα που έχει αποτύχει.

Αλλά σε αυτήν την περίπτωση, δεν είναι σαφές εάν κάποια άλλη τράπεζα θα ήθελε να αγοράσει τη Silvergate. Στελέχη της αγοράς σχολιάζουν ότι συνήθως, η αξία βρίσκεται στη βάση καταθέσεων, αλλά οι περισσότερες από τις καταθέσεις της Silvergate ήταν ζεστά κρυπτονομίσματα. Η τράπεζα είναι μικρή. Δεν έχει πολλά πράγματα…

Και εάν δεν υπάρχουν ανάδοχοι, το FDIC απλώς θα ρευστοποιήσει τα περιουσιακά στοιχεία.

Οψόμεθα…

Διαβάστε περισσότερα