Με μια διαπραγμάτευση-εξπρές σφραγίζεται σήμερα το τέλος της τετραετούς ασφυκτικής εποπτείας της χώρας από τους θεσμούς και ολοκληρώνεται μια εποχή που σημαδεύτηκε από τριμηνιαίους ελέγχους και αξιολογήσεις της οικονομίας.
Μήνυμα προς αγορές και οίκους αξιολόγησης
Η επιτυχής έκβαση της τελευταίας αξιολόγησης θα είναι και ένα ηχηρό μήνυμα προς τις αγορές και τους οίκους αξιολόγησης ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει πλέον και με τη… βούλα σελίδα, χάρη στις μεταρρυθμίσεις και στη δημοσιονομική εξυγίανση που πέτυχε.
Ετσι, μπορεί να σταθεί στα πόδια της χωρίς δεκανίκια και να επανακτήσει τον έλεγχο στη χάραξη και εφαρμογή της πολιτικής της.
Το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας δεν σημαίνει βέβαια και το τέλος κάθε ελέγχου.
Οπως προβλέπεται, η χώρα θα αξιολογείται, αλλά θα περάσει στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης, όπως ισχύει με τις άλλες χώρες που εντάχθηκαν σε πρόγραμμα, σαν την Κύπρο, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Ισπανία, έως ότου εξοφλήσει το 75% της χρηματοδοτικής βοήθειας που έλαβε.
Κάτι που προγραμματίζεται να έχει επιτευχθεί το 2059.
Η μεταπρογραμματική παρακολούθηση, που πραγματοποιείται σε πιο χαλαρό πλαίσιο, προβλέπει έλεγχο ανά εξάμηνο.
Σε αυτή την τελευταία αξιολόγηση θα συζητηθεί και ο χρόνος αποδέσμευσης των δύο τελευταίων δόσεων που εκκρεμούν από την επιστροφή των κερδών των ελληνικών ομολόγων. Η ελληνική πλευρά θα ζητήσει να δρομολογηθεί και η εξόφληση των δύο δόσεων που απομένουν.
Εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική, θα εκταμιευθεί τον Ιούνιο η επόμενη δόση των 750 εκατ. ευρώ. Θα εκκρεμεί, όμως, ακόμη μία ισόποση, που δεν δόθηκε το 2019 λόγω καθυστέρησης της αξιολόγησης και η οποία αναμένεται να δοθεί σε δεύτερο χρόνο έως το τέλος του έτους, στον έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του εξαμήνου.
Τα υπόλοιπα της αξιολόγησης
Στη σημερινή συζήτηση θα γίνει ένας απολογισμός της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας και θα εξεταστεί η πρόοδος των προαπαιτούμενων. Θεωρείται δεδομένο ότι μια σειρά από δεσμεύσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί θα μεταφερθούν στο καθεστώς της μεταπρογραμματικής παρακολούθησης.
Σε αυτές θα περιλαμβάνονται:
- η μεγάλη εκκρεμότητα της έκδοσης των συντάξεων,
- οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες,
- η ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων, του Κτηματολογίου και των δασικών χαρτών, αλλά και
- η δημιουργία του Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, ο οποίος θα αγοράζει τα σπίτια όσων οφειλετών έχουν στεγαστικό δάνειο με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία και δεν εξυπηρετούν το δάνειό τους.
Επίσης, στα ζητήματα που θα παρακολουθούνται και θα εξετάζονται ανά εξάμηνο -όπως έχει συμβεί και στα άλλα κράτη- περιλαμβάνεται η θέσπιση του νέου Kώδικα Oργανισμού Δικαστηρίων και Kατάστασης Δικαστικών Λειτουργών που καταγράφει σημαντική καθυστέρηση.
Το θέμα συνδέεται με τον χειρισμό εκκρεμών υποθέσεων αφερεγγυότητας φυσικών προσώπων και αποτελεί προϋπόθεση για την αντιμετώπιση σημαντικού μέρους της δέσμευσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς. Υπό παρακολούθηση θα μείνει και η εφαρμογή του νέου νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις αφού η εφαρμοστική νομοθεσία παραμένει σε εκκρεμότητα.